05/04/2019

Predstavujem: Wicked Saints (#1) od Emily A. Duncan

O čo ide?

Emily A. Duncan je mladá americká autorka z Ohia, ktorá pracuje ako knihovníčka a popritom píše. Do sveta literatúry vstúpila s poviedkou v antológii Crows on Heartstrings: An Anthology of Doomed Love Stories a 2. apríla 2019 jej vyšiel v zahraničí románový debut - Wicked Saints aka prvý diel YA fantasy trilógie Something Dark and Holy. O pokračovaniach sa toho veľa nevie, no autorka na nich usilovne pracuje a nezabúda na túto tému tweetovať.

Emily má svojský goth štýl, roztomilú čiernu mačku a je fascinovaná slovanskou mytológiou a monštrami, čo sa odráža i na Wicked Saints. Ide totiž o temnejší, pochmúrnejší príbeh zasadený v novom svete, ktorý je plný desivých legiend o „svätých“, rozhovorov s potenciálne nebezpečnými bohmi, krvnej mágie a rôznych monštier. Nechýba ani správna dávka politiky.

Autorka na twitteri tvrdí, že jej kniha naplní potrebu temných fantasy o dievčatách s dýkami, princoch-alkoholikoch, melodramatických goth chalanoch a slovanských monštrách - s tým môžem len súhlasiť. Poďme si ukázať obálku a anotáciu:

Dievča, ktoré hovorí s bohmi, musí zachrániť svoj ľud bez toho, aby zničila samu seba.

Princ v nebezpečenstve sa musí rozhodnúť, komu veriť.

Chlapec s príšerným tajomstvom čaká v úzadí na svoju príležitosť.

Spoločne musia zavraždiť kráľa a zastaviť vojnu.

Počas storočia trvajúcej vojny, v ktorej sa stretáva krása s krutosťou, sa ich tri cesty prepletú v tienistom svete plnom preliatej krvi a tajuplných svätých, kde hrozí, že
rovnováhu medzi svetlom a tmou naruší zakázaná láska.

(c) Jaria Rambaran

Prečo by vás to malo zaujímať?

Štýl písania. Autorka vsadila na svojský, trochu ozdobnejší štýl písania, ktorý vhodne dotvoril jedinečnú atmosféru a zároveň nijako nenarušil čitateľnosť - stránky odsýpajú jedna radosť.

Nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Napriek všetkým zdrojom inšpirácie je svet, v ktorom sa trilógia odohráva, dostatočne originálny a príbeh je skutočne zamotaný. Hlavný konflikt navyše nepôsobí ani zďaleka čierno-bielo. Nenájdete v ňom typického záporáka, skôr kopu postáv s rôznymi dôvodmi a motiváciami. Nechýba množstvo akcie či dychberúcich zvratov a pre istotu ešte koniec, z ktorého som sa stále nespamätala.

(c) tealideal
Postavy. Nadya, jej odhodlanie, pochybnosti, vnútorné konflikty. Malachiasz, jeho tajomstvá a túžba po hroznej moci s dobrým úmyslom. Serefin, neohrozený bojovník, ktorý túži po mieri s pohárom v ruke. Všetci sú neuveriteľne komplexní, ľudskí a sympatickí.

Vzťahy. Pomalé, postupne sa vyvíjajúce a občas prekvapivé. