01/12/2018

Cassandra Clare a kol. - Simon Lewis: Príbehy z tieňoloveckej akadémie

Cassandru Clare a jej Tieňoloveckú ságu asi väčšine fanúšikov young adult žánru netreba predstavovať. V tejto poviedkovej zbierke dala hlavy (klávesnice?) dohromady s tromi ďalšími autorkami - Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson a Robin Wasserman - a spoločne napísali desať poviedok. Tie najprv vychádzali po jednej vo forme e-bookov a napokon vyšli všetky v rámci jednej fyzickej knihy doplnenej o pôsobivé ilustrácie. O slovenské vydanie sa už tradične postaral Slovart.

Ako napovedá názov, všetky poviedky sa točia okolo Simona Lewisa. Toho sme na konci šiesteho dielu Nástrojov smrteľníkov zanechali v dosť nepríjemnej situácii a v tejto zbierke postupne sledujeme jeho cestu za stratenými spomienkami, jeho snahu nájsť samého seba a, samozrejme, tiež snahu stať sa Tieňolovcom, veď navštevuje znovuotvorenú Tieňoloveckú akadémiu.

Hoci majú Simon a jeho noví spolužiaci priestor v každej poviedke, nie vždy sú v popredí. Autorkám sa totiž podarilo cez rôzne prepojenia priniesť čitateľom príbehy hádam o všetkých obľúbených postavách. Čitatelia sa môžu tešiť na Izzy, Clary, Magnusa & Aleca (fanúšikom týchto dvoch vrelo odporúčam poviedku Zrodení do nekonečnej noci), na trio Will-Jem-Tessa z trilógie Pekelné stroje a ich potomkov (ktorí svoje knihy ešte len dostanú), prípadne na Emmu a Blackthornovcov z trilógie Tajomná temnota. V jednom z príbehov sa dokonca pozrieme späť do čias Valentina a jeho Kruhu.

Hoci sa autorkin svet i počet kníh medzičasom pekne rozrástli, v každej poviedke sa snaží čitateľov nenápadne uviesť do obrazu, takže sa určite nebudete mať problém chytiť, aj ak ste kopu vecí pozabúdali (ako ja) alebo nemáte prečítané všetky série. Všetky príbehy fungujú samostatne, a zároveň postupne zachytávajú Simonov pobyt v Akadémii od začiatku do konca. Môžete si ich pokojne dávkovať postupne, zhltnúť na posedenie, preskakovať... 

Ak máte Tieňolovcov aspoň trochu radi, verím, že si aj v tejto poviedkovej zbierke niečo nájdete. Ak Clare a jej knihy radi nemáte, neverím, že by práve táto publikácia zmenila váš názor. Nuž a ak ste od nej nič nečítali, asi by ste mali radšej začať inde.

Ja osobne som bola už po prvej poviedke, Vitajte v Tieňoloveckej akadémii, nadšená. Postarala sa o to kombinácia známych postáv, trefného humoru (je to predsa o Simonovi) a nových informácií z môjho obľúbeného knižného sveta.

Väčšina ďalších poviedok tieto dojmy len upevňovala. Stretnutia so známymi postavami boli ako stretnutia s dávnymi priateľmi. Možnosť spoznať nové postavy ma zase úspešne navnadila na pripravované knihy. Bavilo ma sledovať Simonovu cestu a pozerať sa na svet Tieňolovcov z novej perspektívy. Okrem toho som sa prostredníctvom tejto knihy mohla dozvedieť nové veci z minulosti Tieňolovcov či stať sa svedkom niektorých z ich fascinujúcich rituálov.

Rovno vám však poviem, že práve tieto drobnosti - postavy, odkazy, prostredie - ma hnali vpred. Samotné zápletky tej-ktorej poviedky boli zväčša skôr priemerné a niektoré poviedky boli slabšie ako iné. Napríklad posledná poviedka, Anjeli, čo dvakrát zostúpili, bola dejovo dosť podstatná, ale aj trochu predvídateľná a nijako hlboko ma nezasiahla. Na druhej strane, ako som už spomínala, bol to príbeh o mojich obľúbených postavách, ktorý navyše uzatvoril jednu veľkú kapitolu, čiže... Nesťažujem sa.

Aby som to zhrnula, táto poviedková zbierka nie je dokonalá. Má svoje slabšie časti. Zaobišli by sme sa bez nej. Zároveň však zase raz ukazuje, aký rozsiahly je autorkin svet, čo (a kto) všetko nás v ňom čaká a to vo veľmi príjemnej, prudko čitateľnej a zábavnej podobe. Pevne verím, že hoci si kniha nezíska každého, skalných fanúšikov zahreje pri srdci a tých bežných aspoň trochu poteší. Mne viackrát vyčarila úsmev na tvári a pri jej čítaní som mala pocit, akoby som sa vrátila domov.

Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na slovart.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Slovart. 

Obálka z slovart.sk

2 komentáre:

  1. Trilogii, nebe prostě první tři díly Města z kostí jsem četla a moc se mi líbily, o týhle knize slyším poprvý :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak odporúčam najprv dočítať zvyšné tri diely a potom ísť na túto.:)

      Odstrániť