28/09/2024

Ostrov Jeju: Cesta na ostrov, cestovanie po ostrove, ubytovanie a tipy (1. časť)

Ostrov Jeju (po slovensky/česky tiež Čedžu) je najväčším ostrovom Južnej Kórey, známy aj ako juhokórejský Havaj. Nachádza sa juhozápadne od Kórejského polostrova a leží vo Východočínskom mori. Ostrov vznikol sopečnou činnosťou pred zhruba 2 miliónmi rokov a nájdete na ňom najvyššiu horu Južnej Kórey – sopku Halla-san s nadmorskou výškou 1950 m n. m. Od roku 2007 je na zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO a označujú ho za jeden zo siedmich nových divov sveta.

O Jeju som sa dozvedela krátko pred cestou do Južnej Kórey a myslela som si, že ide o maličký ostrovček, ktorý prejdete za deň. V skutočnosti sa rozprestiera na rozlohe 1 833 km² (približne, našla som rozličné údaje) – také hlavné mesto Južnej Kórey, Soul, by sa doň zmestilo trikrát (Praha takmer štyrikrát). Naozaj sme váhali, či sa nám oplatí odcestovať naň, keďže náš pobyt v Južnej Kórei trval iba dva týždne a na programe sme toho mali veľa. Lenže ostrov Jeju ma počas môjho prieskumu tak očaril, že som nedokázala odletieť na opačný koniec Zeme bez toho, aby som ho navštívila.

Za najlepšie obdobie na návštevu Jeju sú označované mesiace marec – máj a potom september – október, kedy býva počasie stabilnejšie, tak akurát teplé a menej daždivé. Turistická sezóna však trvá od júna do augusta – vtedy musíte rátať s teplejším počasím, väčším počtom turistov a najmä s monzúnovými dažďami, ktoré môžu vyústiť do tajfúnov. My sme boli na ostrove v polovici apríla a zažili sme si aj absurdnú vlhkosť, aj ostré slnečné lúče, aj chlad a trošku poprchávania.

(Ceny uvádzané v články boli platné v apríli 2024.)


CESTA TAM  A UBYTOVANIE

Najrýchlejšie sa na ostrov Jeju, vzdialený od Kórejského polostrova 85 km, dostanete lietadlom. Väčšina cestovateľov odlieta z medzinárodného letiska Gimpo v Soule alebo z medzinárodného letiska Gimhae v Busane, ale doletíte naň aj z iných miest v Južnej Kórei. Smerujú sem dokonca aj medzinárodné lety z Číny, Japonska, Singapúru a ďalších juhoázijských krajín.

Ak na ostrov zamierite z Európy, nevyhnete sa medzipristátiu v Soule, kde sa z medzinárodného letiska Incheon budete musieť presunúť na Gimpo buď priamym vlakom, alebo taxíkom. Nepodarilo sa mi zistiť, či z Incheonu vôbec letia lietadlá priamo na Jeju, v každom prípade sú lety z menšieho letiska Gimpo, ktoré sa nachádza bližšie k centru Soulu, lacnejšie.

Jediným alternatívnym spojom na Jeju je lodná doprava. Lode vyrážajú z viacerých juhokórejských miest, predovšetkým na juhu krajiny, kam sa viete zo Soulu jednoducho dopraviť vlakom. Musíte však rátať s tým, že plavba môže trvať tri, šesť aj viac hodín. Loďou sa na Jeju dostanete i z Incheonu, ale strávili by ste na nej vyše 15 hodín, takže ak nie je vyhliadková plavba na vašom to-do zozname počas návštevy Južnej Kórey, lietadlo bude istejšou voľbou.

Ceny leteniek zo Soulu na Jeju bývajú rôzne – ako všade inde, aj tu platí, že čím skôr si ich kúpite, tým lacnejšie vás to vyjde. My sme si zvolili leteckú spoločnosť JejuAir (s Eastar Jet majú najlacnejšie lety), no na ostrov ich lieta množstvo a tak často, že si v pohode dokážete cestu naplánovať tak, ako vám to najviac vyhovuje.

