02/04/2020

Minirecenzia: Kráľovstva z popola (#7) + stojí séria Trón zo skla za pozornosť?

Sarah J. Maas: Kráľovstvo z popola (#7)
- obsahuje spoilery k prechádzajúcim dielom -

Aelin je ochotná urobiť čokoľvek pre záchranu svojho ľudu. Momentálne to znamená znášať nekonečné muky v železnom väzení a nič neprezradiť Maeve, aby mali jej priatelia a spojenci aspoň nejakú šancu zvíťaziť. Tí sa medzitým rozišli do rôznych kútov sveta, kde zápasia s vlastnými prekážkami. Všetkých ich však čaká jeden veľký rozhodujúci boj za lepší svet.

Autorka nám zase raz dokazuje že má svoj príbeh poriadne premyslený a ohromuje nás svojím svetom plným mágie i politiky. Všetky udalosti do seba zapadnú, úlohy postáv sa vyjasnia, nechýbajú milé odkazy na prechádzajúce diely, každý dostane svoj priestor... Celý kniha je skutočne záverečná, uspokojivá a uzavretá. Niektoré ťahy sa mi naozaj páčili a isté scény mi vohnali slzy do očí. Lenže zároveň sa tu vyskytujú predvídateľné zvraty, trochu zbytočná vzťahová dráma doplnená o klišé vyhlásenia (aspoň to tentoraz nie je erotický román) či momenty, ktoré si skrátka vyžadovali odvážnejšie zvraty.

Niektoré postavy (Dorian, Manon,...) čaká posledná časť ich cesty - posledný kúsok charakterového vývoja. Práve tie ma zaujímali najviac. Obzvlášť si cením, že Aelin jej traumatické zážitky skutočne zasiahli a musela sa usilovať včas pozbierať.

Kráľovstvo z popola chce byť epickým uspokojivým finále, no darí sa mu to iba sčasti. Táto kniha je totiž príliš r o z ť a h a n á. Pohľadov je priveľa a nie všetky vás zaujímajú, úvodná časť trvá viac ako sto strán a aj keď sa konečne začítate, všetko ostatné vrátane poslednej bitky a záverečných scén skrátka mohlo - a malo - byť kratšie. Chcela som dynamické, akčné finále, ktoré nepustím z ruky a namiesto toho som sa musela brodiť stranami vaty, medzi ktorou sa ukrýval vážne dobrý príbeh s množstvom potenciálu. Práve za ten príbeh knihe v konečnom dôsledku udeľujem slabšie 4 hviezdičky - ale najradšej by som ju niekomu dala preškrtať.

Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na slovart.sk. Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Slovart.


Stojí séria Trón zo skla za pozornosť?
- bez spoilerov -

-> jednotka bola vydarená YA fantasy oddychovka, dvojka mi vzala dych, trojka ma presvedčila o epickosti príbehu a genialite autorkinho sveta; ostatné diely zúfalo potrebovali zoškrtať a popri skracovaní by sa ešte zišlo ubrať romantických klišé a vyhodiť detailné erotické scény - zabudla snáď autorka, že píše pre mládež?

-> postavy sa naprieč sériou vyvíjajú a ich vzťahy tiež - v niektorých prípadoch to možno čitateľov sklame, no osobne autorkine rozhodnutia považujem za dostatočne realistické a prijateľné

-> druhým najväčším problémom série je podľa mňa nekonzistentnosť v tom, komu majú byť knihy určené

-> úplne najväčším problémom je rozťahanosť

-> zároveň však séria ukrýva naozaj dobre vykreslený svet, do detailov premyslený príbeh s uspokojivým záverom, postavy a vzťahy, ktoré vás nenechajú chladnými, vtipné aj napínavé chvíle; okrem toho sa ľahko číta a je dosť návyková

-> celkovo by som Trón zo skla odporučila starším fanúšikom YA fantasy, ktorým nebudú prekážať erotické chvíľky v neskorších dieloch; ďalšou povinnou výbavou pri čítaní je trpezlivosť s pomalším tempom a vedomie, že knihy síce nie sú dokonalé, ale majú čo ponúknuť

