10/08/2019

Rory Power - Wilder Girls

Zahraničná knižná komunita sa rada nadchne knihami ešte pred ich vydaním - obzvlášť, ak sú propagované ako feministický horor s LGBT reprezentáciou. V tomto prípade však ide skôr o hype než o skutočne výnimočné dielo...

Wilder Girls je o dievčatách, ktoré uviazli v dievčenskej internátnej škole po tom, čo celý ostrov zasiahol záhadný vírus. Ten na každé telo vplýva trochu inak – niektorých rovno zabije (napríklad väčšinu učiteliek), iných zmení. Škola je tak teraz trvalo obývaná znetvorenými zdivenými dievčatami. Zatiaľ čo čakajú na liek sa snažia prežiť karanténu s minimálnymi prídelmi jedla a nedať sa zožrať žiadnym zmutovaným zvieraťom spoza brány.

V popredí je trojica kamarátok. Hetty a Byatt sa po častiach striedajú ako rozprávačky, no Reese za nimi v dôležitosti nezaostáva. Keď sa Hetty podarí získať miesto v tíme dievčat, ktoré chodia za bránu preberať zásielky jedla, zistí, že čosi nie je v poriadku (okrem toho očividného). A keď o niečo neskôr zmizne Byatt, za ktorú by aj dýchala, zamotajú sa spolu s Reese do udalostí, ktoré navždy zničia zabehnutý poriadok na ostrove.

Samotný námet je dosť zaujímavý a bavilo ma postupné odhaľovanie kúskov skladačky. Autorka sa navyše so svojimi postavami nemazná. Zobrazuje škaredú a často krvavú realitu ich nového života (často je to zabi alebo buď zabitý) a rieši psychologický dopad ich činov. Atmosféru pritom dokresľujú bizarné, nechutné obrazy následkov vírusu a jedinečný, tak trochu poetický, štýl písania.

Lenže.

Aj keď sa autorka na konci snažila vysvetliť, čo sa vlastne stalo, jej vysvetľovanie bolo akési nejasné a mätúce. Všetky tie psychologické chvíľky a umelecké spracovanie boli na úkor chytľavého deja a po určitom počte strán mi fragmentované vety zachytávajúce prúd vedomia jednej z postáv začínali liezť na mozog. A hoci chápem rozhodnutie urobiť z knihy „osobný“ príbeh trojice dievčat, na konci som sa predsa len cítila akosi sklamane, lebo som čakala niečo viac.

Čo sa týka obľúbeného tvrdenia na internete, že ide o feministický horor, nemôžem celkom súhlasiť. Horor možno, má to takú napätú pochmúrnu atmosféru, creepy chvíľky i nechutnejšie opisy. No feministický? Prečo? Lebo si dievčatá poradia sami, vedia sa biť a strieľať? To predsa nie je až také nevídané. Alebo preto, že sa ženské telá dokážu prispôsobiť vírusu lepšie ako mužské či preto, že sú asi všetky tri hrdinky lesbičky (hoci to autorka explicitne nerieši)? 

V každom prípade ide o veľmi špecifické čítanie. Na jednej strane je tu zápletka s karanténou a bojom o prežitie, na druhej strane sa autorka veľkú časť knihy venuje vnútornému životu postáv. Celý príbeh je taký psychologicky ladený, osobito napísaný a ťažko atmosférický. Má niečo do seba a svojich nadšencov si určite nájde. Na druhej strane nemám dojem, že by šlo o vyslovene geniálne dielo, ktoré nadchne masy, či na ktoré si spomeniem o pár mesiacov. Wilder Girls odo mňa preto získavajú 3,5*.



Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:
-> The Best Lies (psychologicky ladené so zameraním na postavy)
-> The Loners (akčné, hororové + o žiakoch v karanténe)
-> Seafire (partia neohrozených dievčat proti svetu)

Obálka z goodreads.com

4 komentáre:

  1. Pripomína mi to trochu knihu Karanténa od autorského dua Thomas Lex, až na to, že tam ak sa nemýlim vystupovali prevažne dospievajúci chlapci. A to bola riadne tvrdá divočina. Inak doteraz som si myslela, že WG je to nejaká sladká contemporary.... Tá obálka ma úplne zmiatla :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jup, Karanténa aj mne stále behala hlavou, preto je v odporúčaniach na podobné knihy - akurát je Karanténa o dosť akčnejšia a teda o chlapcoch. :) Inak, jup, tiež som podľa obálky nečakala takýto obsah!

      Odstrániť
  2. Zní to tedy zajímavě a vidím to na to, že bych knihu i klidně zkusila. Rozhodně zajímavý nápad. :)

    OdpovedaťOdstrániť