Pre zaujímavosť – My sme si kupovali letenky koncom februára, teda necelé dva mesiace pred odletom, a v priemere nás jednosmerný let stál cca 1 500 Kč (60 €) na osobu.

Ostrov Jeju sa delí na dve administratívne oblasti/mestá – Jeju-si na severe, v ktorom sa nachádza aj letisko, a Seogwipo-si na juhu s množstvom dovolenkových rezortov. Turisti sa často zvyknú ubytovať v jednom z týchto miest a odtiaľ podnikajú výlety po ostrove. Je to praktické, ak sem idete na dlhší čas – ušetríte na ubytovaní a nemusíte sa toľko vláčiť s batožinou. Prípadne si svoj výlet rozdelia a strávia niekoľko dní na každej polovici ostrova.

Podobnú alternatívu sme si zvolili aj my. Pretože sme plánovali stráviť na Jeju iba tri dni a chceli sme toho vidieť extrémne veľa (a cestovanie tam a späť by nám zožralo mnoho času), rozhodli sme sa pre okružnú jazdu po ostrove s tým, že sme sa ubytovali v dvoch menších hotelíkoch v dvoch dedinkách spadajúcich pod Seogwipo-si.

  • Hera Castle Pension – Tento príjemný penzión sa nachádza len na skok od vodopádov Cheonjeyeon. Je to dobrý štartovací bod na preskúmanie južnej a západnej strany ostrova.
  • Sungsan Woori House Pension – Skvelý penzión vedený milou pani s domácimi raňajkami na kórejský spôsob. Nachádza sa kúsok od populárneho vrcholu Seongsan Ilchulbong a je dobrým štartovacím bodom pri skúmaní východnej strany ostrova. Nehovoriac o tom, že sa nám ušla izba nielen s výhľadom na more, ale aj na samotný Seongsan Ilchulbong.


AKO CESTOVAŤ PO JEJU?

Takmer v každom článku/videu o Jeju sa dozviete, že na pohyb po ostrove potrebujete auto – ak máte medzinárodný vodičský preukaz, môžete si ho požičať v jednej z mnohých požičovní (priemerná cena na deň sa pohybuje okolo 1 600 Kč/65 €), prípadne si viete objednávať/chytať taxíky (základná cena sa pohybuje okolo 60 Kč/2,50 € za 2 km) alebo si cez nejakú spoločnosť najať šoféra, ktorý vás bude po bodoch na vašom zozname voziť celý deň. My sme sa rozhodli zariskovať a využiť mestskú dopravu, ktorú skoro všetci (hlavne tí, ktorí to počuli od iných, no sami si ju nevyskúšali) označujú za chaotickú, nezrozumiteľnú, zdĺhavú a nespoľahlivú.

Netvrdím, že cestovanie autom nie je pohodlnejšie, lenže ak nemáte vodičský preukaz, eventuálne sa nechcete stresovať šoférovaním po cudzine, a ak odmietate utrácať veľké sumy za taxíky, nemusíte sa báť miestnej mestskej dopravy. Pre autobusy využívajúceho Európana je dokonale zmysluplná, obzvlášť ak si dáte tú námahu a trošku sa na svoju cestu vopred pripravíte.

Toto sú moje osobné postrehy k mestskej doprave na Jeju:

  • Po ostrove sme sa presúvali výhradne autobusmi a zakaždým sme sa dopravili tam, kam sme sa plánovali dopraviť, zvyčajne blízko k vyhľadávaným turistickým atrakciám a napriek tomu sme toho stihli vidieť veľa. Zastávky sú značené podobne alebo lepšie než u nás.

Nie všetky zastávky sú značené až takto pekne, pravdaže

  • Lístok na autobus stojí jednotne ₩ 1 150 (cca 20 Kč/0,80 €) za modré a zelené linky (bez ohľadu na dĺžku cesty) a od ₩ 2 000 (cca 35 Kč/1,40 €) do ₩ 3 000 za expresné červené linky podľa prejdených kilometrov (nad 40 km sa už cena nezvyšuje). Červené autobusy sú vhodné na väčšie vzdialenosti, pretože nestoja na toľkých zastávkach a dostanú vás do cieľa rýchlejšie – nemusia však stáť práve tam, kde sa potrebujete dostať. Modré a zelené spoje slúžia najmä miestnym, takže majú veľa zastávok a dostanú vás takmer všade, len to môže trvať dlhšie, záleží od vyťaženosti dopravy. Využiť viete aj žlté spoje, ktoré jazdia okolo sopky Halla-san po turistických atrakciách. My sme si väčšinu času vystačili s modrými linkami 201, ktorá jazdí po východnej strane ostrova, a 202, ktorá obchádza celú západnú stranu.
  • Všetky zastávky (ako v celej Južnej Kórei) sú na znamenie, preto nemá zmysel orientovať sa časmi uvádzanými v cestových poriadkoch. Ak použijete Naver mapy (čo pri pobyte v Južnej Kórei asi použijete, resp. Kakao mapy, pretože s Google mapami sa tu nekamarátia), dozviete sa, o koľko minút príde váš autobus a môžete tomu prispôsobiť svoje tempo.
  • Vďaka tomu, že sú zastávky na znamenie, nestoja autobusy všade, obzvlášť v oblastiach vzdialenejších od miest. Tie naše tiež boli zvyčajne prázdne (mimo poobedňajších hodín, no cestovali sme počas pracovného týždňa), takže sme aj väčšie vzdialenosti prešli rýchlo.

Objektívne priznávam, že pri plánovaní nášho putovania po Jeju som musela používať aj Google mapy a Mapy.cz, pretože nájsť správny názov zastávky v kórejčine, aby som ho mohla vložiť do Naver máp (webových, tie mobilné majú aj angličtinu, ale plánovanie je praktickejšie na PC), bol občas nadľudský výkon. Naša cesta je však dôkazom, že sa to dá dokonale naplánovať, ale chce to čas a trpezlivosť. Ja som typ cestovateľa, ktorý má rád plány, no priznávam, že až taký presný plán som zatiaľ nemala na žiadnom výlete. Lenže naozaj som nechcela, aby nás niečo zaskočilo a všetok ten čas, ktorý som pri tom strávila, sa mi vrátil tým, ako hladko naša cesta po ostrove prebiehala.

Praktický tipViac si o fungovaní mestskej dopravy, zastávkach a autobusoch na Jeju môžete prečítať napríklad v tejto praktickej príručke.

 
Screenshoty z aplikácie Naver Map


ČO SME NA OSTROVE JEJU NEVIDELI

Pretože je na Jeju toľko zaujímavých miest a my sme mali k dispozícii iba tri dni, rozhodli sme sa vynechať vnútrozemské atrakcie a vybrali sme sa na okružnú cestu po pobreží. O tom, čo sme tam videli, sa dočítate v pokračovaní tohto článku. No aby som tu nehovorila len o praktických veciach, zmienim aj pár miest, ktoré sme nestihli navštíviť, ale ktoré určite stoja za zváženie, ak by ste sa na Jeju chceli vybrať vy. Rozhodne sú to miesta, na ktoré sa raz plánujem vrátiť.

Sopka Halla-san: Výstup na najvyššiu horu Južnej Kórey nie je pre fajnových! Na zdolanie tejto sopky si musíte vyhradiť 7 až 10 hodín času (je to zhruba 18 – 20 km podľa trasy, ktorú si vyberiete) a dbať na odporúčané časy, kedy by ste mali zdolať určité body na trase, inak sa vám môže stať, že vás nepustia na vrchol. Odmenou vám budú úžasné výhľady.

 

Západná časť ostrova

Osulloc Tea Museum: Milovníci čaju určite radi zavítajú do tohto múzea čaju, ktoré sa nachádza hneď vedľa rozsiahlych plantáži. Naučíte sa niečo nové o čaji a určite aj nejeden ochutnáte.