-> za seba sériu hodnotím ako prekvapivo premyslenú, zábavnú YAzdu, ktorá si zasluhuje slabšie 4*

obálka zo slovart.sk

8 komentárov:

  1. Pekne zhrnuté a súhlasím, Trón je dobrá séria, obľúbila som si ju najvaic asi od tretej časti, ale inak ma zaujala od prvého dielu. Neskôr je už tých erotických scén naozaj dosť, aj takej tej vaty a autorka musí postavy akoby vždy s niekým spárovať a to ma trošku štvalo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, u mňa sú naj asi tie prvé dve.:) Áno, to párikovanie nemuselo vždy byť.:/

      Odstrániť
  2. Super si to zhrnula :) U mňa dlho bola táto séria srdcovka, čo je pochopiteľné, keďže ma sprevádzala 6 neuveriteľných rokov. A na každý jeden diel som sa tešila. Lenže po Dvoroch, nebudem sa tajiť, že ma s tým sklamala, môj názor na autorku sa zmenil. Nehovoriac o tom, že postavy ako Aelin mi začali liezť na nervy. S Trónom som nesekla len kvôli vedľajším postavám a nostalgii, ktorú vo mne séria vyvolávala. Síce na finále som veľmi zvedavá, ale viem, že budem potrebovať silné nervy na tú nepotrebnú omáčku, ktorú Maas všade pchá. Ale teším sa :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka.:) Tiež mám sériu rada a kedysi som diely hltala hneď po vydaní... teraz už to nebolo úplne ono, ale prečítanie zvyšku sériu neľutujem, tak hádam sa aj tebe finále aspoň trochu zapáči. :) Z Dvorov som čítala len jednotku, vôbec ma to nebralo a neláka... Ešte si musím prečítať nejakú ďalšiu knihu, aby som zistila, či je SJM autorka pre mňa alebo ostanem pri ToG.:D

      Odstrániť
  3. Posledný diel ma ešte len čaká, ale už teraz môžem súhlasiť. Mám hrozne rada ten príbeh a dej, akurát ho kazí tá nekonečná vata, zbytočne rozpísané sexuálne scény a mne už prišlo, že v poslednej knihe čo som čítala bolo aj zbytočne veľa dlhých opisov boja. Mám rada napätie v knižkách, ale keď čítam každých pár strán ako sa niekto bije a aj tak je jasné že prežije, tak to často len preletím pohľadom, lebo ma to nebaví :)

    Inak som si uvedomila pri čítaní Dvorov, že asi mi mimo toho deja celkovo nesedí štýl a spôsob autorky. Všetky postavy sú super krásne, silné a tak ďalej a aj keď fakt mám rada mnohé postavy z Tŕonov, často mi prídu aj hrozne nereálne. Hlavne chlapi. Nemôžem si pomôcť, ale prídu mi ako poslušné psy pre hlavné hrdinky, keď sa už dajú dokopy :D Chápem že napr. Rhys v Dvoroch je hrozne obľúbený, ale ani za mak neverím, že by sa vo väčšine prípadov takto zachoval skutočný chlap :D Že by si neotvoril papuľu keď sa mu žena správa ako blbá :D

    Ale napriek všetkému sa na posledný diel teším, akurát neviem, či budem siahať na ďalšie knihy autorky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na tie dlhé opisy boja sa priprav aj tu, ale držím palce, aby sa ti kniha čo najviac zapáčila.:)

      Že poslušné psy. :D:D Ale áno, keď príde na vzťahy a postavy, SJM to zvykne prestreliť a podľa toho čo počúvam o Dvoroch, Trón je na tom ešte dobre. :D Z Dvorov som čítala len jednotku a viac mi netreba, ešte sa ale chystám na nejakú ďalšie knihu, aby som sa tiež mohla úplne rozhodnúť, či chcem od autorky ešte niečo čítať alebo ostanem pri tejto sérii.:)

      Inak ďakujem za komentár!

      Odstrániť
  4. Krásné shrnutí, já jsem skončila před pár lety u druhého dílu, ale rozhodně to chci dočíst. :) Jsem ráda, že vím, co mě bude čekat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, rada som poskytla info.:D Snáď sa ti to teda podarí doraziť a budem prípadne zvedavá na názor.:)

      Odstrániť