05/09/2020

Jojo Moyes - Darca hviezd

Už dávnejšie som od Jojo Moyes čítala historický román z obdobia prvej svetovej vojny Dievča, ktoré si tu zanechal a očarili ma jej spisovateľské schopnosti. Keď sa teda v slovenskom preklade objavila novinka Darca hviezd a sľubovala, že je "fascinujúcim rozprávaním o ženskom priateľstve, láske a o zázraku kníh a čítania, inšpirovaným skutočným príbehom", nadšene som po nej siahla.

Dej sledujeme predovšetkým očami Angličanky Alice, ktorá sa v rodičovskom dome necíti dobre a nezapadá tam. Keď preskočí iskra medzi ňou a šarmantným Američanom, neváha a súhlasí so svadbou. Rýchlo však zisťuje, že život v v tridsiatych rokoch 20. storočia v malom zabudnutom mestečku v Kentucky nie je žiadna idylka. A život s jej vyvoleným už vôbec nie.

Keď sa Alici naskytne možnosť zapojiť sa do projektu konských knižníc (s ďalšími ženami prináša na konskom chrbte knihy a časopisy aj do vzdialených chudobných oblastí), je to pre ňu priam vykúpenie. Ibaže nie všetci v meste schvaľujú túto myšlienku a netradičné správanie knihovníčok...

Hoci je hlavnou hrdinkou Alice a nevyhnú sa jej problémy romantického charakteru, nie je to hlavná ani jediná časť diela. Ide predovšetkým o príbeh jedného malého, zabudnutého amerického mestečka. Autorka veľmi živo zobrazuje zvolenú dobu a prostredie. Postupne čitateľom predstavuje najrôznejšie ťažkosti obyvateľov, triedne rozdiely, prehliadanú nespravodlivosť, obmedzujúce postavenie žien i všadeprítomné predsudky. K tomu nezabúda zdôrazniť význam gramotnosti a silu literatúry či odhodlaných priateliek.

Osobne ma bavilo prostredie, atmosféra aj zápletka - dokonca nebola úplne predvídateľná! Iste, niektoré zvraty sa dali odhadnúť, no celkovo dej ponúkol iné komplikácie, než aké som na začiatku čakala. Navyše sa text číta jedna radosť vďaka autorkinmu uhladenému, pôsobivému a zároveň neprehnanému štýlu písania.

Asi najväčší problém vidím v postavách. Tie sú občas vyslovene stereotypné - napríklad naivná hlavná hrdinka, ktorá otvorí oči a začína vzdorovať, prípadne jej kamarátka, ktorá si nadovšetko váži vlastnú slobodu a je tvrdohlavá ako mulica... Iné postavy (najmä vedľajšie) zase pôsobia zbytočne umelo. Trebárs chlapi sú buď záporákmi, alebo sú až prehnane dokonalí. Tak či onak im ale chýba prepracovaná osobnosť. Inými slovami, postavy tu plnia svoju zadanú úlohu, lenže rozhodne nevyskakujú z papiera. A tak ako nie je kladený dôraz na prepracovanú psychiku postáv, v popredí sa nenachádzajú ani ich vzťahy.

Celkovo je Darca hviezd vhodný predovšetkým pre nadšencov netypických historických období, prózy, ktorá pohladí po duši, alebo zaujímavého príbehu (nielen) o spomínanej sile ženského priateľstva a literatúry. Ak si však potrpíte predovšetkým na postavy a ich vzájomnú dynamiku, mali by ste hľadať inde. Pre mňa určite nejde o knihu môjho života, no užila som si ju, takže odo mňa získava 4 hviezdičky.

Internetové kníhkupectvo BUX.sk 

Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:

-> Zlodejka kníh (smutno-krásne čítanie o knihách a druhej svetovej z pohľadu Smrti)

-> Traitor (zaujímavý príbeh o prehliadaných nepokojoch medzi Poľskom a Ukrajinou na pozadí druhej svetovej vojny)

-> Medzi odtieňmi sivej (ak neviete, čo sa dialo počas druhej svetovej vojny na Litve, táto citlivo napísaná YA kniha vám otvorí oči)

Obálka a úryvok z anotácie z bux.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára