31/03/2021

Eliza and Her Monsters | V mori sú samé príšery

Kniha autorky Francescy Zappie - Eliza and Her Monsters (SK: Eliza a more príšer, CZ: Eliza a její nestvůry) - vyšla v origináli v roku 2017, takže mnohí z vás ju už isto prečítali. Vám ostatným, ktorí ste o nej nepočuli alebo nad jej čítaním váhate, možno pomôže moje stručné hodnotenie.

Anotácia


Eliza Mirková je v maturitnom ročníku na strednej. Obyčajné dievča, o ktoré štyri roky nikto nezakopol. LadyConstellation je autorka megapopulárneho webkomiksu, ktorý si získal srdcia miliónov čitateľov po celom svete. Nikto netuší, že offline Eliza a online LadyConstellation je jedna a tá istá osoba. Všetko sa zmení príchodom Wallaca. Je fanúšik Elizinho webkomiksu a dokonca autor najlepšej fanfiction. Keď sa im skrížia cesty, Eliza váha, či opustiť svoju bezpečnú ulitu a vystrčiť nos do offline sveta. Môže sa niekomu páčiť aj také obyčajné a nezáživné dievča ako Eliza Mirková? Lenže keď verejnosť odhalí Elizinu pravú identitu, všetko, čo si tak urputne budovala –. webkomiks, vzťah s Wallacom a dokonca aj psychickú pohodu – sa razom rozpadá.

(Slovenská anotácia)

Recenzia

Eliza Mirková je introvertka a čudáčka. Nerozumie si so spolužiakmi, súrodencami, rodičmi a ani so spoločnosťou. Naopak jej internetové alter ego LadyConstellation je úspešnou autorkou populárneho webového komiksu More príšer. Jedného dňa sa jej online a offline svety prepoja, keď Eliza spozná Wallaca – jedného zo svojich najväčších fanúšikov a autora najpopulárnejšej fanfiction.

Kniha spočiatku pôsobí ako typická YA romantika o prvej láske medzi nesmelými tínedžermi, ktorí pomáhajú tomu druhému vyjsť z ulity, okorenená nemalým tajomstvom, keďže Eliza pred Wallacom tají pravdu o svojej online identite. Z toho dôvodu sa môže prvá polovica knihy tiahnuť – obzvlášť ak ste si ako ja prečítali anotáciu a čakali ste, že to, o čom píše, príde na začiatku a nie v poslednej tretine.

Keď však Elizu dočítate, pochopíte, že ide o sondu do utiahnutej tínedžerskej duše, ktorá navonok pôsobí otravne svojou nekomunikatívnosťou, odvrávaním, uzatváraním sa do seba a ignorovaním pomoci ostatných. Postava Elizy je však práve vďaka tomu realistická, najmä pre mladších čitateľov. Stretáva sa so šikanou, s neporozumením u autorít, s potrebou nesklamať fanúšikov, ale aj ich kritikou (hoci skôr jej samotného správania než tvorby ako takej), ktorá ju taktiež núti pochybovať o sebe samej. Kniha nevenuje priveľkú pozornosť vedľajším postavám, zato do hĺbky predstavuje tú hlavnú, ktorou sa prihovára čitateľom prežívajúcim podobné pochybnosti o hodnote a význame vlastného života.

Príbeh ozvláštňujú sympatické ilustrácie z Elizinho komiksu a úryvky, ktoré sa snažia odzrkadľovať dianie v príbehu. Pozorný čitateľ vďaka starostlivým náznakom odhalí niektoré aspekty hlavnej zápletky, ale autorka siahla aj po pár prekvapivých zvratoch. Núkalo sa tu netradičné zakončenie romantickej linky – Wallace tiež spravil niekoľko pochybných rozhodnutí, vďaka čomu stratil moje sympatie –, ale v konečnom dôsledku to asi malo dopadnúť tak, ako to dopadlo.

„V mori sú samé príšery.“


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára