26/06/2018

Tomáš Najt - Zastavený čas

Slovenské knihy i sci-fi & fantasy ma vo všeobecnosti zaujímajú, ale slovenské sci-fi, ktoré sa odohráva na Kysuciach? Tak to som si už naozaj musela prečítať. Nedávno som vám na blogu predstavila e-book Zastavený čas prostredníctvom rozhovoru s autorom a teraz je čas zhodnotiť, ako dopadlo samotné čítanie.

„Predstav si, že zastavíš čas. Čo by si urobil ako prvé... a čo ako posledné? Teda aspoň za predpokladu, že vieš, ako čas znovu spustiť.“

Richard žije úplne obyčajný život až do chvíle, kedy sa s ufrflanou priateľkou vyberú na výlet na tajomné miesto na Kysuciach. 2. júna 2017 niečo pred desiatou ráno sa totiž v jednej sekunde zrazu zastaví čas a jediný, koho to nezasiahne, je práve Richard.

Najprv nechápe, čo sa deje a na fungovanie tohto nového poriadku prichádza metódou pokus-omyl, no netrvá dlho a rozhodne sa z tejto príležitosti vytrieskať maximum.

"Čo by som spravil? Vykradol banku? Pomstil sa za pár krívd v živote tým správnym ľuďom? Alebo si vystrelil z množstva ľudí originálnym spôsobom?"

Máte niekedy pocit, že sa knihy držia určitého vzorca a vy na základe anotácie a/alebo žánru viete dosť presne, čo očakávať? Zastavený čas sa žiadnych vzorcov nedrží a už len kvôli svojej špecifickosti stojí za prečítanie, hoci inak nejde o dokonalé dielo.

Už po prvých stránkach som identifikovala zrejme najslabšiu časť knihy - štýl písania. Knihe sa bohužiaľ nevyhli chyby, preklepy ani trochu kostrbaté vetné konštrukcie, skrátka by sa jej určite zišlo nejaké kolo editovania navyše. Z tohto dôvodu som mala trochu problém začítať sa. Keď som však začala ignorovať nevyladenú formu, mohla som sa sústrediť na príbeh.

Samotný nápad - zastavenie času - má potenciál, ktorý sa autor nebál využiť. Ako by všetko naokolo fungovalo? Respektíve čo by nefungovalo vôbec? Ako by sa človeku dýchalo? Čo by počul? Ku všetkým svojim teóriám a polemikám nám autor poskytol zaujímavé vysvetlenia a nebál sa pozastaviť ani nad problematikou vecí, ktoré by mnohí iní možno radšej odignorovali, ako sú napríklad vyprázdňovanie či muchy, ktoré sa vám neuhnú z cesty.

Kniha veľmi nerieši, ako sa hlavný hrdina Richard ocitol v svojej situácii ani nezodpovedá jeho otázku prečo. Nuž a keďže Richard nedostane žiadnu veľkú úlohu, využije zastavený čas po svojom - na cestu z Kysúc do Bratislavy. Robí pritom rôzne zastávky, spôsobuje aj rieši rôzne problémy, nechýba ani pomsta. Richard je skrátka zástupcom úplne bežného človeka, ktorého charakter nie je čierno-biely. Jeho činy i úvahy poskytujú čitateľom množstvo podnetov na zamyslenie, hoci sám Richard nie je veľkým filozofom. Jednoducho robí, čo môže a čo považuje za správne. Či je to naozaj správne už môže každý posúdiť sám.

Keďže sa Richard pri svojom presune nedrží len diaľnice, v knihe sa vyskytujú tiež opisy rôznych miest na Slovensku, známych i menej známych. Osobne som si tento aspekt veľmi užívala. Z knihy bolo navyše cítiť verne zachytenú mentalitu nášho Slovenska, čo sa len tak nevidí.

Je teda zjavné, že Zastavený čas má čo ponúknuť, aj keď nie napínavý dychberúci dej. Celá kniha sa nesie zhruba v rovnakom pokojnom tempe a rozpráva priamočiary príbeh. Aj týmto vybočuje zo zaužívaných vzorcov, no či v dobrom alebo nie, je trochu otázne.

Celkovo určite neľutujem, že som si Zastavený čas prečítala, predsa len na niečo také zaujímavé a rýdzo slovenské knihomoľ nenarazí každý deň. No pre nedostatok napätia a pokrivkávajúce spracovanie jej nemôžem udeliť viac ako 3,5 hviezdičky.



Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na animo.sk.

Obálka a úryvok z anotácie z goodreads.com

2 komentáre:

  1. Anonymný26/7/18 07:05

    Výborný popis zastaveného času a podmienok fyziky. Je to tak trochu exot. Aj príbeh aj autor že sa na to dal.

    OdpovedaťOdstrániť