15/07/2014

Sarah Lark - Vysnívaná krajina. Čas ohnivých kvetov (#1)

Vysnívaná krajina - Čas ohnivých kvetov je prvý diel historického románu, ktorý možno nezaujme na prvý pohľad, ale za to hneď po prvej prečítanej stránke. Druhý - a zároveň záverečný - diel by mal vyjsť niekedy v priebehu októbra 2014.

V polovici devätnásteho storočia, len krátko po zrušení nevoľníctva v biednom Mecklenbursku, sa tamojším obyvateľom naskytne príležitosť odísť na Nový Zéland. Opačný koniec sveta dáva nádej na lepší život, za pár libier si každý môže kúpiť pôdu, kam len oko dovidí. Nadšenie postupne vystriedajú obavy. Nik netuší, čo ich vo vysnívanej krajine čaká. Medzi ľuďmi kolujú všelijaké chýry o tamojších domorodcoch.
Na neistú cestu za šťastím sa vydá aj rodina Idy Langeovej. Nemeckých vysťahovalcov čaká trojmesačná plavba loďou v nedôstojných podmienkach naprieč búrlivým Atlantikom. Na čosi také neboli ani zďaleka pripravení. Na loď sa vďaka vlastnej šikovnosti dostane aj mladý nádenník Karl. To všetko len kvôli Ide, dievčine, ktorá mu nie je ľahostajná.
Exotická krajina nevíta prisťahovalcov s otvorenou náručou. Ľudská zloba a prírodné živly spôsobia, že Ida a Karl musia bojovať nielen o svoju lásku, ale aj o holý život. Čas ohnivých kvetov je prvá časť dvojdielneho románu Vysnívaná krajina od medzinárodne uznávanej autorky bestsellerov Sarah Larkovej.

Nemecká autorka Sarah Lark nie je žiadna začiatočníčka a na jej štýle písania to poznať - začítala som sa od začiatku bez akejkoľvek námahy. Kniha ma vtiahla i svojou pochmúrnou, ťažkou atmosférou, ktorá skvele dopĺňala obraz neľahkej doby.

Hoci sa v anotácii spomínajú iba Ida a Karl, v skutočnosti je Vysnívaná krajina spletitý príbeh hneď niekoľkých postáv, zaoberá sa ich životom a problémami. Napriek tomu, že sa sústreďuje skôr na udalosti než na pocity, dokázala som si postavy obľúbiť. Tešila som sa s nimi, smútila a držala som im palce.

K srdcu mi prirástla trochu protivná a inteligentná Jane, ktorá mala tú smolu, že žila v období, kedy sa od ženy očakávala iba slepá poslušnosť voči mužom a starostlivosť o domácnosť; svojská Cat, ktorá prakticky nikdy nikam nepatrila a už od detstva musela čeliť stále novým a novým prekážkam, no nevzdávala sa; sympatický a praktický prekladateľ Chris so správnym pohľadom na svet; ale i jednoduchý Karl so svojím odhodlaním vydobyť si lepší život. Akurát Ida mi svojím ustupovaním a pokorou nesadla, avšak jej osud mi ani zďaleka nebol ľahostajný. 

Spomínané postavy dopĺňala ešte kopa vedľajších - ich rodiny, kmene domorodcov na Novom Zélande, anglickí obyvatelia, ostatní nemeckí prisťahovalci... Z nich som nemala rada napríklad Idinho otca a jej muža. Taktiež ma osobne rozčuľoval obmedzený postoj ľudí voči ženám a domorodým obyvateľom, uvedomujem si však, že to tak jednoducho bolo.

Vďaka realistickému náhľadu, ľudským postavám i schopnosti pútavo rozpovedať príbeh, mi Sarah Lark priblížila toto historické obdobie a situáciu. Navyše ma zaujala, vyvolala vo mne rôzne emócie a ja som napäto čakala, čo sa bude diať ďalej. 

Hoci Vysnívanú krajinu nemám v rámci žánru veľmi s čím porovnávať, jedná sa rozhodne o kvalitné čítanie a pri hodnotení beriem do úvahy, že ma veľmi príjemne prekvapila a teším sa na druhý diel. Dávam jej teda trochu slabších 5 hviezdičiek a odporúčam ju - či už fanúšikom spoločenských románov alebo každému, kto má chuť na zmenu.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju objednať, môžete to urobiť napríklad tu, na Bux.sk, práve dnes vychádza.
Zároveň touto cestou ďakujem vydavateľstvu Ikar za poskytnutie recenzného e-booku.


Anotácia a obálka z bux.sk
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

6 komentárov:

  1. Takýto žáner nečítam a nezvyknem vyhľadávať, ale možno kamoške by som to odporučila, znie to dobre, tak milo, jednoducho a že to človeku aj dá niečo hlbšie možno 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani ja, ale veľmi sa mi to páčilo.:D Určite skús odporučiť, ak je to jej štýl.:)

      Odstrániť
  2. veľmi pekná recenzia, kniha ma zaujala už keď sme si o nej písali, určite si ju niekedy prečítam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Hádam sa ti bude páčiť, ak prečítaš.:)

      Odstrániť
  3. Aj po prečítaní recenzie si nemyslím, že to je moja šálka kávy, no určite si vďaka tvojmu pozitívnemu hodnoteniu nájde veľa čitateľov :)

    OdpovedaťOdstrániť