18/03/2020

Andrej Žvalevskij & Jevgenija Borisovna Pasterna - Lov na baziliška

Kombinácia "pre mládež" a "z ruského originálu" si okamžite získala moju pozornosť. Vzápätí som zistila, že je Lov na baziliška vlastne jednodielne contemporary o drogách a rozhodla som sa dať tejto netypickej novinke od YOLi šancu.

Keď sa niekoľko žiakov uleje z hodiny, aby si zahúlilo na záchodoch, netušia, že je v droge primiešaný jed známy ako Bazilišok. Myšku, táto skúsenosť stojí život a na strednej škole vypukne poriadny chaos. Prepúšťajú sa učitelia, vypočúvajú žiaci, rodičia slepo obraňujú svoje deti... A Ksiu stále nechápe, ako môže byť jej najlepšia kamarátka mŕtva.

Čoskoro si však Ksiuša všimne, že sa napriek napätej situácii v skutočnosti nič nemení - všetci naďalej zatvárajú oči pred verejnými tajomstvami ako je identita triedneho dílera a neprestávajú sa húlením zabávať. Navyše nikto okrem Ksiu nie je ochotný urobiť všetko pre odhalenie skutočných okolnosí Myškinej smrti a mena vraha, ktorý do drogy primiešal jed. Ešteže sa Ksiu tak ľahko nevzdáva.

Lov na baziliška je typické rýchle čítanie napísané veľmi jednoduchým a pútavým štýlom. Na druhej strane autori dosť často skĺznu k prílišnému vymenúvaniu faktov na úkor rozpracovaných scén a dej naberá miestami prirýchly spád.

Nedotiahnutým spracovaním trpia aj postavy. O psychologickej hĺbke sa tu naozaj nedá hovoriť a hlavná hrdinka občas pôsobí akoby nemala city. Na druhej strane sa v knihe mihne množstvo postáv, ktoré síce pozorujeme zdiaľky, no pôsobia skutočne ľudsky - ako niekto, s kým sa stretávame i v bežnom živote. Taktiež kvitujem, že sa autori vyhýbali idealizovaniu tínedžerov a chvíľami dokonca nastavujú pomyselné zrkadlo spoločnosti, ktorú zobrazujú s vtipom (možno dokonca zosmiešňujúco - ibaže trefne). Najviac si to, samozrejme, odnesie školstvo.

Okrem toho som ocenila, že autori držia krok s dobou (hoci s rokom 2014, takže Ksiuši hrá Lady Gaga a Bad Romance). Hrdinovia majú v rukách smartfóny, chatujú spolu a nechýbajú ani popkultúrne narážky. Obzvlášť Harry Potter zohráva dosť veľkú úlohu, čo fanúšikom určite vyvolá úsmev na tvári. Nuž a, samozrejme, Lov na baziliška nezatvára oči pred drogovou závislosťou, ktorá je v súčasnosti nemalým problémom.

Cením si zvolenú tému aj jasný odkaz, ale nemôžem sa ubrániť dojmu, že by sa to všetko dalo podať lepšie. Na jednej strane v knihe dobre vidieť, že drogy sú problém a i keď je ťažké s tým niečo urobiť, mali by sme sa aspoň usilovať. Na druhej strane príbeh v istom bode skĺzne k veľmi nepravdepodobným udalostiam a pôsobí nasilu výchovne. Navyše hoci sú hlavné postavy stredoškoláci, štýl písania zodpovedá skôr literatúre pre mladšie ročníky, takže si doteraz nie som istá, aká bola vlastne cieľovka.

V konečnom dôsledku považujem Lov na baziliška za (možno až príliš) jednoduché, stručné čítanie s ušľachtilým cieľom (odradiť od drog) a fajn prvkami (spoločenský komentár, vedľajšie postavy, popkultúrne narážky). Ľudom, ktorí drogy a závislosti nepovažujú za problém, sa kniha páčiť nebude, nevyhraneným mladším čitateľom by som ju však pokojne podstrčila. Tí starší sa už hádam rozhodnú sami, či sú na ňu zvedaví - ak áno, za pokus určite stojí, no zároveň z nej zrejme nepadnete na zadok. 3,5*.



Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie, prípadne si prečítajte môj príspevok v rubrike Predstavujem.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:
-> Šťastná sedmička (milé čítanie pre všetky ročníky o vyrovnávaní sa so stratou blízkych)
-> Láska je pre bláznov. Ako som ja. (nemecká YA lovestorka, ktorá neidealizuje tínedžerov a hovorí okrem iného o drogách)

Obálka z bux.sk

4 komentáre:

  1. Presvedčila si ma! Toto vyzerá ako super oddychové čítanie, ktoré človeku možno aj niečo dá.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Když jsem ji viděla, hned jsem si vzpomněla na Harryho Pottera :D

    Kniha mě tedy velmi zaujala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Harryho je v knihe naozaj dosť a rieši sa potterovský bazilišok.:) To sa teším.:)

      Odstrániť