31/01/2022

Najlepšie knihy roka 2021 (v dvoch vetách)

Dnes vám chcem stručne - presnejšie dvomi vetami - predstaviť desať najlepších kníh, ktoré som prečítala v roku 2021. Na roku vydania pritom nezáleží, názov používam v jazyku, v ktorom som knihu čítala, a možno som do článku prepašovala jednu trilógiu... Ale to mi hádam odpustíte.

Ak by ste si o týchto knihách chceli radšej niečo vypočuť a/alebo sa dozvedieť, ktorých päť pre mňa najhorších titulov sa mi minulý rok dostalo do rúk, môžete si tiež pustiť novú podcastovú epizódu s názvom Náhodné ocenenia 2021.


R. F. Kuang: The Poppy War Trilogy

O čo ide? Epická fantasy trilógia pre dospelých plná vojny, politiky i osobných konfliktov inšpirovaná čínskou mytológiou a dejinami.

Prečo si zaslúži šancu? Táto séria ponúka komplexný svet, neopozerané fantastické prvky, do detailov premyslený dej, prudko čitateľný štýl písania a predovšetkým komplikované, realistické postavy, ktorých interakcie vždy stoja za to.

Bonusová info: Prvý diel čoskoro vyjde v češtine ako Maková válka.


Krystal Sutherland: House of Hollow

O čo ide? Jednodielne YA fantasy o troch sestrách, ktoré ako malé deti nevysvetliteľne zmizli a keď sa vrátili, už neboli celkom... ľudské.

Prečo si zaslúži šancu? Okrem zaujímavého deja plného záhad sa môže kniha pochváliť jedinečným štýlom písania, temnými rozprávkovými a prírodnými motívmi či výraznou mrazivou atmosférou.

Bonusová info: V roku 2022 by mal vyjsť vo vydavateľstve Pandora slovenský preklad.


Pavel Bareš: Meta

O čo ide? Český YA thriller o ľuďoch so superschopnosťami, ktorí majú od hrdinov ďaleko, a zároveň o problémoch mladých dospelých a o stalkingu.

Prečo si zaslúži šancu? Kniha sa priam geniálnym spôsobom venuje relevantným témam, hlavná hrdinka je napísaná skutočne realisticky a dej neprestáva prekvapovať do poslednej stránky.


India Holton: The Wisteria Society of Lady Scoundrels (#1)

O čo ide? Humorná dobová fantasy romantika pre dospelých z prostredia viktoriánskeho Anglicka o mladej pirátke-čarodejnici, nájomnom vrahovi a šialenom otcovi.

Prečo si zaslúži šancu? Autorka sa neberie zbytočne vážne a ak vám sadne jej svojrázny humor, túto oddychovku s niekoľkými neopozeranými nápadmi a enemies-to-lovers romantikou si vysoko pravdepodobne užijete.


Holly Bourne: The Yearbook

O čo ide? YA contemporary o duševnom zdraví, šikane na školách aj o domácom násilí, v ktorom svetlo na konci tunela pre zmenu nie je vlak.

Prečo si zaslúži šancu? Táto kniha z pera skúsenej autorky je nielen chytľavo napísaná, ale predovšetkým dokonale vyvážená s citlivo spracovanými vážnymi témami.

Bonusová info: Nedávno vyšiel slovenský preklad s názvom Boli sme tu.


Andri Snær Magnason: Truhla času

O čo ide? Islandské dielo, ktoré sa tvári ako rozprávka pre deti, no súčasne funguje ako prekvapivo trefné zamyslenie sa nad ľudstvom pre dospelých.

Prečo si zaslúži šancu? Toto temnorozprávkové čítanie so skvelou atmosférou sa zaoberá relevantnými témami ako plynutie času, túžba po moci, ničivá sila vojny či životné prostredie a je to ten typ príbehu, nad ktorým môžete premýšľať ešte dlho po dočítaní.

Bonusová info: Truhla času je názov českého prekladu, ktorý si môžete vypočuť tiež v podobe vydarenej audioknihy.


Kate Pentecost: That Dark Infinity

O čo ide? Jednodielne YA fantasy o nesmrteľnom nájomnom zabijakovi monštier, ktorý je zároveň osamelým, unaveným gentlemanom so zmyslom pre módu a ktorý sa s pomocou hlavnej hrdinky snaží zbaviť kliatby a konečne umrieť.

Prečo si zaslúži šancu? Silnou stránkou tohto príbehu sú sympatické, prepracované hlavné postavy a skvele napísané, postupne sa rozvíjajúce puto medzi nimi.


Soo Kim: Toto je Kórea

O čo ide? Stručný a zároveň komplexný pohľad na kórejský polostrov doplnený o pôsobivú vizuálnu stránku.

Prečo si zaslúži šancu? Ak vás zaujíma akýkoľvek aspekt (juho)kórejskej kultúry či popkultúry, tento titul je naozaj vydareným a prepracovaným sprievodcom.


Albert Moukheiber: Ako sa mozog s nami zahráva

O čo ide? Francúzska populárno-náučná publikácia, ktorá sa snaží čitateľom priblížiť, ako funguje ľudský mozog a vnímanie i s tým spojené úskalia.

Prečo si zaslúži šancu? Kniha sa na malom počte strán šikovne zaoberá najrôznejšími témami, ako psychika jednotlivcov, celospoločenské problémy, hoaxy či fóbie a zároveň povzbudzuje čitateľov, aby sa zamysleli nad vlastnou schopnosťou kriticky uvažovať.


Alexandra Pavelková: Štyria mačkatieri

O čo ide? Čítanie pre deti z pera slovenskej autorky o dobrodružstvách a živote mačiek - navyše z pohľadu samotných mačiek.

Prečo si zaslúži šancu? Menším deťom, ktoré sú zároveň cieľová skupina, dokáže kniha príjemným, citlivým spôsobom podať nové informácie a starších čitateľov-mačkofilov zase dokáže pobaviť a zahriať pri srdci.

Bonusová info: Štyria mačkatieri sa dočkali tiež audioknižného spracovania.


Ktoré najlepšie knihy ste minulý rok prečítali vy?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára