27/03/2017

Predstavujem: Fredrik Backman (Muž menom Ove, Tu žila Britt-Marie,...)

Fredrik Backman, celým menom Carl Fredrik Backman, je švédsky spisovateľ, novinár a bloger. Zatiaľ mu vyšli štyri knihy, do slovenčiny (a aj češtiny) boli preložené tri z nich: Muž menom Ove (2012; v slovenčine 2015), Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa (2012; v slovenčine 2016) a Tu žila Britt-Marie (2014; v slovenčine 2017).

Hoci je každá Fredrikova kniha iná, celá jeho tvorba sa vyznačuje pútavým štýlom písania a úžasnou kombináciou vtipného, krásneho i smutného. Majstrovsky zobrazuje ľudskosť vo všetkých jej podobách a jeho svojské hlavné postavy si získajú srdce nejedného čitateľa. Ja osobne som z jeho kníh nadšená, preto vám ich chcem trochu predstaviť.

Muž menom Ove

Ove je 59-ročný frfloš s pevnými zásadami a netypickým pohľadom na svet, a hoci mu možno občas budete chcieť vraziť, rozhodne v sebe ukrýva dobré srdce. Na začiatku príbehu je unavený životom, v ktorom po smrti milovanej ženy prakticky nevidí zmysel. No čo by to bolo za knihu, keby sa do toho nezamotali noví hluční susedia a túlavý kocúr?

V Ovem predkladá Backman svojim čitateľom mozaiku života jedného človeka. Dokáže vám vyčariť úsmev na tvári aj vohnať slzy do očí. Veľkým plusom je tiež nevtieravý humor. Trúfam si povedať, že pokiaľ vás oslovia úvodné strany, bude sa vám páčiť celá kniha, takže... Skúste to?

Mimochodom: Švédi Oveho aj sfilmovali a to veľmi vydarene.


Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa

Elsa má 7 rokov a na svoj vek sa správa veľmi vyspelo. Jej babička má 77 a na svoj vek sa správa veľmi... bláznivo. Elsa je iná ako ostatné deti, čo je občas poriadne na nič, no našťastie má svoju babičku. Práve vďaka babičkiným netypickým rozprávkam často nachádza útočisko v čarovnej ríši. Aj o najväčšie dobrodružstvo v jej živote sa postará babička - Else pripadne úloha doručiť listy rôznym ľudom, ktorých babička pozdravuje a ospravedlňuje sa im.

Táto kniha však nie je len príbehom Elsy či babičky, je to skôr príbeh celého obytného domu. Pripraviť sa treba na stretnutie s množstvom rôznorodých postáv, na nejasné hranice medzi realitou a rozprávkou a trochu menej priamočiary štýl písania - minimálne oproti Ovemu. Za odmenu však dostanete výnimočný trpko-sladký príbeh, ktorý je dokonale premyslený a všetko v ňom do seba perfektne zapadá.


Tu žila Britt-Marie

Britt-Marie má 63 rokov a nevie urobiť dobrý prvý dojem. Väčšina ľudí by o nej povedala, že je pasívne agresívna. A babizňa. Ibaže nič nie je také jednoznačné, ako sa na prvý pohľad zdá. Jedného dňa si Britt-Marie zbalila kufor a opustila manžela, ktorý ju podvádzal. Jediná dostupná pracovná ponuka ju zaviedla do Borgu, zapadákova postihnutého finančnou krízou. Britt-Marie to v Borgu nemá ľahké a ľudia naokolo to nemajú ľahké s ňou. 

Fredrik nám opäť ukazuje, aké komplexné sú ľudské osobnosti, ako veľmi dokážeme navzájom ovplyvniť svoje životy, i to, že nikto nemôže celkom zaplniť dieru v našom vnútri - v konečnom dôsledku musíme vedieť žiť najmä so sebou

Asi nemusím zdôrazňovať, že je Tu žila Britt-Marie perfektne napísané humorne-depresívne dielo, ktoré sa oplatí prečítať. Pre istotu sa vás však o tom pokúsim presvedčiť aj v recenzii.


Moje záverečné odporúčanie je teda jasné: Nech preferujete akýkoľvek žáner, určite dajte šancu Fredrikovým knihám... Sú výnimočné.

Budem rada, ak sa v komentári podelíte s vašimi názormi - čítali ste od autora niečo/chystáte sa? Máte pre mňa nejaké odporúčania na výnimočné knihy?

obálky z bux.sk

2 komentáre:

  1. Ehm, ja som sa pri Ovem vážne snažila, ale ani som ho nedočítala :D

    OdpovedaťOdstrániť