24/11/2019

Karen M. McManus - Nechaj si to pre seba

Prísľub YA mystery thrilleru ma rozhodne nalákal a tak som sa rozhodla dať tejto knihe šancu... Žiaľ, celkom nesplnila moje očakávania.

Ellerina matka skončila na liečení a tak sa Ellery aj s bratom musia presťahovať k starej mame do mestečka Echo Ridge. Vlastne by to bol celkom obyčajný zapadákov... Keby v ňom občas neumierali kráľovné plesu.

Zdá sa, že tento rok sa má minulosť zopakovať - anonymné vyhrážky sľubujú ďalšiu vraždu a Ellery sa ocitá medzi kandidátkami na kráľovnú plesu, čiže v ohrození.

Ešteže ju odmala fascinujú zločiny a môže sa so svojimi znalosťami z televízie, paranojou a odhodlaním pustiť do rozmotávania nekonečných tajomstiev, ktoré majú v meste snáď všetci.

Ak si chcete povzdychnúť, že týmto tínedžerským samozvaným detektívom neviete prísť na chuť, upokojím vás. V tejto knihe sa síce tínedžeri chtiac-nechtiac zamotávajú do vyšetrovania aj ocitajú v nebezpečenstve, no vždy realistickým spôsobom - žiadne prehnané superschopnosti tu nenájdete.

Hlavné postavy sú úplne bežní mladí ľudia, ktorí sa popri všetkých tých vyhrážkach stíhajú zaoberať i brigádovaním, rodinnými problémami a vznikajúcimi vzťahmi. Celkovo bola táto "každodenná" časť zápletky fajn. Rodinná dráma ma zaujala, autorka pekne vykreslila súrodenecký vzťah Ellery s bratom-dvojčaťom a nepresladená romantika ma síce nedonútila roztopiť sa, ale zato plynula prirodzene a uveriteľne.

Čo sa týka tajomstiev, vrážd a prísľubov poriadnej napínavej akcie... Priznám sa, že som vraha neuhádla a autorka šikovne posplietala viacero dejových liniek, lenže inak to ostalo skôr pri prísľuboch. Dej sa rozbiehal príliš pomaly a dráma v závere bola po pár stránkach fuč.

Kniha nie je príliš napínavá ani príliš psychologická, atmosféru si nijako obzvlášť nezapamätáte, postavy zrejme tiež nie a štýl písania je síce príjemný, no zároveň nie je ničím výnimočný. Inými slovami, ide o vyslovene priemerné, oddychové čítanie, ktoré si možno užijete ako zaujímavé spestrenie vášho YA menu, ale na zadok vás neposadí. Odo mňa teda Nechaj si to pre seba dostáva 3 hviezdičky.



Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:
-> The Best Lies (psychologický YA thriller a jedna z najlepších kníh vôbec)
-> Mira (trošku netypický príbeh, ktorý je plný záhad a v ktorom nikomu nemôžete veriť)

Obálka z bux.sk

4 komentáre:

  1. Toto sú presne tie pocity, čo som mala po dočítaní Jeden z nás klame :D Takže zjavne sa Karen ešte o moc nezlepšila, ale aj tak by som tomu možno dala niekedy šancu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och, dobre vedieť. Jasné, zase - nečítalo sa to zle. :D

      Odstrániť
  2. Tak to je dobré vědět, a jakožto ráda bych si ji přečetla. Jen se k tomu dostat. :D Zrovna na nějakou YA mám po Odeonkách chuť. I když asi dám přednost Enderovi. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, treba prestriedať. :D Endera som nečítala (videla som len film), ale enjoy.:D

      Odstrániť