14/03/2020

Predstavujem: Lov na baziliška (Andrej Žvalevskij & Jevgenija Borisovna Pasterna)

O čo ide?

V roku 2014 vyšla po rusky kniha Охота на василиска - contemporary pre mládež s protidrogovou tematikou od autorského dua z Bieloruska. Už o niekoľko dní (17.3.2020) sa tento príbeh dočká svojho slovenského vydania s názvom Lov na baziliška v rámci YOLi (týmto zároveň ďakujem vydavateľstvu Ikar za poskytnutie recenzný e-book).

"Stredoškoláčke Ksiu nečakane zomrie najlepšia kamarátka Myška a v škole nastane hotové peklo. Dievča sa s niekoľkými spolužiakmi ulialo z vyučovania a užilo drogu s prímesou jedu známu ako Bazilišok. Otrávených je niekoľko, no len Myšku stála skúsenosť život. Prípad vyšetrujú ako vraždu, v putách odchádza aj jedna osoba z radov učiteľov. Ksiu by najradšej na všetko zabudla, ale nedá sa to. Ak nerozmotá klbko problémov ona, potom možno nikto. Tragédia vyvolala strach, no zjavne všetkých neodradila od experimentovania s omamnými látkami. Buď bude Ksiu bojovať do posledných síl, alebo sa vzdá. V takom prípade sa však potvrdí povera, že „bazilišok“ býva nesmrteľný." (obálka a anotácia z bux.sk)

Prečo ma kniha zaujala?

-> Vždy som chcela zistiť, ako si s literatúrou pre mládež poradia iné národy (čiže nie Američania ani Angličania) a táto kniha sa javila ako skvelá príležitosť.

-> Prísľub nového neopozeraného prostredia ma vždy poteší.

-> Ešte som nečítala príbeh vyslovene zameraný na problematiku drog (väčšina autorov sa pre istotu tvári, že mladí ľudia drogy neberú) a dostala som chuť to napraviť.

-> Lov na baziliška má iba okolo 200 strán, takže som vedela, že mi tento menší experiment nezaberie veľa času.

Čo som sa dozvedela potom?

-> Andrej Žvalevskij okrem iného pracoval vo vydavateľstve, kde mal na starosti počítačovú literatúru. K tej prispel i sám, no potom sa s priateľom pustil do písania humoristického zborníka. Spolu napísali aj prvý diel paródie na Harryho Pottera (Порри Гаттер и Каменный Философ), ktorý zožal nečakaný úspech, takže pribudli tiež ďalšie - menej parodizujúce - diely. Tým však jeho literárna kariéra zďaleka neskončila. Celkovo o ňom možno povedať, že si potrpí na žánrovú rôznorodosť a najradšej píše s niekým ďalším.

-> Jevgenija Borisovna Pasterna úspešne debutovala publikáciou Počítač pre ženy (Компьютер для женщин), ktorá niektorých ajťákov rozhorčila, iných pobavila a bežní používatelia ju dokonca poňali ako návod. Následne prešla k písaniu beletrie, pričom väčšinu kníh napísala spolu s Andrejom Žvalevskim.

-> Spoločnými silami už napísali viac ako 20 dosť úspešných titulov, v ktorých sa nevyhýbajú témam ako tínedžerský sex či drogová závislosť. Ich prvá séria, M+Ž (М + Ж), bola v roku 2009 dokonca sfilmovaná.

-> K napísaniu príbehu o drogách pre mládež autorov podnietili skutočné udalosti, najmä úmrtia detí v Bielorusku na následky užívania drog. Aby sa uistili, že ich kniha k drogám žiadneho čitateľa nepovzbudí (keďže cieľom je presný opak), dokonca ju dali pred vydaním pre istotu prečítať psychológom a odborníkom na narkotiká. Lov na baziliška dostal oficiálnu nálepku "12+", ale autori zdôrazňujú, že podľa nich treba o témach ako drogy s deťmi hovoriť čím skôr a tiež fakt, že mlčanie neprinúti problémy zmiznúť.

Kam ďalej? 

-> Kniha na Goodreads: originál a slovenská edícia.
-> Slovenská edícia na bux.sk - nájdete tu napríklad ukážku.
+ Čoskoro zverejním recenziu.

Počuli ste už o knihe? Zaujala vás? Budem rada, ak sa podelíte v komentároch.

4 komentáre:

  1. Priznám sa, článok som čítala len preto, že ma zaujal ten názov a fakt, že ide o inonárodných autorov. Pôvodne som si síce myslela, že je to fantasy, ale aj tak to znie zaujímavo. Drogová tematika je veľmi dôležitá a ľudia na ňu občas zabúdajú (asi ako na slobodné matky stredoškoláčky, no). Inak, ak ťa táto téma zaujíma, môžem odporučiť knihu Heroine od Mindy McGinnis, v ktorej sa autorka dosť intenzívne venuje téme drog a hlavne otázke, ako je možné, že niekto sa stane závislý a iný (s tými istými problémami) už nie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to sme mali veľmi podobne, tiež som si najprv myslela, že to bude fantasy. :D Jup, ľudia (zámerne?) zabúdajú na viacero nepríjemných tém. A vďaka za tip, určite sa na ňu mrknem.:)

      Odstrániť
  2. Vypadá to dobře, a jelikož chci z ruštiny dělat zkoušku, tak bych tuto knihu i moc ráda vyzkoušela. :)

    OdpovedaťOdstrániť