Botanická záhrada Camellia Hill: Ak radi obdivujete kvetiny, zaraďte do svojho programu návštevu tohto arboréta, kde nájdete viac ako 500 druhov kamélií a iných stromov i kvetín. Je však dobré sa pred cestou oboznámiť, čo kedy kvitne a nekvitne, aby ste neboli sklamaní.

Suwolbong Peak Summit: Zaujímavým miestom na trekking na západnej strane ostrova môže byť aj výstup na tento vŕšok, odkiaľ sa dajú pozorovať nádherné západy slnka. Počas prechádzky popri pobreží zas budete obdivovať útesy vytvorené sopečnou činnosťou.  

Botanická záhrada Hallim Park


Južná časť ostrova

Vodopády Cheonjeyeon: Tieto tri blízko seba tečúce vodopády patria medzi tie najpopulárnejšie na ostrove a týči sa nad nimi krásny most Seonimgyo. Mali sme ich na zozname, ale moje plávanie predsa len nebolo dokonalé – neprečítala som si, že sa nachádzajú v uzavretom parku, ktorý je otvorený od 9:00 do (zhruba) 17:30. Náš program bol časovo príliš náročný, aby sme si mohli dovoliť čakať na otvorenie parku, preto sme ich vynechali.

To málo, čo sa nám podarilo vidieť z vodopádov Cheonjeyeon a mostu Seonimgyo


Východná časť ostrova

Seongeup Folk Village: V tejto ľudovej dedinke, ktorej počiatky siahajú až do 15. storočia, uvidíte, ako sa kedysi žilo na ostrove.

Seopjikoji: Veľmi populárne miesto na prechádzku popri pobreží.

Ostrov Udo: Druhý najväčší ostrov v provincii Jeju má rozlohu 6,18 km2 a dostanete sa naň za 15 minút loďou. Nájdete na ňom pláž s nádherne žiarivým bielym pieskom či naopak pláž s čiernym pieskom. Väčšina ľudí sem chodieva na jednodňové výlety, no dá sa tu aj ubytovať.

Manjanggul Lava Tube: Lávový tunel Manjanggul patrí medzi najpopulárnejšie miesta na ostrove. Má dĺžku cez 8 km, ale verejnosti je sprístupnený iba 1 km. Napriek tomu ponúka fascinujúce pohľady na lávové stalagmity a stalaktity. V roku 2024 tunel dočasne zavreli, aby zapracovali na jeho bezpečnosti. Znovu by mal byť otvorený v roku 2025.

Výhľad na ostrov Udo zo Seongsan Ilchulbong


Severná časť ostrova

Jeju Stone Park: Rozsiahly park a múzeum, ktoré sa zameriava na prvopočiatky ostrova a jeho osídľovanie. Dôležitou súčasťou parku sú sochy z vulkanického kameňa vytesané do podoby kamenného deduška (dol hareubang), ktoré budete stretávať po celom ostrove. Tradične sa umiestňovali pred brány domov ako ochrancovia pred zlými duchmi.

Saryeoni Forest Path: Táto cesta vedie cez husto zarastený japonský cédrový les a patrí medzi obľúbené turistické miesta, kde si môžete užiť príjemnú prechádzku.

Jeju 4·3 Peace Park: Tento spomienkový park a múzeum je pamiatkou na povstanie, ku ktorému došlo na ostrove v rokoch 1948 – 49.

Halla Arboretum: O čosi rozmanitejšie než Camellia Hill je arborétum v meste Jeju-si, kde nájdete záhrady venované všetkým možným vzácnym rastlinkám rastúcim práve na Jeju.

Dol hareubang v botanickej záhrade Hallim Park

* * *

Ak sa chcete o ostrove Jeju a o našej ceste dozvedieť viac, určite si počkajte na pokračovanie tohto príspevku, ktoré zverejním na blogu už čoskoro.


Mohlo by vás tiež zaujímať:

» Čo si nenechať ujsť v Južnej Kórei
» Tri dni v Ríme
» Štyri dni v Transylvánii
» Benátky a Benátska lagúna za 7 hodín

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára