25/12/2022

Vianočné filmy alebo vianočný výplach mozgu?

Vianočná romantika, vianočná komédia, rodinný vianočný film, vianočná rozprávka, vianočný muzikál, vianočný horor… Filmov s vianočnou tematikou existuje neuveriteľné množstvo a to zrejme v každom existujúcom žánri. Je medzi nimi mnoho takých, ktoré sú dobré a obľúbené – alebo ktoré sme videli toľkokrát a máme k nimi také nostalgické puto, že nám pripadajú dobré, aj keď nie sú dobré. Ja sa počas Vianoc nezaobídem bez Mrázika (a nepohrdnem ani česko-slovenskými klasickými rozprávkami) či filmov ako Legenda o drakovi, Prázdniny, Santa Claus alebo Sám doma. Skoro každý z nás má skrátka svoju vianočnú srdcovku.

No nepíšem tento článok s úmyslom rozprávať sa s vami o klasických vianočných filmoch. Skôr ma inšpirovali tie, ktorých je plný Hallmark. Pardon, Netflix. Či už sú to originálne netflixovky alebo len filmy, ktoré zahrnuli do ponuky, pretože majú v názve „Christmas“ alebo „holiday“. Minulý rok som takých filmov videla veľa a tento rok v tom statočne pokračujem.

Pýtate sa prečo? Počas Vianoc mi asi pripadá logické pustiť si vianočný film. A ďalší. A ďalší… Veď poznáte ten výrok od Franklina. Definícia šialenstva je robiť stále to isté dokola a vždy očakávať iný výsledok. Som šialená, lebo verím, že raz na Netflixe nájdem použiteľnú romantickú komédiu z obdobia Vianoc. Alebo žeby som ju už našla?

Poďme sa teda spoločne pozrieť na filmy, ktoré som si doposiaľ pretrpela vychutnala.

(Pre zaujímavosť dodávam hodnotenia z CSFD.)

Princezna z cukrárny (2018)
(The Princess Switch) 58%

Princezna z cukrárny: Zase vyměněná (2020)
(The Princess Switch: Switched Again) 46%

Princezna z cukrárny 3: Hvězdná romance (2021)
(The Princess Switch 3: Romancing the Star) 50%

Tento isto poznáte. V hlavnej úlohe tu zažiarili Vanessa Hudgens a Vanessa Hudgens (a od druhej časti im sekundovala aj Vanessa Hudgens). Filmy sa nám snažia predať myšlienku, že dve (neskôr dokonca tri) ženy (ktoré nie sú dvojčatá) môžu vyzerať tak podobne, že ten rozdiel nepozná ani najlepší kamoš jednej z nich. Celé to stojí na vtipoch vyplývajúcich z ich zámeny. Škoda, že Vanessa Hudgens nehrala aj princa – iste by som si ju pamätala lepšie ako toho, ktorého použili. Film sa najlepšie sleduje v spoločnosti kamarátky, s ktorou si môžete vymieňať postrehy k deju, ktorý si ani nezaslúži, aby ste nad ním toľko uvažovali. A tiež tam vystupuje čarovný deduško, ale k tomu sa neskôr v článku vrátime.



Vánoční princ (2017)
(The Christmas Prince) 50%

Vánoční princ: Královská svatba (2018)
(A Christmas Prince: The Royal Wedding) 41%

Vánoční princ: Královské dítě (2019)
(A Christmas Prince: The Royal Baby) 41%

Než na „plátne“ zažiarila trojnásobná Vanessa Hudgens, Rose McIver (iZombie, Once upon a Time) stvárnila americkú novinárku, ktorá sa nepozorovane votrela do paláca a uchmatla si pre seba princa. V ďalších častiach okrem kráľovskej svadby a príchodu potomka riešili finančnú krízu v kráľovstve, potenciálny rozpad monarchie a vojnu, pretože sa stratil vzácny kus papiera. Princa, ktorého meno si nepamätám, hrá opäť raz herec, ktorého meno si nepamätám. Najkrajší je na tom všetkom rumunský zámok Peleș, slúžiaci ako kráľovské sídlo. Mala som možnosť navštíviť ho a je naozaj nádherný.


Předvánoční večer (2019)
(The Knight Before Christmas) 54%

Ak ste si mysleli, že si Vanessa Hudgens dala v roku 2019 pauzu od vianočných filmov, mýlili ste sa. Natočila totiž film o rytierovi, ktorý cestoval v čase (a očividne aj v priestore) a ocitol sa v súčasnom americkom Ohiu. Ako komédia to funguje prekvapivo dobre, ale romantike medzi tými dvomi uveríte len vtedy, ak ste ochotný akceptovať myšlienku, že si k sebe žena nasťahuje podivína len preto, lebo ho ťukla autom. Inak mali celkom slušnú chémiu.

 

Milostná past (2021)
(Love Hard) 60%

Nina Dobrev nás minulý rok prekvapila vianočnou romantickou komédiou o žene, ktorá sa rozhodne počas Vianoc navštíviť chlapa, s ktorým si dovtedy len dopisovala. Neprekvapivo sa ukáže, že jej dotyčný poslal cudziu fotku a namiesto vyšportovaného sexoša na ňu čaká nerd s okuliarmi. Film nám podstrkuje myšlienku, že na vzhľade nezáleží, ak si dvaja ľudia sedia osobnostne – a tiež nezáleží na tom, ak vám ten druhý klamal, aby vás zviedol. Posypte to troškou vianočnej nálady a tadá! Hneď uveríte, že postavy, ktoré medzi sebou majú chémiu asi ako dvaja súrodenci, sa v skutočnosti bezmedzne milujú.

 

Sváteční rande (2020)
(Holidate) 61%

Poviem to na rovinu – tento film bol vlastne celkom fajn. Namiesto pár dní v období Vianoc dostali hlavní hrdinovia celý rok plný stretnutí a spoznávania sa, zatiaľ čo si najímali jeden druhého ako falošného partnera na rodinné a spoločenské sviatočné akcie. Je to plné hlúpeho amerického humoru založeného na trápnosti, napríklad keď Emma Roberts sotva dobehne na záchod? Áno. Dokáže to pobaviť aj mimo tejto trápnosti? Áno. A výnimočne sa im podarilo nájsť dvoch hercov, ktorí k sebe pasovali a vzájomne sa dopĺňali.


 

Poslední aristokratka (2019)
56%

Tento film medzi ostatnými vyniká z jedného prostého dôvodu – je to český film natočený podľa rovnomennej knihy. Potomok šľachtického rodu, ktorého rodina žila v Amerike v exile, sa konečne vracia do Čiech, kde mu bolo vrátené ich rodové sídlo – zámok Kostka. Život na zámku síce znie ako raj, ale nie ak sa vám rozpadáva pod nohami. V porovnaní so životom v New Yorku je to skôr peklo. Pokiaľ vám české komédie nie sú vzdialené, určite vás pobaví aj tento príjemne obsadený film plný gagov a vtipov. Navyše zachytáva vianočnú atmosféru tým naším štýlom a nie do očí bijúcim americkým gýčom.

 

12 Gifts of Christmas (2015)
49%

Keď som zbadala film, v ktorom hrá Katrina Law, známe ako drsná asasínka Nyssa al Ghul z Arrowverse, musela som si ho pozrieť. Teraz môžem skonštatovať, že vidieť drsnú asasínku Nyssu al Ghul nadšene nakupovať darčeky pre chlapa, ktorý sám nedokáže kúpiť darčeky svojim kamarátom a rodine, sa mi vôbec nepáčilo. Toto je už jeden z tých filmov, kde nie sú Vianoce len pozadím pre nejaký kvázi dej, ale jednou z hlavných postáv. Gýčovité, nasilu, in your face. A aj keď sú naši hlavní hrdinovia dokonale nádherní, nijak zvlášť k sebe nepasujú. Plus, ten chlap (ktorého meno nestojí za zapamätanie, napriek jeho miliónovému úsmevu) hral dokopy v 10 filmoch a z toho 6 boli vianočné romantiky.

 

Vánoční výsadek (2020)
(Operation Christmas Drop) 51%

Alexander Ludwig (tentoraz si pamätám aj meno herca mužského protagonistu, lebo Alexander je super a jediný dôvod, prečo mám ako-tak záujem dopozerať Vikingov) v tomto filme stvárnil amerického vojaka zachraňujúceho Vianoce na chudobnom tropickom ostrove, zatiaľ čo Kat Graham (The Vampire Diaries) je neprístupná poradkyňa americkej političky, ktorá mu má v jeho charite zabrániť. Nebyť tej agresívnej propagandy amerického vojska, film by bol znesiteľnejší, lebo tí dvaja majú chémiu a vďaka tropickému prostrediu nie sú vianočné ozdoby doslova na každej pouličnej lampe.


 

Vánoční hrad (2021)
(A Castle for Christmas) 44%

Cary Elwes, a. k. a. Westley z The Princess Bride, sa rozhodol pre nedostatok financií predať svoj zámok v Škótsku a nebol by to americký film, keby ho od neho neodkúpila bohatá americká spisovateľka. Ich dočasné spolunažívanie vedie k vzájomným naschválom, ktoré predstavujú slušný zdroj humoru. Navyše je to romantický príbeh dvoch vekovo zrelých ľudí, čo sa v týchto filmoch často nevidí. V istom bode možno začnete spochybňovať množstvo svetielok, ktorým ten zámok ovešali, ale aspoň si nebudete chcieť vypichnúť oči.

 

Adventní kalendář (2018)
(The Holiday Calendar) 54%

Než šla zachraňovať Vianoce na ostrov, Kat Graham dostala do daru magický adventný kalendár, ktorý jej predpovedal, čo sa v jej živote stane v daný deň. Je to ďalší over the top americký vianočný film, v ktorom počas Vianoc všetko svieti a vianočné ozdoby visia na každom rohu a v ktorom si hlavná hrdinka bez poriadnej práce môže dovoliť prenajímať nádherný veľký apartmán. Pozitívum vidím len v tom, že hrdinka neskončí s chlapom, ktorého spoznala dva dni pred Vianocami. Nie je to ani extra vtipné, len to… existuje.

 

Kalifornské Vánoce (2020)
(A California Christmas) 53%

Kalifornské Vánoce: Světla velkoměsta (2021)
(A California Christmas: City Lights) 42%

Teraz asi všetkých prekvapím, ale tieto dva filmy ma úprimne bavili. Zápletka prvej časti spočíva v tom, že sa bohatý chlapík (ktorý v živote nepracoval holými rukami) votrie na farmu, ktorú sa neúspešne snaží odkúpiť jeho matka. Tam sa zrazí s jej horkokrvnou majiteľkou. Na mňa humor v tomto filme fungoval a čo je hlavné, hercom to spolu naozaj ladilo (niet divu, keď sa do seba reálne zamilovali). Nie je to žiadny originálny a bezchybný zázrak, dvojka skĺzla k pár hlúpym motívom, no ja som si to v porovnaní s inými podobnými filmami prekvapivo užívala.

 

Vánoce na spadnutí (2022)
(Falling for Christmas) 43%

Lindsay Lohan sa po rokoch vracia na obrazovky v hlavnej role v tejto romantickej komédii. V podstate ide o vianočnú verziu filmu Overboard (1987), akurát bez situácií, ktoré by boli v súčasnosti označované za problematické. A bez chémie. Chord Overstreet (Glee) je síce v roli ovdoveného otca roztomilý, ale ani on, ani Lindsay nepodali zapamätateľný výkon. A aj tuto vystupuje čarovný deduško, ktorý im v správnom čase prinesie presne to, čo potrebujú.

 

Vánoce s tebou (2022)
(Christmas with You) 44%

Aimee Garcia si vďaka seriálu Lucifer zamiloval určite každý. V tomto filme vystupuje ako speváčka, ktorá potrebuje napísať vianočnú pieseň, aby si získala späť priazeň svojho štúdia. Nakoniec ju napíše s ovdoveným otcom, ktorého hrá Freddie Prinze Jr. Toho však vo filme učesali tak úžasne, že vyzerá skôr ako otec hlavnej hrdinky, hoci je medzi hercami dvojročný vekový rozdiel. Aj keď mám rada oboch hercov, spolu im to ani trochu neladilo. A ani zďaleka sa im nepodarilo zložiť zapamätateľný vianočný hit.

