26/08/2021

Anna Todd - Najjasnejšie hviezdy (#1)

Americkú autorku Annu Todd zrejme najlepšie poznáte ako senzáciu z Wattpadu a autorku úspešnej romantickej série After. Anna však ani po dokončení tejto série neprestala písať.

Vo svojej knihe Najjasnejšie hviezdy sa pravdepodobne inšpirovala vlastnými životnými skúsenosťami, keďže je jej manžel vojak a černoch -  rovnako ako hlavný hrdina knihy. 

Armádny život je blízky tiež hlavnej hrdinke Karine. Jej otec je totiž vojak a Karina pracuje ako masérka v blízkosti vojenskej základne. Snaží sa postaviť na vlastné nohy a zároveň ustáť problémy v rodine.

Jedného dňa k nej na masáž príde Kael - dvadsaťročný vojak, ktorý absolvoval dve misie v Afganistane, veľa toho nenahovorí a nechce, aby sa Karina dotýkala jeho pravej nohy. V Karine vyvoláva zvedavosť a priťahuje ju. Navyše sa zdá, že mu ani ona nie je ľahostajná, no v hre je oveľa viac tajomstiev, než by mohla tušiť...

Zrejme aj autorkine jedinečné životné skúsenosti dodávajú tomuto príbehu osobitú atmosféru. Prostredie vojenskej základne prináša do hry jedinečné postavy a menej typické komplikácie. Okrem toho sa autorka snažila aspoň zľahka poukázať na americké problémy s rasizmom, prístupom polície či diskrimináciou v armáde. Na takomto krátkom rozsahu a v príbehu zameranom predovšetkým na romantiku však ide iba o náznaky a zmienky, nikdy nejde do hĺbky.

Čo sa týka hlavných hrdinov, Karina je celkom rozumná, sympatická mladá žena. Trochu sa pozrieme na jej prácu a riešime spolu s ňou problémy s údržbou vlastného domu a komplikovanými rodinnými vzťahmi. Kael je vlastne chodiace klišé - mladý, galantný, sexy, zachmúrený, tajomný i traumatizovaný. Ešteže je táto kombinácia natoľko podmanivá, že mu to mnohé čitateľky ochotne odpustia. Pri ich interakciách treba oceniť, že sa na seba okamžite nevrhnú. Na stránkach vidíme, ako sa postupne spoznávajú a rozprávajú. Neskoršie horúce, intenzívnejšie scény tak lepšie vyznejú. Už nehovoriac o tom, že tentoraz nejde o žiadny toxický vzťah.

Žiaľ, po fajn úvode sa v istom bode autorka predsa len unáhlila. Nastal totiž čas na intenzívne emócie a poriadnu drámu a naše holubičky spolu neboli dostatočne dlho na to, aby to pôsobilo vierohodne. Najlepšie nepôsobia ani početné spomienky na spoločné chvíle, ktoré sme ako čitatelia nevideli a ktoré sa hádam ani nemali kedy odohrať. Komplikácie pre hlavnú dvojicu pôsobia zaujímavo. Akurát sa o nich veľa nedozvieme. Ide totiž o prvý diel série, ktorý samostatne veľmi nefunguje a končí sa... akoby uprostred.

Za pozitívum knihy možno označiť fakt, že sa rýchlo a ľahko číta a človek ju dokáže zhltnúť na jedno či dve posedenia. Treba ale dodať, že autorka napriek množstvu kníh na konte píše trochu amatérsky. Miestami chaoticky skáče v čase, občas vám trvá niekoľko viet, kým pochopíte, kedy a kde sa scéna odohráva a čo tam robí tá-ktorá postava a keď príde čas na významnejšie udalosti, ktoré by si zaslúžili viac pozornosti, odbije ich pár stručnými vetami.

Celkovo teda rozhodne nejde o najšikovnejšie napísanú či najlepšie vymyslenú romantickú oddychovku, ktorú môžete zobrať do rúk. Na druhej strane jednoznačne ide o až prekvapivo chytľavé čítanie, ktoré kombinuje viaceré obľúbené prvky, dodáva k nim niekoľko zaujímavých detailov a dokáže vám spríjemniť pár chvíľ. Ak máte radi autorkinu tvorbu, ak ste fanúšikmi tohto žánru alebo vás kniha skrátka láka, pokojne jej dajte šancu. Ja mám voči nej slušné množstvo výhrad a nemôžem jej udeliť viac ako 2,5*, no zároveň nepopieram, že som si pri nej dobre oddýchla.


 Internetové kníhkupectvo BUX.sk

Kniha vychádza už 31. 8. 2021! Pokiaľ sa chcete o nej dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:

-> The Chase (vydarená new adult romantika z vysokoškolského prostredia od Elle Kennedy)

-> Láska je pre bláznov. Ako som ja. (chytľavá nemecká romantická YA contemporary, ktorá neidealizuje tínedžerov a ponúka slušnú dávku drámy)

-> Počkajte si na happy end (skvelá vtipno-vážna romantika pre dospelých)

Obálka z bux.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára