31/08/2017

Knižný súhrn: August 2017

V auguste som prečítala...

...11 kníh, z toho 2 v angličtine, 6 v slovenčine, 2 v češtine a 1 v ruštine:

1. Liane Moriarty: Manželovo tajomstvo - sj
2. Charlotte Lucas: Najlepší rok tvojho života - sj - recenzia
3. Jennifer Honeybourn: Wesley James Ruined My Life - aj
4. Erin Watt: When It's Real - aj - minirecenzia
5. Claire Hennessy: Sorbetové dievča - sj - recenzia
6. Kate DiCamillo: Flora a Odyseus - sj
7. Nicola Yoon: Láska stojí za všetko - sj
8. Ilona Andrews: Magie střelného prachu (#5.5) - čj
9. Ilona Andrews: Magické dary (#5.4) - čj
10.
11. Meg Cabot: Просто сосед - rj


August som začala knihou Manželovo tajomstvo od Liane Moriarty. Je to zatiaľ moja tretia prečítaná kniha od tejto austrálskej autorky, no opäť sa mi potvrdilo, že skrátka vie písať. A keby len písať - aj vymýšľať super poprepletané zápletky a vytvárať trojrozmerné postavy. Manželovo tajomstvo je ten typ príbehu, kedy spočiatku nechápete, o čo ide a ako veci súvisia, ale postupne si začnete hovoriť "och, wau, už rozumiem". Odporúčam.

Pokračovala som ďalším románom zo života, tentoraz od nemeckej autorky píšucej pod pseudonymom Charlotte Lucas. Reč je o knihe Najlepší rok tvojho života. Voči jej spracovaniu som síce mala výhrady, čítanie však neľutujem, pretože sa ukázala byť inšpiratívna. 3,5*. Viac v recenzii.

Wesley James Ruined My Life sa tvári ako vhodné krátke letné čítanie a osobne som sa na knihu tešila. Bohužiaľ, moje nadšenie rýchlo opadlo - ukázalo sa, že logika hlavnej hrdinky je prakticky neexistujúca, hlavný hrdina je nemastný-neslaný, pri samotnej "zápletke" si budete ťukať na čelo a, aby toho nebolo málo, v príbehu chýbal humor. Meh. 2,5*

Do When It's Real som sa pre istotu nepúšťala so žiadnymi veľkými očakávaniami a ostala som milo prekvapená. Hoci samotný námet (spevácka hviezda a obyčajné dievča sú nútení k svojej nevôli predstierať vzťah) nie je práve originálny, je dokonale spracovaný a v knihe sa skrýva oveľa viac, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Pre mňa jednoznačne naj kniha leta 2017. 5*. Viac v minirecenzii

Sorbetové dievča je jednou z tých young adultiek, ktoré nie sú dokonalé, ale jednoznačne vytŕčajú z priemeru. Autorka sa totiž nebojí otvorene písať o nedokonalých až protivných postavách, realisticky zachytiť život dnešnej mládeže či riešiť kontroverzné témy. 4*. Viac v recenzii.

Flora a Odyseus je detská kniha, ktorú si zamilovali moji dospelí kamaráti na goodreads, takže som si ju požičala z knižnice z detského oddelenia a snažila sa pritom necítiť trápne. Aj keď nesporne ide o milé čítanie, osobne som ho nedokázala veľmi oceniť. Čo už.

Kniha Láska stojí za všetko, tiež známa ako Everything, Everything, si získala mnohých fanúšikov a vznikol podľa nej dokonca film. Podujala som sa teda posúdiť jedno i druhé a popravde... Nebola som ohromená. Za mňa priemer. 3*. 

Mám veľmi rada sériu Kate Daniels, no napriek tomu som sa dlhšie nedostala k pokračovaniu. V auguste som to konečne napravila a prečítala si aspoň doplňujúcu novelu z pohľadu Andrey Magie střelného prachu (a vôbec by som sa neurazila, keby takýchto príbehov vzniklo viac) a súvisiacu poviedku o Kate Magické dary (ktorá na krátkom rozsahu riešila problém hodný kratšieho románu, ale čo už). Osobne som spokojná, takže hurá na ďalší plnohodnotný diel.

Priznám sa, že svojho času som si Súmrak zamilovala. Odvtedy však prešla kopa času a o jeho grafickom spracovaní môžem povedať len jednu pozitívnu vec: tie ilustrácie sú nádherné. Čo sa týka zvyšku, neviem, či to bolo tým skrátením alebo by som rovnako vnímala aj knižnú predlohu, no bolo mi neskutočne trápne za obe hlavné postavy... 

Poslednou augustovou prečítanou knihou sa stala romantická oddychovka od Meg Cabot Просто сосед, inak známa ako The Boy Next Door či Môj sused je božský!. Ide o dejovo jednoduchý a predvídateľný príbeh, ktorý je celý písaný formou e-mailov, čo bolo príjemné ozvláštnenie. Inak musím povedať, že ide o typ knihy, ktorá "neurazí, nenadchne". 3*.

Aký bol váš knižný august? Akú najlepšiu a najhoršiu knihu ste prečítali?

6 komentárov:

  1. Tiež som teraz čítala láska stojí za všetko a bavilo ma to. Síce som čakala viac, ale skôr mi kazil dojem na knihu spôsob akým bola kniha vydaná, než samotná kniha. Myslím si, že vydavateľstvo sa nepleslo po vačku a šetrilo, kde sa dalo. Čo je veľká škoda, najmä, keď teraz bol film v kinách a mohol podporiť jej marketing.

    Ešte si mrknem tvoj názor na Najlepší rok tvojho života. Všade knihu tak veľmi promujú, že ma celkom zaujala :D

    Inak som rada, že sa ti na zraze páčilo! Pokračovanie cez zimu.

    Jaji
    www.jajibloguje.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž, u mňa bol problém v samotnej knihe, nezískal si ma príbeh ani postavy. Za to sa mi páčil štýl písania.:D

      Neviem, či stojí za všetok ten hype, ale za pozornosť určite.:)

      Teším sa.:) A ďakujem za komentár.

      Odstrániť
  2. Už by som mala dočítať When it's real :D som asi na 85 %, len teraz ma to už baví akosi pomenej. No určite to dočítam, teraz fičím na Tearlingu. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten koniec bol troošku natiahnutý, ale ja som si aj tak užívala každú stranu.:D Tak si uži Tearling, som zvedavá, čo povieš na koniec.:)

      Odstrániť
  3. Já si něco od té Liane Moriarty fakt už musím přečíst! Tuším máme od ní i dvě knihy doma, tak snad se k tomu konečně dokopu. :D
    Ú, When It's Real bylo až tak dobré? A ono je to YA? Já myslela, že je to adult! :D Uf, to je tím, že Elle Kennedy mám spojené s NA. Knihy od samotné Elle se mi líbily, tak asi zkusím, jak jí jde psaní s někým dalším. :)
    Jé, tak to mě mrzí, že se ti Flora a Odyseus moc nelíbilo. Ale chápu to. :)
    S tvými komentáři ohledně Magie souhlasím! :D Já teď čekám, až mi i v češtině vydají 9 a 10 díl a pak si ty poslední tři dám hezky najednou. Tak mi totiž čtení Kate vyhovuje nejvíce. :D
    Hej, to grafické zpracování Stmívání je hrozné. :D
    Já jsem měla v srpnu docela šťastnou ruku a četla jsem samé dobré knihy. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ešte aj doma ich máš a nič? No pekne, shame on you.:D Určite odporúčam, super píše.:) Môj favorit je zatiaľ What Alice Forgot.

      No, na GR je to zaradené ako YA aj ako NA, tak teraz neviem, osobne by som to dala k YA... Nie je to veľmi grafické.:D A jop, bolo to vážnevážne dobré!

      To znie ako dobrý plán.:)

      V tom prípade len tak ďalej aj v septembri.:)

      Odstrániť