07/01/2022

From Blood and Ash | Zakázané ovocie chutí najlepšie

Veľkým hitom posledných dvoch rokov sa vo svetovej i v československej knižnej komunite stala fantasy séria Blood and Ash od obľúbenej americkej autorky Jennifer L. Armentrout. Ja som hneď za sebou prečítala prvé dve časti a v tomto príspevku nájdete hodnotenie oboch kníh.

Originálna obálka

Anotácia

Z krvi a popola je podmanivý, akciou nabitý, sexi, návykový a nepredvídateľný príbeh, dokonalá fantasy kniha pre fanúšikov Sarah J. Maasovej a Laury Thalassovej.

Nepoškvrnená...

Poppy, od narodenia predurčená viesť kráľovstvo do novej éry, nikdy nebola sama sebe paňou. Život nepoškvrnenej je osamelý. Nik sa jej nesmie dotknúť. Nik na ňu nesmie pozrieť, ani k nej prehovoriť. Nikdy nesmie zažiť potešenie. Čaká na povýšenie a radšej by so strážcami bojovala proti zlu, ktoré ju pripravilo o rodinu, než sa pripravovala na získanie božej priazne. Lenže ona o tom nikdy nerozhodovala.

Povinnosť...

Budúcnosť celého kráľovstva leží na Poppiných pleciach, nikdy si však nebola celkom istá, či to naozaj chce. Aj nepoškvrnená má predsa srdce. Dušu. Aj túžby. A keď jej do života vstúpi Hawke, strážca so zlatými očami poverený jej ochranou až do povýšenia, osud a povinnosť sa prepletú s túžbou a potrebami. Vzbudí jej hnev a donúti ju spochybniť všetko, čomu verila... Pokúša ju zakázaným ovocím.

Kráľovstvo...

Padlé kráľovstvo, ktoré bohovia opustili a smrteľníci sa ho desia, znova povstane, odhodlané násilím a pomstou si vziať všetko, čo mu podľa jeho presvedčenia prináleží. A keď sa tieň prekliatych priblíži, hranica medzi zakázaným a správnym sa rozostrí. Poppy môže každú chvíľu stratiť nielen srdce a priazeň bohov, ale aj život, keď sa začne rozmotávať každé zakrvavené vlákno, ktoré drží jej život pohromade.

(Slovenská anotácia)

Recenzia


From Blood and Ash (#1)

Prvý diel série Blood and Ash nesie názov From Blood and Ash (SK: Z krvi a popola, CZ: Z krve a popela). Tento vyše 600-stranový román sa veľmi snaží o zaradenie do kategórie high fantasy používaním originálnych, nezapamätateľných (miestami vtipných) termínov aj bohatou detailnou históriou. V skutočnosti ide o paranormálnu romancu, v ktorej nepoškvrnená Poppy – bohmi predurčená na to, aby zabezpečila kráľovstvu prosperujúcu budúcnosť – začne pochybovať o svojej role vyvolenej panny, keď sa jej do cesty pripletie neodolateľný strážca Hawke. Poppy začne spochybňovať všetko, čomu verila, keď nad povinnosťami, ktoré jej celý život prízvukovali, začne víťaziť túžba po láske, slobode a pomste monštrám, ktoré zabili jej rodinu a ktoré ohrozujú každého v kráľovstve.

Kniha je ideálnym oddychovým čítaním pre skutočných milovníkov paranormálnych romancí a ak vám neprekážajú upíri, o to lepšie. Dočkáte sa niečoho ako „od nenávisti k láske“, aj keď skôr by sa to dalo označiť za „od rýpania k vzdychaniu“. Autorka dala Poppy a Hawkeovi skutočne iskrivú chémiu a ich šteklivé scény (ktorých nie je tak veľa, ako by ste od new adultky a paranormálky čakali) stoja za to. Nebudete ukrátení o humorné okamihy ani o akčné scény plné krvi a umierania. Ak vám toto stačí, knihu si rozhodne zamilujete. No ak čakáte od príbehov niečo viac...

600 strán je pre paranormálnu romancu skrátka priveľa. Zaútočí na vás rozťahaný úvod, scény plné neohrabaného info-dumpu, ktorý je jednak zbytočný a jednak mätúci, zbytočne dlhé rozhovory a doťahovanie hlavných hrdinov ako aj opakujúce sa scény či dialógy, ktoré sa nonstop krútia okolo tých istých myšlienok. Kniha je navyše taká predvídateľná, že vás veľa odhalení neprekvapí a hlavná hrdinka pôsobí ako hlupaňa, že si nevšimla žiadny z toho tucta náznakov. Poppy sa večne pohybuje na hranici medzi obdivuhodnou i zaujímavou vďaka svojmu talentu bojovať a oháňať sa zbraňami a naopak extrémne naivnou i trápnou. Závisiac od vašich hodnôt vám aj Hawke bude pripadať buď neodolateľný, alebo ako nechutne panovačný bastard, ktorý vždy vie, na čo sa vyhovoriť, aby z toho vyšiel ako ten dobrý. Ich vzťah sa v istých momentoch skutočne dá nazvať toxickým a aj keď Poppy nie je typickou slečinkou v núdzi, tí dvaja si často a v mnohých aspektoch nie sú rovní.

From Blood and Ash nie je knihou pre každého. Musíte vedieť, čo vás baví a čo už nestrávite. Ak hľadáte creepy haters-to-lovers paranormálku, ste na správnom mieste. Inak po knihe radšej nesiahajte. 

„With my sword and with my life, I vow to keep you safe, Penellaphe,” he spoke, voice deep and smooth, reminding me of rich, decadent chocolate. „From this moment until the last moment, I am yours.”

 

star_up  star_up  star_up  star_down  star_down

 

Kingdom of Flesh and Fire (#2)

Recenzia obsahuje spoilery z knihy From Blood and Ash. (Duh.)

Druhé pokračovanie série Blood and AshKingdom of Flesh and Fire (český preklad je naplánovaný na rok 2022, slovenský zrejme tiež) začína tam, kde sa dramaticky skončil prvý diel. Celý Poppin svet sa obrátil hore nohami, keď zistila pravdu o princovi z Atlantie. Z tých, ktorým verila, sa stali jej nepriatelia a tí, ktorí ju uniesli, jej ponúkajú nový život – ak bude hrať podľa ich pravidiel. Zmietaná medzi láskou a nedôverou k princovi, ktorý ju už zradil, hľadá Poppy pravdu v zmäti lží a vlastnú cestu k skutočnej slobode.

Kingdom of Flesh and Fire sa nijako výrazne nelíši od jednotky. Ak ste si prvý diel obľúbili, neexistuje takmer žiadny dôvod, prečo by ste si nezamilovali aj pokračovanie. Na scéne sa znovu objavuje motív „od nenávisti k láske“, ktorý je tentoraz ešte ostrejší. Poppy zápasí so svojimi pocitmi – nielen preto, lebo ju mátajú mŕtvi, ktorých za sebou Casteel a jeho muži zanechali, ale aj z obáv, že jej princ naďalej klame. Autorka pridala erotické scény a iskry medzi hlavnými hrdinami by podpálili mesto. V knihe opäť nechýba krvavá akcia, obavy o bezpečie postáv a nové záhady v pomerne originálnom svete, ktorý znovu vo veľkom oživil pamiatku upírov a vlkolakov. Za pozornosť stojí aj postava Kierana, ktorý neraz pôsobí ako tlmič medzi horúcimi hlavami Casteela a Poppy a vnáša do príbehu svieži humor.

Bohužiaľ, druhá časť trpí aj rovnakými nedostatkami ako tá prvá. Autorka pokračuje v snahe urobiť z toho epickú fantasy pridávaním nových termínov, bytostí či historických detailov, ale v skutočnosti je to stále zbytočne natiahnutá, predvídateľná paranormálna romanca. Dookola tu dochádza k tým istým situáciám i konverzáciám, používajú sa tie isté frázy – Poppy sa správa neočakávane; Poppy má veľa otázok; Poppy bodla Casteela… A akoby to nestačilo, autorka nonstop opakuje veci a udalosti, o ktorých ste čítali pred sto stranami. Nehovoriac o tom, že vzťah Poppy a Casteela vám môže v tejto časti pripadať ešte omnoho toxickejší či nepríjemnejší, vzhľadom na jeho pokročilý vek a skúsenosti, ktoré našej zadky nakopávajúcej, no stále nevinnej Poppy chýbajú. V každom prípade, ak ste čítali prvý diel a plánujete sa pustiť aj do dvojky, potom vám nezdravý vzťah tých dvoch zjavne neprekáža.

Aby som bola úplne presná – ak vám neprekáža žiadny z mnou zmienených nedostatkov, čítanie tejto knihy si jednoducho užijete. Niektorým možno pomôže občas niečo preskočiť – o nič dôležité určite neprídete a príbeh si tým značne zdynamizujete. No ak vás už jednotka neuchvátila ani ako zábavné oddychové či romantické čítanie, s dvojkou radšej nestrácajte čas.

„He was the first thing I’d ever truly chosen for myself.”

 

star_up  star_up  star_up  star_down  star_down
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára