26/06/2018

AdriAnne Strickland & Michael Miller - Lov stínu (#1)

Mám rada sci-fi aj young adult a úplne najradšej mám putovanie vesmírom, takže som si nemohla nechať ujsť Lov stínu, ktorý sľubuje toto všetko dokopy. A sľub plní!

Qole je neuveriteľne mladá kapitánka vesmírnej lode, ktorá sa zaoberá lovom nebezpečného tieňa. Sama má totiž s tieňom zvláštne spojenie, vďaka ktorému je významná pre výskum istej kráľovskej rodiny. Preto sa princ Nev ako radový člen posádky infiltruje na jej loď a je rozhodnutý Qole za akúkoľvek cenu získať, veď to všetko robí pre vyššie dobro! Onedlho však Qole s Nevom musia prekonať svoje nezhody a spojiť sa proti spoločnému nepriateľovi.

Lov stínu je akčný už od prvej strany. Autori sa nás rozhodli hodiť rovno do víru udalostí a postupne, akoby mimochodom, nás oboznámiť s fungovaním sveta, hlavnými aj vedľajšími postavami a ich motiváciami. Podarilo sa im to síce urobiť tak, že som nebola ani príliš zmätená, ani príliš zahltená informáciami, no pri tom všetkom sa mi akosi nedarilo lepšie spoznať a obľúbiť si hlavné postavy. To je rozhodne škoda, pretože ma spočiatku ku knihe prakticky nič neťahalo. Vnímala som, že je dobre premyslená a napísaná a, keď už som si k nej sadla, všetko bolo fajn, ale nič ma nenútilo rýchlo pokračovať v čítaní.

Tento stav však našťastie nebol trvalý. Postupne som si vytvorila lepšiu predstavu o tom, čo sa deje a na postavy som si zvykla, hoci sa mi nedostali tak úplne pod kožu. Knihu som čoraz väčšmi oceňovala. Akcia sa z nej po nadupanom začiatku totiž nevytráca, skôr naopak. Ide o veľkú, napínavú jazdu plnú nebezpečenstva a časom i prekvapivých odhalení, keďže nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá.

Dostalo sa mi tiež primeranej dávky môjho milovaného vesmíru, či už v podobe návštevy rôznych planét alebo v podobe samotného tieňa. Ani neskôr však informácií a technologických podrobností nie je priveľa a nespomaľujú dej. Samotná zápletka je tiež dosť dobre vymyslená.

Keďže kniha vyšla v roku 2017, musela si odfajknúť všetky povinné kolonky za diverzitu, aby zapchala ústa frfľošom. Podľa aktuálneho trendu teda v rámci niekoľkočlennej posádky nechýbajú postavy s rôznymi farbami pleti, rôznou orientáciou a pre istotu je jedna z postáv ešte aj genderfluid. Osobne som spočiatku prevracala očami. Až po čase som uznala, že v tomto prípade diverzita nepôsobí tak nasilu ako obvykle a autorom sa predsa len podarilo všetky postavy napísať dostatočne komplexne.

Za veľké plus považujem, že sa kniha zaoberá tiež rodinnými vzťahmi a priateľstvom. Nevyhnutná romantika sa v tomto prípade rozvíja len pozvoľna a nenašli by ste tu presladené scény. Dokonca ani striedanie pohľadu Qole a Neva neslúži iba na to, aby sa mohli vzájomne obdivovať, ale ponúka nám širšiu perspektívu.

Záver je vyriešený mojím obľúbeným spôsobom. Menšia zápletka načrtnutá v tomto dieli je uzavretá a postavy opúšťame v pokojnejšej chvíli, no nechýba ani nalákanie na pokračovanie v podobe narčtnutých problémov týkajúcich sa prakticky celého vesmíru.

Aby som to zhrnula, Lov stínu je skutočne solídne vymyslená a čitateľne napísaná kniha plná akcie a zvratov, akurát ma celkom "nedostala" po emocionálnej stránke a trochu mi trvalo, kým som sa do nej začítala. Z toho dôvodu odo mňa získava 4 hviezdičky.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na albatrosmedia.sk. Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem albatrosmedia.

Obálka z albatrosmedia.sk

2 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha mě láká, určitě se na ni chystám :) Tak snad mě bude taky bavit :)

    OdpovedaťOdstrániť