09/08/2018

Cara Delevingne a Rowan Coleman - Všetci za jedného

Verím, že známe osobnosti môžu mať literárne nadanie a napísať super knihu. Často však ide iba o marketingový ťah, a preto sa tak trochu skepticky dívam na knihy, ktoré napísali celebrity "s niečou pomocou". Keď zaostríte na obálku Všetci za jedného (v origináli Mirror, Mirror), zistíte, že sa na nej okrem Cary Delevingne podieľala istá Rowan Coleman. Ako ich spolupráca prebiehala vám síce nepoviem, môžem vám však povedať, akú knihu vytvorili.

Všetci za jedného možno označiť za klasickú trendy contemporary posledných rokov: nechýbajú v nej svojské postavy, tínedžerský život bez príkras, sociálne médiá, love storky, dráma, diverzita a pátranie po pravde na vlastnú päsť. Anotácia sľubuje, že "svetoznáma modelka a herečka Cara Delevingne napísala pútavý debut o sile priateľstva, skutočných citoch a o tom, že netreba ľudí súdiť podľa toho, ako vyzerajú".

Red, Leo, Rose a Naomi majú každý vlastné problémy a dôvody, pre ktoré tak úplne nezapadajú. Red má mamu alkoholičku a otca sukničkára, Rose strieda chalanov a utápa spomienky v alkohole, Naomi uteká z domu, Leov brat je vo väzení... Našťastie ich spojí kapela Zrkadielko, zrkadielko a ich životy sa pomaly menia k lepšiemu.

Ibaže potom Naomi - zase raz - zmizne a nájdu ju polomŕtvu v rieke. Polícia je pripravená prípad uzavrieť ako pokus o samovraždu, no jej priatelia tomu neveria a zrejme právom...

Nech už kniha vznikala akýmkoľvek spôsobom, rozhodne jej nemožno uprieť veľkú dávku čitateľnosti. Svižný text nespomaľujú žiadne zdĺhavé vnútorné monológy či rozsiahle opisy a občas je doplnený textami piesní Zrkadielka či správami z chatu. Ocenenie za najlepšiu prózu roka síce kniha nevyhrá, no podľa mňa celkom trefne zachytáva aktuálny jazyk mládeže a bez ťažkostí ju zhltnete za pár hodín, čo od podobných príbehov očakávam.

So samotným obsahom je to také všelijaké. Väčšinu času sa nič poriadne nedeje, skrátka sledujeme životy a vzťahy (plus vyplývajúcu drámu) hlavných postáv. Postupne sa začnú pridávať malé náznaky ohľadom toho, čo sa stalo Naomi (ktorá, veľmi príhodne, leží v kóme). V tomto bode sa knihe vo mne podarilo vyvolať zvedavosť, no hoci nepatrím medzi obzvlášť predvídavých čitateľov, hlavného záporáka som odhalila dopredu. Záverečná pasáž, v ktorej došlo ku všetkým nevyhnutným odhaleniam a konfrontácii, bola zase pomerne antiklimatická a neveľmi napínavá.

Celá aféra ohľadom zmiznutia Naomi je teda skôr akýmsi doplnkom príbehu, ktorý sa snaží predovšetkým zachytiť rozličné osudy mladých ľudí a zároveň čitateľov svojou atmosférou plnou nádeje povzbudiť. Nechýba ani LGBT tematika, keďže príbeh sledujeme očami Red, ktorá je lesbička. Jednotlivé postavy sa mi však nedokázali dostať pod kožu, nezdali sa mi dostatočne prepracované a miestami ich osudy i charaktery pôsobili doslova prehnane. Nechýba ani tradičné klišé - nech žijú nepremožiteľní tínedžeri-hackeri.

Všetci za jedného sa tvári ako realistický a zároveň výnimočný príbeh skupiny rôznorodých mladých ľudí, ktorých osudy vám nebudú ľahostajné. Nijako sa mu však nedarí vybočiť z rady ďalších, podobne ladených, adeptov na tento titul. Ponúka čitateľne napísaný, jednoduchý príbeh s viac i menej vydarenými časťami, ktorý vás pravdepodobne neurazí ani nenadchne. Ak táto kniha patrí do žánru, ktorého nikdy nemáte dosť, prípadne vás čímsi zaujala a/alebo ste fanúšikmi Cary Delevingne, pokojne jej dajte šancu. Ja jej však nemôžem udeliť viac než slabé 3 hviezdičky.


Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka a úryvok z anotácie z bux.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára