20/10/2018

Majka Danihelová - V znamení ametystu

Koncom septembra vyšla v CooBoo úplne super YA fantasy novinka - a dokonca od mladej slovenskej autorky! Viac sa dozviete napríklad v tomto rozhovore, dnes sa vám pokúsim vysvetliť, prečo VZA stojí za prečítanie.

Meggie má sedemnásť a nikdy nebola úplne normálna - jej vlasy sa správajú divne, dokáže človeku omylom zlomiť nos a jej mladší bratranec je presvedčený, že má čo dočinenia s mimozemšťanmi.

Napriek tomu rozhodne neráta s tým, že sa nad ňou z ničoho nič objavia čudesné fialové vlny a zamerajú sa na ňu dve čudné ženské, ktoré vyzerajú ako z iného sveta, pričom ju jedna z nich ju do iného sveta dokonca unesie.

Meggie sa tak ocitá v Ametystovom lese, ktorý až desivo pripomína svet zo zápiskov Megginej mŕtvej matky. Tu si pokojne nažíva spoločenstvo víl a voktarianov pod ochranou Ametystového lampáša. Žiaľ, nie všetci v Lese majú dobré úmysly a Meggie čoskoro ide o život. Zúfalo sa snaží dostať späť domov, lenže na jej smolu sa zdá, že sa v Lese neocitla náhodou...

Jednou z najlepších častí príbehu je pre mňa práve stret Meggie a obyvateľov Ametystového lesa. Je to ako stret kultúr krát sto. V Megginom živote sa síce vždy diali čudné veci, ale z väčšej časti je obyčajné dievča - rozpráva a správa sa ako tínedžerka z dvadsiateho prvého storočia a prispôsobovať sa životu plnému zákazov a nariadení jej robí značné problémy. Neocitá sa síce v úplne novom prostredí, ibaže doteraz ho považovala za výplod matkinej fantázie a jej znalosti majú medzery. Kontrast medzi ňou a obyvateľmi Lesa je občas zdrojom pobavenia a inokedy konfliktu, no predovšetkým dodáva Megginmu charakteru autenticitu. Veď keby sa väčšina z nás ocitla v jej situácii, zrejme by sme sa správali dosť podobne. Meggie neverí, nechápe, popiera, zosype sa, ľutuje, hnevá a jej najväčšou prioritou je vrátiť sa domov za svojimi blízkymi. A to je úplne prirodzené.

Úplne prirodzené sú podľa mňa aj ďalšie aspekty Meggienho správania. Nie je totiž žiadna dokonalá hlavná hrdinka. Nekoná vždy správne a už vôbec nie múdro. Je hlasná, tvrdohlavá, občas necitlivá a niektorým možno nesadne. Ja som jej svojhlavosť a rôzne charakterové vady ocenila, bavilo ma o nej čítať a maximálne som si ju obľúbila, čo je - vzhľadom na to, že nás jej pohľad sprevádza vyše štyristo stranami - dosť podstatné.

Ani ostatné súčasti príbehu však za hlavnou postavou nezaostávajú. Postupne sa zoznamujeme s rôznymi časťami fascinujúceho nového sveta, ktorý autorka vybudovala, a v akurátnej miere sa k nám dostávajú nové poznatky, ale tiež nové otázky a záhady. Ametystový les je podmanivé miesto, ktoré v istých chvíľach pôsobí očarujúco a v iných zase mrazivo nebezpečne. (Nuž a pri opise ich jedál by som sa doň hádam presťahovala.) To už ani nezačínam o tom, čo všetko sa deje za jeho hranicami a kam až siaha história národov tohto sveta... Hoci ide iba o prvú časť série, niet pochýb, že je tento svet dobre premyslený a má čo ponúknuť. Spolu s novými miestami Meggie spoznáva rôznorodé postavy, ktoré pôsobia všetky vierohodne bez ohľadu na to, koľko priestoru dostanú a cítiť z nich veľký potenciál do budúcna.

Našťastie VZA nefunguje iba ako úvod do snáď-veľkolepej-série, ale aj ako samostatný, prudko čitateľný príbeh plný odhalení, prekvapení a s akurátnou dávkou drámy, akcie i pokojnejších scén. Obzvlášť záver je jedna veľká jazda a koniec má tendenciu nechať padnúť nejednu sánku - pre dobro všetkých zúčastnených teda dúfam, že sa dočkáme pokračovania. Za seba knihe udeľujem 5 hviezdičiek a pripájam odporúčanie pre všetkých, ktorí radi čítajú young adult fantasy.



Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na albatrosmedia.sk. Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem albatrosmedia.

Obálka z goodreads.com

4 komentáre:

  1. Super recenzia :) Mám chuť si to prečítať. Ale... je tam aj nejaká tá romantika? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Noo, neubehne zase toľko času a Meggie má iné problémy... Takže vyslovene za romantickú by som túto knihu neoznačila, ALE sú tam nejaké náznaky & chémia a ešte istá linka, ktorá prekvapí tým, kam smeruje. Takže nejaká áno a tuším, že do budúcna jej bude už len viac, ale jednotka je teda zameraná hlavne na iné veci. :) No určite sa tým nenechaj odradiť, aj neromantické vzťahy sú super a vo VZA obzvlášť. :)

      Odstrániť
  2. Skvělá recenze :) Mě tahle knížka moc láká, už jen proto, že dlouho sleduji na blogu moc sympatickou autorku a její cestu za napsáním této knížky :)

    OdpovedaťOdstrániť