13/01/2018

Na prelome - knižne & stručne (edícia 2017-2018)

Poznáte to - na prelome nového roku sa takmer na každom blogu objavia knižné naj za predchádzajúci rok a zoznamy kníh, ktoré si daný bloger či blogerka nemôže nechať ujsť v tom nasledujúcom. Ani ja som tomuto trendu neodolala, ale rozhodla som sa tieto články spojiť do jedného a každej knihe venovať len dve vety (o ich dĺžke nepadlo ani slovo, ok).

Najlepšie knihy za rok 2017: 
aka 5 kníh, ktoré som prečítala v roku 2017 (re-readingy sa nerátajú) a ktoré odo mňa získali 5 hviezdičiek

Jenny Han - Always and Forever, Lara Jean (#3)
aka najlepšie YA contemporary 1/2


O čo ide? V závere tejto trilógie Laru Jean čaká zdanlivo perfektný posledný rok na strednej s jej úžasným priateľom, ibaže obavy o budúcnosť, pochybnosti a rôzne iné problémy na seba nenechajú dlho čakať o čom by to inak bolo.

Prečo si to prečítať? Pretože nejde iba o lásku, no tiež o rodinu, priateľstvo, strach z budúcnosti či ťažké rozhodnutia a to všetko v očarujúcom, milom príbehu, ktorý roztopil ešte aj to moje ľadové srdce.


Erin Watt - When It's Real
aka najlepšie YA contemporary 2/2


O čo ide? Mladý spevák & "bad boy" potrebuje vyvolať dojem, že sa usadil a čo by mohlo fungovať lepšie ako predstieraný vzťah s obyčajnou dievčinou, ktorá ho síce ktovieako nemusí, ale za to faakt potrebuje peniaze?

Prečo si to prečítať? Pretože samotný nápad je síce mierne nerealistický a klišé, no spracovanie je skvelé, v knihe nechýba postupne sa vyvíjajúci vzťah, trefné zobrazenie odvrátenej stránky sociálnych médií i slávy či akurátna dávka vtipu, drámy aj roztomilosti.


Leigh Bardugo - Six of Crows (#1-2)
aka geniálna YA fantasy dilógia


O čo ide? Partia mladých vychádzajúcich hviezd kriminálneho sveta Ketterdamu dostane ponuku, ktorá sa neodmieta: dostanú obrovský balík peňazí za vlámanie sa do najlepšie stráženého väzenia na svete a "krádež"  rukojemníka, ktorý by mohol spôsobiť magickú katastrofu.

Prečo si to prečítať? Lebo táto dilógia v sebe spája realistické postavy, neskutočne vtipné dialógy, výborne premyslenú zápletku, zvraty, ktoré vás dorazia, a skrátka patrí medzi to najlepšie, čo môže dnešné YA fantasy ponúknuť.


Neal Shusterman - Uvoľnení (#1)
aka mrazivá dystópia; zn.: lepšie neskoro ako nikdy


O čo ide? Vitajte v budúcnosti, kde môžu rodičia svoje dieťa poslať na "uvoľnenie", čiže nedobrovoľné darovanie všetkých orgánov!

Prečo si to prečítať? Stavím sa, že bez ohľadu na to, koľko dystópií ste prečítali, túto budete považovať za výnimočnú, už len tým spojením nápadu, z ktorého tuhne krv v žilách, a jednoduchého prudko čitateľného štýlu písania.


Knihy, ktoré mám v pláne na rok 2018: 
aka výber 3 kníh, ktoré si chcem určite prečítať v tomto roku (bez ohľadu na ich dátum vydania)

Marissa Meyer - Renegades (#1)


Hrdinovia, zloduchovia, nadprirodzené schopnosti, tajné identity - a to všetko v podaní kráľovnej YA a autorky Mesačných kroník v jednej osobe, Marissy Meyer. Ako by som si túto knihu mohla neprečítať?


Andy Weir - Artemis


Kriminálnička a obyvateľka Mesiaca, Jazz Bashara, dostane šancu spáchať perfektný zločin a hneď po nej skočí, netušiac, do čoho všetkého sa zapletie. Keďže Andy Weir napísal perfektného Marťana, od knihy očakávam humor, napätie, poriadnu dávku vesmíru a jednu šialenú jazdu...


Liane Moriarty - Kto je bez viny


Úprimne povedané, o tejto knihe nepotrebujem vedieť prakticky nič, stačí, že je z pera brilantnej Liane Moriarty. Tá má totiž talent písať neuveriteľne dobré a prudko chytľavé príbehy zo života, v ktorých nájdete zmes všetkého: rodiny, priateľstva, lásky, drámy, tajomstiev i viny.


Tak a sme na konci! Budem rada, keď sa so mnou podelíte o vaše dojmy. Čítali ste niektorú z týchto kníh? Chystáte sa? Aké sú vaše top knihy za rok 2017 a ktoré knihy si nenecháte ujsť tento rok?

obálky z goodreads.com & bux.sk

2 komentáre:

  1. Já jsem nakonec vybrala TOP 7 knih a to Strange the Dreamer, Eliza and Her Monsters, Amerikána, Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu, Ritmatik, All the Crooked Saints a The Bear and the Nightingale. :)
    Na Renegades letos také budu určitě číst, jen ještě nevím, jestli anglicky nebo česky.
    Na Artemis možná taky mrknu, ale asi si nejdřív konečně přečtu toho Marťana. :D
    Jinak se také dost těším na pokračování sérií, které snad letos konečně vyjdou. Třeba ten Skleněný trůn bych fakt už moc ráda dočetla. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Z tvojho zoznamu som čítala len Ritmatika (už dávnejšie) a Elizu - tá bola skvelá, ale tuším dostala "len" 4,5*.:D Každopádne stále čakám na Monstrous sea! :D Do budúcna by som sa ale rada dostala k All the Crooked Saints a The Bear and the Nightingale.:)

      Nečítala si Marťana?! No toto, povinne napraviť! :D ASAP.

      Jup, na ToG tiež čakám, dúfam, že tento rok to bude naozaj posledný diel.:D

      Odstrániť