13/07/2018

Prečo navštíviť Festival fantazie? #FF2018

Začiatok tohto leta sa pre mňa druhý (a určite nie posledný) raz niesol v znamení Festivalu fantazie - veľkolepého festivalu popkultúry plného prednášok, workshopov, kostýmov, hier (stolných či videohier) i rôznych sprievodných udalostí, ktoré sa týkajú fantasy, sci-fi, dejín, seriálov, komixov a podobne. Ak sa chcete dozvedieť viac, odporúčam oficiálnu webstránku. Ak by ste si chceli urobiť predstavu o tom, ako môže vyzerať pár dní na takejto akcii, skúste môj minuloročný report. Tento rok som sa totiž rozhodla zamerať na to najpodstatnejšie - na dôvody, prečo sa FF oplatí navštíviť!

Za všetky fotky okrem tejto ďakujem Michelle.

Neuveriteľné množstvo zaujímavých prednášok.
Keď niekomu nezainteresovanému poviete, že v rámci svojej letnej dovolenky sedíte v preplnených miestnostiach a takmer hodinu niekoho počúvate prednášať, zrejme sa stretnete s nepochopením. Väčšina FFkových prednášok je však pripravená s nadšením, zápalom, je zábavne podaná a nechýba ani možnosť do sýtosti si podebatovať. Program sa delí na množstvo programových línií, takže sa môžete dozvedieť zaujímavosti z rôznych oblastí vedy, dejín, nechať si predstaviť nové seriály či knihy, podebatovať si o konšpiračných teóriách... A omnoho viac. Verte mi, že občas nebudete vedieť, kam prv sadnúť.

Tento rok som sa napríklad dozvedela, že Tolkien považoval fínčinu za jeden z najkrajších jazykov a inšpiroval sa ňou pri tvorbe elfských jazykov, vypočula som si perfektnú lingvistickú prednášku o sufixe -ish, dozvedela som sa niečo o učení japončiny a tiež prečo sa pikaču volá pikaču, vzdelala som sa v oblasti komixov, ľudského tela, umelých emócií... A to je len zlomok. (Navyše veľmi špecifický zlomok typický pre človeka, ktorý s nadšením beží na každú lingvistickú prednášku, ktorú nájde v programe, tých možností je samozrejme oveľaoveľa viac.)


Neuveriteľné množstvo iného zaujímavého programu.
Na aké fantasy by šli ľudia na rande, čo by určite nerobili s trpaslíkmi a čo má spoločné Harry Potter s Game of Thrones? A kto vyhrá fantasy verziu 5 proti 5, keď proti sebe stoja Potterovci a "Trůnaři"? Po tohtoročnom FFku už odpovede poznám.

Nechýbali ani perfektné humorné spracovania bájok barda Beedla v podaní Potterfanu. Je prakticky nemožné nenakaziť sa nadšením a dobrou náladou, ktorá na potterfanovskom "večerníčku" vždy panuje. Kto nevidel, nepochopí, a preto sa musí ísť pozrieť.

Ak by ste si radi zasúťažili, nech sa páči. My sme napríklad zablúdili na YA kvíz a dokonca sme vyhrali (hoci iba vďaka veľkému množstvu cien).

Nechýbajú ani rozličné workshopy. Môžete si vyrobiť rôzne kreatívne vecičky, zdokonaliť sa vo fotení, učiť sa tancovať či bojovať. My sme navštívili kurz sebaobrany, čo bolo super, akurát mi polovica chmatov nešla už na mieste a tú druhú som aj tak zabudla. No rozhodne to bolo super spestrenie a o to predsa ide.


Tematické párty. 
Toto síce nie je moje najväčšie lákadlo, ale nedá mi to nespomenúť. Každý deň totiž môžete okrem okolitých barov navštíviť minimálne jednu tematickú párty a odviazať sa s inými fanúšikmi. My sme napríklad zašli na potterovskú Darkness party s UV svetlami a stálo to za to! Jediné, čo ľutujem je, že som nestihla tradičnú Glee party a moja parťáčka Michelle nemala s kým spievať, ale určite to v budúcnosti napravím.


Lacné fantasy kino.
Ak chcete, v kine môžete tráviť celé dni aj celé noci a ani vás to finančne nezruinuje. Ja si väčšinu filmov pozriem cez rok, no napriek tomu som sa vypravila aspoň na dvojku Deadpoola. V pláne sme mali i dvojku Ant-Mana, no vypredali nám lístky rovno pred nosom. Takže áno, bežte do kina a nie, neodkladajte nákup lístkov na neskôr.


Hry...
...všetkého druhu a úplne zadarmo. Pripomeňte si staré časy v retroherni, zabojujte si na Nintende, sadnite si za počítač, zaskáčte si pri tanečnej hre alebo sa s kamarátmi pustite do štúdia pravidiel nejakej turbokomplikovanej stolnej hry (info na okraj: ak si chcete zahrať GoT verziu osadníkov z Catany, k uvádzanému hernému času si prirátajte ešte tak tri storočia). Kedykoľvek ste unavení z organizovaného programu, môžete sa ísť hrať.


Jedinečná atmosféra.
Stretnúť niekoho, kto má podobné záujmy ako vy je vždy super, nie? Tak si predstavte, že ste obklopení stovkami ľudí, ktorí majú na seba najrôznejšie fanúšikovské doplnky, oblečenie, perfektné kostýmy alebo aspoň dobrú náladu a chuť pokecať si o nejakej tej knihe/seriáli/filme. Na FF nie ste divní bez ohľadu na to, či ste navlečení v kostýme vášho obľúbeného hrdinu, dinosaura alebo pohodlnom letnom oblečení. Nezáleží ani na tom, či máte 3, 10 alebo 50 rokov.

Mimochodom, nechýbajú ani milé drobnosti ako možnosť zbierať razítka za každú kávičku a potom dostať jednu zadarmo, dať si voňavý zelený čaj, nechať si pred očami upiecť obrovskú palacinku, osviežiť sa výbornou točenou zmrzkou či vybrať si zo širokej ponuky toastov. Bežný človek sa dokáže v rámci jednej ulice najesť aj si dať dezert, pre nás ostatných sú neďaleko dobre zásobované potraviny a DMka. 


A čo od FF radšej nečakajte? Nuž... zdravé jedlo (jop, to je môj osobný problém :D). Dlhý kvalitný spánok. Kúpeľňu po ruke a veľa priestoru (hoci to dosť závisí od toho, koľko ste ochotní zaplatiť za ubytovanie). Dostatok kyslíka v malých miestnostiach pri teplom počasí (odporúčam vziať si vejár). WiFi všade naokolo. Že stihnete všetko, čo vás zaujíma. Že nikdy nezažijete nejakú hluchú hodinku.

Zhrnula by som to však asi takto: som pohodlný introvert a napriek tomu FF zbožňujem a plánujem sa naň vracať. Takže na ňom niečo musí byť, nie?

2 komentáre:

  1. A tak dlho ti trvalo, kým si sa tam odhodlala ísť :D
    Ale inak so všetkým súhlasím, pravdaže :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja viem, ja viem, ale lepšie neskoro ako nikdy, nie? :D
      No ešte aby nie. :D

      Odstrániť