18/07/2020

Neliss vs. Elle Kennedy

Elle Kennedy je americká spisovateľka, ktorá má na konte desiatky romantických príbehov a k tomu zvykne písať s inými autorkami. (Tvorí napríklad polovicu autorského dua s pseudonymom Erin Watt.) Ja Elle registrujem najmä vďaka jej populárnym new adultkám. Na Slovensku jej zatiaľ vychádza séria Off-Campus. Tú tvoria štyri voľne nadväzujúce diely a v každom si svoju životnú lásku hľadá iný sexy člen hokejového tímu. V zahraničí na ňu autorka stihla nadviazať tiež spin-off sériou Briar U o ďalšej generácii (stále rovnako sexy) hokejistov a o ich polovičkách.

Ak ma trochu poznáte, zrejme viete, že na romantiku som náročná, a preto sa moje hľadanie tej "pravej" oddychovej romantiky často končí sklamaním. S obľubou však dávam šancu práve knihám Elle Kennedy, hoci mi nie vždy sadnú.

Sama autorka tvrdí, že má rada silné hrdinky a sexy alfa hrdinov, čo vidno aj na jej tvorbe. Človek sa u nej vždy môže spoľahnúť na dokonalé telá, horúce scény, povinnú drámu, ale našťastie i na vtipnú dynamiku hlavnej dvojice, príjemný štýl písania a množstvo navzájom poprepájaných, sympatických postáv. Milovníci romantiky pri Elle Kennedy zrejme ani nemôžu siahnuť vedľa. U mojej neveľmi romantickej duše jej knihy dopadli rôzne, takže som si povedala, že spíšem tento prehľad.

Ako prvú som prečítala knihu The Deal (alebo po slovensky Návrh). Už pri nej som pochopila, že autorka skrátka vie, ako strhnúť a spočiatku som bola vyslovene nadšená - šlo predsa o pútavé, vtipné čítanie a navyše ma bavila dynamika hlavnej dvojice s ich nezhodami a postupným prechodom od obojstranne výhodnej dohody k niečomu viac. Ibaže asi v polovici sa dostavila tradičná záplava priam nekonečného sexu doplneného o zbytočnú drámu a tragickú minulosť, takže kniha u mňa skončila ľahko nad priemerom a autorkinu tvorbu som pár rokov ignorovala.

Znovu som dala šancu až prvému dielu jej spin-off série, The Chase, a to vďaka nadšeným recenziám, ktoré sľubovali, že je kniha trošku iná... A skutočne je. Iste, stále sú tam všetky klasické new adultkovské záležitosti (výška slúži iba ako kulisa + hlavní hrdinovia sú dokonale sexy a neustále nadržaní), ale tentoraz majú postavy trochu iné povahy ako sme zvyknutí (hlavne Fitz nie je klasický plejboj), riešia aj iné problémy ako svoj (ne)vzťah, dráma nie je prehnaná a nechýba množstvo popkultúrnych narážok. Keď sa k tomu pridá autorkin typický humor a štýl písania, vznikne NA romantika, ktorá ma - podržte sa - úprimne nadchla! Vážne dúfam, že sa k slovenským čitateľom časom dostane i táto séria.


Povzbudená som sa teda vrátila k Off-Campus. The Mistake alias Omyl ma však sklamalo pomerne slabo vykreslenými postavami. Kniha síce trošku vybočila zo zaužívaného vzorca, keďže si Grace s Loganom užívajú už pri prvom poriadnom stretnutí a povinný rozchod máme tiež hneď na začiatku, no zároveň bolo prvých 40% z môjho pohľadu dosť hlúpych a vtipné, roztomilé scény či celkom zaujímavá dráma v zvyšku knihy mi to dokázali vynahradiť len čiastočne.

Tento mesiac som si zase vypýtala od Ikaru trojku, The Score/Skóre, a už prakticky bez očakávaní som zisťovala, kam u mňa kniha zapadne. Odpoveď znie: niekde medzi. Tentoraz začíname nezáväzným sexom, ktorý prerastá v niečo viac a postavy sú omnoho zaujímavejšie ako v dvojke. Žiaľ, ich láska je stále instantná, dráma nútená a prerod zlého chlapca na dobrého prirýchly. Celkovo teda ide zase raz o fajn oddychovku, ktorú som zhltla za deň a pobavila sa pri nej, lenže tradičné klišé tu nie sú ničím ozvláštnené a knihu nemá čo vytiahnuť z priemeru (na rozdiel od The Deal alebo The Chase).


V tomto bode už Elle začínam podozrievať, že vie najlepšie písať prvé diely, ale budem túto teóriu musieť ešte otestovať - zrejme si prečítam posledný diel série Off-Campus, The Goal, a dám šancu aspoň jednému pokračovaniu Briar U.

Čo vy a tvorba Elle Kennedy, prípadne new adultky celkovo? Budem rada, keď sa so mnou podelíte v komentároch.

obálky z bux.sk a goodreads.com

8 komentárov:

  1. Ja a Elle...Well, stačí povedať, že vďaka nej píšem to, čo píšem :D Milujem Off Campus, hoci vidím slabé veci. Pre mňa to šlo z úplnej skvelého Návrhu, trošku slabšieho Omylu až do priemerného Skóre a dosť zlého The Goal (neviem z aký je preklad). Briar U som čítala len prvá dva diely, prvý mi celkom nesadli tie postavy, ale druhý. Prosím, ten si skutočne prečítaj. Myslím, že je to najlepšie dielo od autorky a z celych týchto dvoch sérii. Absolútne fenomenálna a určite v prvej 10 najlepších kníh tohto roku. Čítala som od nej ešte pod menom Erik Watt aj prvé tri diely Papierovej princeznej. Nuž, prvý diel ma neskutočne nadchol, ale ostatné dva boli dosť slabé...Preto som ani veľa nečakala od Neco skutočneho, ale to bolo tiež velmi, veľmi super.
    Na záver len dodávam, že ak niekto hladay cute romantiku so naozaj dobrými hlavnými postavami a veľa vtipnými scénami, nemôže sa zmýliť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej, tak to by som si prečítala. :D A okej, budem mať dvojku Briar U na pamäti.:) When It's Real sa aj mne neskutočne páčilo, viac takých kníh.:3

      Odstrániť
  2. U mňa je to s autorkou tak 50 na 50. Niektoré jej knihy zbožňujem, niektoré ma vôbec nenadchli alebo aj otrávili. Ale rozhodne patrí medzi autorky, nad ktorých knihami vždy uvažujem, keď napíše niečo nové.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Heh, tak to sme na tom celkom podobne.:D Nuž, mne nakoniec tiež večne akosi skončia v čítačke.:)

      Odstrániť
  3. Ja som čítala len Návrh, zvyšok jej kníh som si len zbežne prelistovala. Nezaujali ma anotácie až tak aby som si prečítala zvyšné časti. Ale Návrh bol faaaakt super a rada sa k nej vraciam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chápem.:D Tak ak by si sa ešte do nejakej púšťala, odporúčam The Chase.:D

      Odstrániť
  4. Já to mám poslední dobou tak, že romantiku jsem pomalu neviděla, co je rok dlouhý a začínám se ztrácet v tom, jaký žánry to vůbec čtu. :D Spíše bych tipla, že se jedná o jakýsi mišmaš. :D Avšak poslední dobou hodně inklinuji k detektivkám a thrillerům.
    Ovšem z romantiky bych chtěla nejvíce zkusit Kasie West, po tom, co poslední dobou na ni narážím skoro všude, tak mě zaujala. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Heh, ja som ju nevidela tiež dlho, ale začiatkom leta došlo aj na romantiku. :D Kasie určite stojí za skúsenie.:) A teda thrillerov a detektívok zase ja čítam veľmi málo, nikdy ma to neláka - asi preto, že také tragické veci sa dejú aj naozaj.:D

      Odstrániť