 

Vánoce na objednávku (2018)
(Christmas Made to Order) 42%

V tomto filme si hlavný hrdina, ktorý pre „dôvody“ nie je nadšený z Vianoc, najme hlavnú hrdinku, ktorá naopak miluje Vianoce, aby vyzdobila jeho dom. Je to ďalšie klišé o dvoch ľuďoch s prehnaným vzťahom k sviatkom, ktorí sa do seba zamilujú v priebehu pár dní a inšpirujú jeden druhého k tomu, aby urobili obrovskú zmenu vo svojom doterajšom živote. A ako mnohé iné romantické filmy, aj tuto je zachytený zvláštny úkaz, keď sa dvaja ľudia tešia z toho, že prišli o prácu. No hlavné je, že si odteraz pôjdu za svojím snom, že? Herci tu boli obsadení nie pre ich talent, ale vzhľad a šlo to až bolestivo poznať. Aj keď mal film iba hodinu a pol, asi v polovici som mala dojem, že to sledujem už aspoň dve hodiny.


 

V žiadnej analytickej práci nesmie chýbať vyhodnotenie dát. Ja som na základe tých svojich vydedukovala recept na (ne)úspešnú vianočnú romantickú komédiu. Tá by mala obsahovať

  • Fiktívne kráľovstvo niekde v Európe, kde našťastie všetci hovoria po anglicky, takže americky hovoriaca hrdinka nemá problém komunikovať s princom.
  • Tragickú minulosť, ktorá zahŕňa mŕtveho príbuzného – rodiča, prarodiča, v určitých prípadoch je akceptovateľná aj manželka. Mŕtvy príbuzný slúži buď ako dôvod, prečo jeden z hrdinov odmieta sláviť Vianoce a potrebuje obnoviť vianočného ducha, alebo ako dôvod, prečo miluje Vianoce a tlačí ich všetkým dole krkom. (Z uvedených 14 filmov/sérií túto zápletku využíva minimálne 8 – a to sú iba tie, ktoré si pamätám.)
  • Magický prvok, ktorý urobí zápletku ešte nerealistickejšou, ideálne záhadného dedka, ktorý rozhodne nemá reprezentovať Santa Clausa, alebo magický predmet.
  • Svetielka. Všade samé svetielka. A police slúžiace iba na to, aby na ne postavy počas Vianoc vyložili vianočnú výzdobu a ktoré po zvyšok roka očividne zívajú prázdnotou.
  • Odolnosť voči chladu a mrazu, takže aj keď je vonku pol metra snehu a/alebo sneží, nikdy nikto nemá červený nos, líca ani uši a – pokiaľ si to scéna nevyžaduje – nikdy tam nikomu nie je zima.
  • Jeden jediný dokonalý bozk pár sekúnd pred koncom filmu.
  • Záverečný zvrat, ktorý od seba postavy oddelí na celých päť minút, pretože viac času na vyriešenie tejto kľúčovej zápletky nám už nezostáva.

Ak vás to zaujíma, ale nechce sa vám scrollovať naspäť, najlepšie hodnotenie zo všetkých týchto filmov má na CSFD Holidate (61 %). Za ním nasleduje Love Hard (60 %) a The Princess Switch (58 %). Moja trojka by vyzerala asi takto: Holidate sa delí o prvé miesto s A California Christmas. To prvé je objektívne najviac fajn, to druhé sa mi subjektívne páčilo. Na tretie miesto by som postavila film Poslední aristokratka. možno by som vám odporučila aj film Operation Christmas Drop, ktorý tiež radím medzi to, čo sa celkom dalo pozerať.

A čo vy? Videli ste niektorý zo spomínaných výkvetov? Páčili sa vám? Alebo poznáte ešte lepšie (ironicky aj neironicky) netflixovky, ktoré by som si mala pozrieť?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára