13/06/2017

Alwyn Hamilton - Poušť v plamenech

Rada čítam young adult fantasy, hoci naraziť na skutočne dobré kúsky môže byť niekedy problém. Tentoraz sa mi to však podarilo, takže prosím fanúšikov tohto žánru, aby zbystrili pozornosť!

Amání žije v púštnom mestečku Prachov v zemi Mirádži, v ktorej sa voľne potulujú rozličné mýtické stvorenie ako ghúlovia a džinovia. Ibaže na samotnom Prachove nič magické nie je a ako sirotu v dome krutého strýka na ňu čaká len nútená svadba alebo smrť... Amání sa preto rozhodne riskovať a v prestrojení za chlapca chce vyhrať potrebné peniaze v streleckej súťaži. Jej muška je síce perfektná, ale ani ona nedokáže predvídať všetko a spolu s jej novým známym - príťažlivým cudzincom Jinom - si ledva zachránia krk, keď sa veci pokazia.

Našťastie sa onedlho Amání naskytne ďalšia príležitosť utiecť a to vo veľkom štýle: uteká totiž pred sultánovou armádou s vlastizradcom na chrbte mýtického koňa.

Ako jeden z najväčších kladov tejto knihy hodnotím svet, v ktorom sa odohráva. Púšte, džinovia a ghúlovia predsa len zatiaľ nie sú opozerané elementy a autorka so zvoleným prostredím a mytológiou naozaj dobre pracuje. Samozrejme, stále je v pokračovaniach čo objavovať a na čo sa tešiť.

Veľká časť príbehu stojí na hlavných postavách a ich vzájomných interakciách. Amání síce žije v spoločnosti, v ktorej to má ako žena obzvlášť ťažké, no robí, čo môže a rozhodne sa len pasívne nepodriaďuje okolnostiam, takže je presne tou silnou hrdinkou, ktorú máme radi. Autorka sa však držala na uzde a napriek svojim výnimočným streleckým schopnostiam Amání nie je ani zďaleka dokonalá, nestačí sama úplne na všetko a robí chyby.

Úspech hlásim aj u mužského protagonistu, Jina. Áno, na prvý pohľad je to váš typický "tajomný príťažlivý cudzinec", ale ani v tomto prípade sa autorka nenechala príliš uniesť a z Jina sa napokon vykľul fajn sympaťák. Vzťah týchto dvoch sa navyše rozvíjal skutočne pozvoľna, a keďže im nechýba zmysel pre humor, ich rozhovory dokázali pobaviť. Hoci teda v knihe láska svoju úlohu zohráva, rozhodne ju nemožno označiť za presladenú.

Poušť v plamenech začína akčne a chytľavo a i keď sa spočiatku nedeje veľa vecí dôležitých pre ďalší dej, popri zoznamovaní sa s prostredím a hrdinami dôjde na niekoľko akčných útekov či ohrozenie života hlavnej dvojice. Nechýba ani tradičná rebélia proti skazenej spoločnosti - tentoraz ozvláštnená svojskou mytológiou a sultánmi - či prekvapivé odhalenia (niektoré viac, iné menej, každopádne verím, že neuhádnete všetko). Samotný záver prináša očakávanú väčšiu akcie a taký ten ideálny koniec, ktorý síce príbeh čiastočne uzavrie a dá postavám (i čitateľom) vydýchnuť, no zároveň spoľahlivo navnadí na pokračovanie.

Osobne si ďalší diel nenechám ujsť najmä kvôli potenciálu, ktorým táto kniha disponuje - či už sa týka originálneho sveta, mágie, vzťahu & vývinu hlavných postáv, načrtnutej "veľkej" zápletky alebo napríklad vedľajších postáv, ktoré sú rôznorodé a zaujímavé, takže dúfam, že dostanú v budúcnosti viac priestoru.

Aj sama o sebe však Poušť v plamenech poskytuje príjemný čitateľský zážitok. Má všetky prvky, ktoré si v YA fantasy užívam a zároveň sa vymyká z priemeru niekoľkými odlišnosťami. Jediné, čo mi chýbalo bolo úplné citové pohltenie, pri ktorom sa z knihy neviete spamätať ani po niekoľkých dňoch, takže jej udeľujem "iba" 4,5*. Ak vás tento žáner aspoň trochu baví, určite vám túto knihu odporúčam.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na albatrosmedia.sk. Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem albatrosmedia.

Obálka z albatrosmedia.sk

4 komentáre:

  1. Vyzerá to fakt brutálne, už by som sa do toho hádam aj mala pustiť, lebo mi to sedí na parapete už skoro dva týždne :D
    Ale najprv chcem dať Lord of Shadows! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne prišla presne vo chvíli, keď som mala na takéto niečo náladu, takže bola prečítaná raz dva. :D Dúfam, že sa ti bude páčiť, keď sa k nej dostaneš a čakám updates k LoS! :D

      Odstrániť
  2. Som veľmi rada, že sa ti kniha páčila a už teraz ti môžem sľúbiť, že dvojka ťa dostane ešte viac. :)

    OdpovedaťOdstrániť