21/02/2020

Minirecenzie: Zn. Toto nie je beletria

Raz za čas skrátka potrebujem beletriu prestriedať niečím iným - a často je to práve populárno-náučná literatúra. Minule som vám dala tipy na čítanie o vesmíre a zdraví, dnes bude reč o Japonsku a lingvistike.

Jutaka Jazawa - Toto je Japonsko

Autor je Japonec, ktorý však časť života strávil v zahraničí. Hneď na začiatku upozorňuje, že bude jeho pohľad značne subjektívny a naozaj - jeho rozprávanie prifarbujú osobné zážitky či (občas vtipné) komentáre. Jeho štýl písania je jednoduchý a má schopnosť vybrať podstatné informácie, takže sa na pomerne malom počte strán dozviete niečo o všetkom. Nechýba stručný prehľad dejepisu a geografie či priblíženie japonskej kultúry, umenia, jedla, stolovania a všeobecne životného štýlu. Dozviete sa, čo podľa autora robí Japoncov Japoncami, ako vyzerá japonské školstvo, sviatky, rodinný život a podobne. Samozrejme, všetko je doplnené fotografiami a nadšenci japončiny si môžu skúsiť zapamätať nové japonské výrazy.

Väčšina knihy je zaujímavá a, ako som spomenula, nájdu sa i vtipné časti, no chvíľami výpočtami pripomína telefónny zoznam a môžete sa začať nudiť. Samozrejme, nič vám nebráni prečítať si vybrané časti. Túto publikáciu určite netreba vnímať ako turistického sprievodcu a je fakt, že ľuďom, ktorí toho o Japonsku vedia veľa, zrejme mnoho neprinesie. Bežnému smrteľníkovi  dokáže  zlepšiť prehľad a vzbudiť v ňom záujem. Podľa mňa teda ide o vydarenú, komplexnú publikáciu a akýsi "úvod" do Japonska.

Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na bux.sk. Za poskytnutie recenzného e-booku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Ikar.


Gretchen McCulloch - Because Internet: Understanding the New Rules of Language

Internet má nepopierateľný vplyv na jazyk a na to, ako ho používame. Práve oblasti internetovej lingvistiky sa venuje autorka tejto knihy. Vezme nás v nej na exkurziu do dávnych dôb, kedy sa internet iba začínal používať, preskúma spôsob, akým chatujeme, novodobý internetový slang, využívanie smajlíkov, gifov a zablúdi dokonca aj do kultúry memes.

Autorka, samozrejme, pracuje s angličtinou, no niektoré oblasti sú dostatočne univerzálne a ešte vždy si sami môžete vytvárať poupravené verzie pre slovenský/český internet. Ak vás fascinuje myšlienka, že sa na jedinečný internetový spôsob vyjadrovania pozriete z inej, vedeckejšej, perspektívy alebo vás celkovo zaujíma lingvistika, toto je jednoznačne kniha, ktorá stojí za prečítanie. Autorkin štýl je totiž dostatočne stráviteľný, takže na to nemusíte byť odborníkmi. Osobne by som možno skrátila kapitoly venujúce sa "dejinám" internetu, ale celkovo Because Internet vnímam ako podnetné čítanie.

obálky z bux.sk & goodreads.com

2 komentáre:

  1. Vďaka za tip na knižný darček pre sestru - miluje Japonsko a myslím si, že taká málá "v kocke" príručka jej nesmie chýbať ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej, tak to znie ako dobrý nápad, rado sa stalo.:)

      Odstrániť