29/03/2017

Fredrik Backman - Tu žila Britt-Marie

Nedávno som sa vám snažila objasniť, prečo sú knihy Fredrika Backmana výnimočné a dnes v tom budem pokračovať. Jeho najnovšia kniha, Tu žila Britt-Marie, u nás totiž vyšla len tento mesiac a určite si zaslúži vašu pozornosť.

Britt-Marie môžete poznať ako tú protivnú susedku z knihy Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa, no nie je nevyhnutné pre pochopenie čítať obe knihy.

Šesťdesiattriročná Britt-Marie odišla z domu a opustila manžela, ktorý ju podvádzal. Jediná dostupná pracovná ponuka  ju zaviedla do úplného zapadákova menom Borg, kde už okrem pizzerie nefunguje prakticky nič a jeho obyvatelia žijú výlučne pre futbal.

Aby ste to pochopili, "Britt-Marie naozaj nie je pasívne agresívna osoba. To len špina, neporiadok, škrabance a nesprávne uložený príbor ju nútia kričať, aj to iba hlboko vo svojom vnútri". Dokážete si teda predstaviť jej nadšenie pre futbal... "Lenže tunajšie mládežnícke futbalové mužstvo tak zúfalo potrebuje trénera, že je ochotné ponúknuť príležitosť komukoľvek. Športovcov z Borgu nemôže odradiť ani taká maličkosť, že Britt-Marie o tento post vôbec nestojí." Stret Britt-Marie s Borgom je problematický pre obe strany - a vy si o ňom chcete prečítať.

Po svojráznom láskavom frflošovi a bláznivej dobrosrdečnej babičke sa do žiary reflektorov dostáva pasívne-agresívna Britt-Marie. Zatiaľ čo Babička bola napísaná trochu snovejšie a komplikovanejšie, pri Britt-Marie sa Backman štýlom vracia skôr k Ovemu. Kniha je totiž písaná jednoducho, no chytľavo.

Britt-Marie na prvý pohľad pôsobí pomerne nesympaticky - či už na ľudí vo svojom okolí alebo na čitateľov. Čoskoro však začnete tušiť, že nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Autor šikovne poukazuje na to, aký je občas rozdiel medzi tým, aký človek je a čo sa snaží posunúť ostatným a tým, čo druhí vnímajú.

Tu žila Britt-Marie je v prvom rade príbeh o osobnom vývoji, životných prioritách, vzťahoch a láske. Je obohatený o očarujúce i podivné detaily, vtipné chvíle, ale tiež smutné momenty, kedy vás bude bolieť srdce kvôli osudu podivnej Britt-Marie.

Okrem svojskej a prepracovanej hlavnej postavy v knihe nechýba ani široké spektrum vedľajších postáv a celkový pohľad na spoločnosť. Mladší i starší obyvatelia Borgu majú svoje úlohy (väčšie či menšie) a, keďže je Backman pán spisovateľ, určite sa vám nebudú zlievať.

Zbožňujem posolstvá, ktoré Fredrik Backman v svojich knihách sprostredkúva a tiež spôsob, akým ich podáva. Napriek tomu som mala pocit, že príbehu chýba o čosi väčší spád. Neočakávala som síce dychberúcu akciu, v Ovem ani v Babičke však nechýbalo niekoľko prekvapivých momentov a zvratov, zvedavosť ma neustále nútila čítať ďalej. Tu žila Britt-Marie bolo výborné čítanie, keď som si už na knihu urobila čas, ale nemala som problém sa od nej kedykoľvek odtrhnúť.

V konečnom dôsledku teda síce Muž menom Ove ostáva mojím favoritom, no jednoznačne vám odporúčam i Tu žila Britt-Marie - bez ohľadu na to, či ste od autora niečo čítali. Takýto skvele napísaný, komplexný príbeh zo života s jedinečnou atmosférou sa totiž len tak nevidí. Knihe udeľujem 4 hviezdičky.


Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka a citáty z anotácie z bux.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára