28/12/2022

10 dôvodov, prečo si prečítať trilógiu The Poppy War

V dnešnom príspevku vám odporučím jednu zo svojich obľúbených knižných sérií. The Poppy War od od čínsko-americkej autorky R. F. Kuang je fantasy trilógia pre dospelých, ktorá okrem troch častí - The Poppy War (2018), The Dragon Republic (2019), The Burning God (2020) - zahŕňa ešte bonusové strany z pohľadu inej postavy, ktoré by ste po dočítaní dvojky rozhodne nemali vynechať (nájdete ich pod názvom The Drowning Faith). Ako vidíte, v angličtine už vyšli všetky diely a jednotku si dokonca môžete prečítať i v českom preklade (Maková válka, Host, 2022).

No skôr, než vám priblížim dej a vrhnem sa na vysvetľovanie, prečo PW zbožňujem, chcem zdôrazniť, že naozaj nejde ani o YA literatúru, ani o ľahké čítanie, preto si v prípade potreby vyhľadajte trigger warnings.

Mimochodom: Túto tému som kedysi spracovala tiež vo forme podcastu.

Hlavná hrdinka Rin je sirota, ktorá vyrastá v rodine kriminálnikov a pašerákov. Keď objaví spôsob, ako sa vyhnúť nútenému manželstvu pre ich prospech, je ochotná urobiť čokoľvek. Napríklad nespať, sebapoškodzovať sa a učiť sa tak veľmi, že sa na celonárodných skúškach umiestni na prvých priečkach a odchádza do najlepšej vojenskej akadémie v krajine. Tam ju v obklopení detičiek bohatých rodičov a snobských učiteľov čakajú ďalšie prekážky. Rin sa však nevzdáva, v škole ani neskôr, keď ju jej nečakane objavené šamanské schopnosti vrhnú doprostred vojny s ničivým susedným impériom.

Nuž a v ďalších dieloch sa z príbehu stane politicko-vojenská epická fantasy séria o osude Rin, jej priateľov a známych, ale aj nepriateľov a celých národov. V tomto článku však spoilery nenájdete, preto prejdime radšej k dôvodom, prečo PW stojí za prečítanie.


1. Prepojenie so skutočnými dejinami

Autorkin svet spája prostredie a atmosféru inšpirované dávnou čínskou dynastiou a dej, ktorý čerpá z konfliktov z dvadsiateho storočia. Rieši sa tu ópium i Druhá Čínsko-japonská vojna a zverstvá, ktorých sa Japonci v tej dobe dopustili na civilistoch. Tie najbrutálnejšie scény a opisy sú, ako autorka sama hovorí, vytiahnuté priamo z historických zdrojov, a čitateľa preto pri čítaní mrazí úplne iným spôsobom.

Čím viac som dodatočne zisťovala o skutočných dejinách, tým viac som musela oceniť túto stránku diela. Zároveň však treba dodať, že sa autorka skutočných udalostí nedrží kŕčovito. Je to skrátka jedna z vrstiev textu a aj bez nej si môžete PW užiť.

Mimochodom, ak by ste si o historickom kontexte chceli prečítať viac, odporúčam tento príspevok.


2. Nápadité fantasy prvky

Čo sa týka nadprirodzena, máme tu bohov a šamanov. Okrem toho, že ide o zaujímavé spracovanie mágie, si veľmi cením, ako realisticky s ňou Kuang pracuje. Za schopnosti tu postavy platia vysokú daň a autorka sa šikovne zamýšľa nad tým, ako by takíto neprirodzene mocní jedinci fungovali v rámci spoločnosti.


3. Komplexnosť sveta vo všeobecnosti

Už som písala, že autorka čerpala zo skutočných dejín, teraz ešte dodám, že svoj svet aj výborne domyslela a odprezentovala. Naprieč knihami vidíme rôzne miesta, spoznávame množstvo postáv a v príbehu nechýbajú ani zásadné zmeny, ktoré všetkým a všetkými otrasú.


4. Epicko-osobný príbeh, ktorý vám nič nedaruje

PW sa zaoberá osudom celej krajiny, respektíve krajín, čo je skutočne epické, lenže súčasne všetko sledujeme očami mladej antihrdinky Rin, vďaka čomu je príbeh zároveň dostatočne osobný. Navyše ide o ten typ čítania, pri ktorom vám autorka naservíruje vždy to, čo musí logicky nasledovať a čo vytvorí ten najepickejší príbeh – nie to, čo by ste si idealisticky priali. A ja ju za to uznávam.


5. Knihy sa napriek všetkému ľahko čítajú

V prvej knihe pomáha, že všetko vnímame prostredníctvom hrdinky, ktorá sa mnohé veci dozvedá zároveň s čitateľmi. Mohla som si vďaka tomu užiť objavovanie fascinujúceho sveta a necítiť sa zahltená informáciami, unudená či stratená. Skvelú rovnováhu sa Kuang darí nachádzať i neskôr a príjemnému čitateľskému zážitku napomáha i ľahko čitateľný štýl písania. Inými slovami, v tomto diele možno zabolia isté zvraty a emotívne momenty, no rozhodne nie zúfalá snaha zorientovať sa.


6. Geniálne zvolené a zároveň geniálne spracované témy

Táto trilógia sa venuje témam ako napríklad rasizmus či rozdiely medzi bohatými a chudobnými, predostiera čitateľom poriadne komplikovanú politiku, v ktorej dobro ani nefiguruje, a, samozrejme, zaoberá sa vojnou. Robí to absolútne bez príkras a bez ignorovania dôsledkov. Je to skrátka epické, brutálne, tragické, frustrujúce, desivé i realistické čítanie.


7. Rin ako hlavná hrdinka

Rin začína ako typická znevýhodnená, podceňovaná hrdinka, ktorá čelí skazenému systému, no vďaka svojej húževnatosti mu dokáže vzdorovať. Často je zúfalá a nahnevaná a je ťažké jej nefandiť. Neskôr sa z nej postupne stáva zaujímavá antihrdinka s komplikovanou psychikou a krvou na rukách. Hoci jej nechýbajú schopnosti rôzneho druhu, jej šikovnosť má svoje hranice. V príbehu vidno, že je stále mladá a chýbajú jej skúsenosti. Niektorých môže vývoj jej postavy v pokračovaniach frustrovať, ale osobne ho považujem za realistický. Vlastne tu opäť platí to, čo som zmieňovala vyššie: autorka nám nedáva nutne to, čo chceme, iba to, čo si vyžaduje príbeh.


8. Všetky ostatné postavy

Čo sa týka vedľajších postáv a vzťahov, nie sú síce v popredí hneď od začiatku, lenže majú toľko potenciálu, že ma okamžite zaujali. Nuž a časom som si ich vyslovene obľúbila. Teraz dokonca postavy vnímam ako jednu z najsilnejších stránok série!

Napríklad taký Nezha začína ako pomerne nezaujímavé, protivné bohaté decko, a napokon sa z neho vykľuje maximálne komplexná, zaujímavá osobnosť. A za zmienku by stálo i mnoho ďalších, ale radšej nebudem priveľa prezrádzať.

Postavy v PW nie sú dobré a zlé, sú skrátka ľudské a komplexné. Vidíme im do hlavy, poznáme ich pestré motivácie aj vplyv všetkého, čo sa deje, na ich psychiku a... wau. Skutočne nie sú písané tak, aby boli za každú cenu sympatické, no mnoho z nich som si ľahko obľúbila, napriek tomu, že som s nimi nemohla vždy súhlasiť.


9. Neskutočná dynamika medzi postavami

O jednotke rada hovorím, že hoci na stránkach nie je vôbec žiadna romantika, isté postavy majú medzi sebou väčšiu chémiu ako páriky v romantických contemporary. Ani neskôr séria nie je vyslovene romantická, ale láska tu do istej miery predsa len figuruje. Akurát, zase raz, predovšetkým realisticky a pri všetkom, čo sa deje, romantické city nemajú dôvod byť na prvom mieste.

To však zďaleka nie je všetko. Nájdete tu tiež úžasne pevné platonické puto - slovo priateľstvo sa mi nezdá dostatočné -, ktoré je zásadné pre dej. Inokedy sú vzťahy a vzájomné pocity medzi postavami často komplikované a prinášajú naozaj silné momenty. Na druhej strane však nechýbajú ani vtipné chvíle či také, ktoré zahrejú pri srdci.


10. Séria funguje na objektívnej i subjektívnej úrovni

Na jednej strane dokážem na PW objektívne oceniť množstvo aspektov (a súčasne mám niekoľko menších výhrad, nie však zásadných). Na strane druhej som čítanie predovšetkým veľmi zainteresovane prežívala a trpela pri ňom tým správnym spôsobom. Takže čo viac si priať?

Aby som to zhrnula, ide naozaj o skvele premyslenú, pomerne komplikovanú a miestami brutálnu politicko-spoločenskú trilógiu s fantasy prvkami, ktorá spája osud krajiny i osud jedného dievčaťa, nemožné voľby, intenzívne vzťahy a neskutočný vývoj charakterov postáv. Navyše je prudko čitateľná! Poppy War vám teda srdečne odporúčam a zároveň prijímam prípadné tipy na podobné knihy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára