12/12/2022

5 pútavých hier vhodných (nielen) pre deti

Vianoce sa blížia a aj keď mnohí z vás už určite majú nakúpené všetky darčeky, niektorí možno ešte váhate, čo by ste zabalili pod stromček – možno aj vašim ratolestiam (alebo cudzím ratolestiam, ktoré sa chystáte obdarovať). Tipov na spoločenské hry mám množstvo, ale skôr som sa nedopracovala k ich spísaniu. Tak snáď vám v tomto darčekovo vyťaženom čase poradím aspoň týmto príspevkom.

Tu je mojich päť tipov na spoločenské hry, ktoré by mohli zabaviť (nielen) detských hráčov.


1. KOČIČÍ KLUB

Počet hráčov:
2 – 4
Odporúčaný vek: 7+
Hrací čas: 30 min
CZ Vydavateľ: MindOK
Rok vydania: 2017

Kočičí klub je roztomilou kartovou hrou, pri ktorej sa staráte o zatúlané mačky. Vašou úlohou je nielen zachrániť z ulice čo najviac mačiatok, ale tiež ich nakŕmiť a zabezpečiť im dostatočné množstvo zábavy.

Pravidlá hry sú veľmi jednoduché. Na začiatku každého ťahu majú pred sebou hráči deväť kariet, z ktorých si vždy po troch berú k sebe. Na týchto kartách môžete mať napríklad mačku (ktorú musíte nakŕmiť podľa toho, čo si vyžaduje), jedlo, šantu (po slovensky kocúrnik obyčajný… čo som pred písaním tohto článku nikdy nepočula), kostýmy, hračky a iné. Vašim cieľom je však nielen získať čo najviac bodov pre seba, ale aj úmyselne brániť ostatným, aby nazbierali tie svoje.

Najväčším problémom je záverečné počítanie bodov, pri ktorom musíte brať do úvahy veľa faktorov (nakŕmené mačky pridávajú body, nenakŕmené uberajú, bez šanty strácate body, hračky sa bodujú podľa ich rôznorodosti…) a ktoré si pri menších deťoch bude určite vyžadovať asistenciu dospelého a možno i papier a pero. Hru však máme otestovanú na sedemročnej neteri a s hanbou priznávam, že ma s prehľadom porazila.

V roku 2020 vyšlo v češtine aj rozšírenie Kočičí klub: Krabice pamlsků, ktorú môže hrať 1 až 6 hráčov.


2. ZACHRAŇTE PŘÍŠERKY

Počet hráčov:
2 – 5
Odporúčaný vek: 7+
Hrací čas: 30 min
CZ Vydavateľ: MindOK
Rok vydania: 2019

Zachraňte příšerky! je pôvodom česká dosková hra, v ktorej každý hráč dostane na zodpovednosť jednu z piatich magických príšeriek – bazilišteka, kerberosa, orka, mantichoru či draka. Vaše postavičky sú na začiatku nešťastné a špinavé a vašou úlohou je čo najlepšie sa o ne postarať.

Pravidlá sú opäť jednoduché. V každom ťahu si vyberiete jeden z dielikov vyložených na hracej doske a pomocou nich vylepšujete svoju postavičku, jej pelech alebo ihrisko na hranie a získavate pre ňu diamanty. Za jednotlivé dieliky platíte iba tým, že posúvate svoju figúrku na doske s poradím. Súčasťou hry sú aj kartičky so špeciálnymi odmenami za splnenie určitej úlohy a tie vám potom pridávajú body do celkového hodnotenia. Oproti hre Kočíčí klub je v tejto súčasťou balenia doska, ktorá vám pomôže v závere zrátať všetky vaše získané body.

Hru veľmi rýchlo pochopia aj menšie deti (hrali sme ju už so šesťročnou neterou), no zaujme určite aj dospelých. Je tam priestor na kalkulovania – musíte uvažovať, či sa vám oplatí vziať si hodnotnejší dielik, ktorý vás posunie ďalej v poradí, alebo či sa vám budú viac hodiť dva možno zdanlivo menej hodnotné dieliky. Na rade je totiž vždy hráč, ktorého figúrka sa nachádza na doske určujúcej poradie ako posledná a jeho ťah pokračuje, kým nepredbehne prvého hráča. Súčasťou pravidiel je aj o niečo zjednodušená verzia, ktorou môžete začať s menšími deťmi.




3. KINGDOMINO

Počet hráčov:
2 – 4
Odporúčaný vek: 8+
Hrací čas: 20 min
CZ Vydavateľ: MindOK
Rok vydania: 2016

Kingdomino je dosková hra založená na princípe klasického domina, avšak namiesto čísel k sebe spájate rôzne druhy krajiniek. Snažíte sa zostaviť čo najväčšie súvislé úseky, teda čo najväčšie kráľovstvá, vďaka čomu je táto hra x-násobne zábavnejšia a záživnejšia než obyčajné nudné domino.

Budem sa opakovať, ale skrátka je to tak – pravidlá hry sú naozaj jednoduché. V každom kole si hráči vyberú minimálne jeden dielik z aktuálnej ponuky a umiestnia ho na svoju hraciu plochu. Každý dielik je rozdelený na dve polovice, na ktorých sú rôzne (alebo aj rovnaké) druhy krajiny. Aspoň jedna z nich musí zakaždým nadväzovať na krajinu, ktorú už má hráč na ploche. Poradie hráčov určuje to, aký ďalší dielik si zvolili na konci aktuálneho ťahu. V závere hry si zrátate, koľko dielikov majú vaše jednotlivé kráľovstva a vynásobíte ho počtom koruniek, ktoré ste získali.

Túto hru sme s neterami nehrali, ale máme doma jej alternatívu – Queendomino (2018). Je trošku náročnejšia, umožňuje vám okrem skladania dielikov aj stavať budovy na špeciálnych územiach. Dá sa hrať samostatne, ale môžete ju skombinovať s Kingdominom a rozšíriť si počet hráčov. Queendomino zvládla aj naša sedemročná neter, ale bolo to na ňu dlhé a príliš prekombinované – tú deväťročnú to bavilo omnoho viac. Samozrejme, čím starší hráč, tým lepšie taktizovanie – deti nie vždy dokážu plánovať dopredu a využívať priestor na vymedzenej hracej ploche s plnou efektivitou. Práve preto je táto hra vhodná aj pre menej náročných dospelých, ktorí si nepotrpia na zložité strategické hry.

Kingdomino aj Queendomino majú k dispozícii české rozšírenie: Kingdomino: Věk obrů (2018).




4. DRAGOMINO

Počet hráčov:
2 – 4
Odporúčaný vek: 4+
Hrací čas: 15 min
CZ Vydavateľ: MindOK
Rok vydania: 2020

Dragomino je samostatnou doskovou hrou založenou na rovnakom princípe ako Kingdomino, akurát upravené pre ešte mladších hráčov. V tomto prípade sa nesnažíte tvoriť územia, ale získať čo najväčšie množstvo drakov.

Pravidlá sú v tomto prípade ešte jednoduchšie ako jednoduché. Namiesto toho, aby si hráči vyberali dieliky vopred, začína vždy ten, kto má v ruke žetón dračej mamy a pokračuje sa v smere hodinových ručičiek (takže každý ďalší hráč má vždy menší a menší výber). Pri spojení dvoch dielikov s rovnakou krajinou  si môže hráč vybrať jeden z žetónov vajíčka (každý typ krajiny má svoje vajíčka) a otočiť ho. Na opačnej strane nájde buď draka, ktorého si pridá na plochu, alebo prázdnu škrupinku.

Táto hra sa nám tak zapáčila, že sme ju podarovali päťročnému synovcovi k narodeninám. Zožala u detí veľký úspech – dokonca taký, že si ju potom zaželala aj jeho sedemročná sesternica. Ak máte menšie deti a chcete ich nalákať na spoločenské hry, Dragomino bude dobrá voľba.



5. TAKENOKO

Počet hráčov:
2 – 4
Odporúčaný vek: 8+
Hrací čas: 45-60 min
CZ Vydavateľ: REXhry
Rok vydania: 2010

Takenoko taktiež dosková hra, v ktorej sa premiestnite na dvor japonského cisára – ten dostal do daru pandu a vašou úlohou je udržať v chode záhradku s bambusmi, aby ste zvieratko nasýtili. Hneď na úvod priznávam, že túto hru nemám otestovanú na deťoch. No aj tak si trúfam tvrdiť, že by mohla zaujať staršie deti, ktoré sú schopné venovať jednej činnosti pozornosť dlhšie ako pol hodiny. Takenoko má navyše krásny farebný dizajn a súčasťou balenia je aj figúrka roztomilej pandy a záhradníka.

Hráči spoločne pestujú jednu záhradku, ale každý z nich musí sám za seba plniť rôzne úlohy. Karty s úlohami pre polia určujú, ako by sa mal snažiť rozostavať políčka v záhrade. Úlohy pandy udávajú, ktoré bambusové políčka musí panda zožrať. A úlohy záhradníka zas kážu vypestovať bambusy v konkrétnych farbách (ale hráč to musí stihnúť skôr, než mu ich panda zožerie). Na začiatku každého ťahu sa najprv hodom kocky určí počasie, ktoré dá hráčovi nejakú výhodu a potom musí vykonať dve rôzne akcie – pridať do záhrady nové políčko, zavlažiť políčko, presunúť pandu alebo záhradníka či potiahnuť si novú úlohu. Hra končí, keď prvý hráč splní určitý počet úloh (ten sa mení podľa počtu hráčov), ale vyhráva ten, kto získal najviac bodov vďaka svojim splneným úlohám.

Takenoko sme hrali iba vo dvoch a dôjsť do konca trvalo pomerne dlho, ale je to rozhodne pútavá hra – ak patríte medzi nenáročných hráčov. Aj keď ide o dosť starú hru, stále je dostupná na trhu. V roku 2015 dokonca vyšlo aj české rozšírenie: Takenoko: Panďátka.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára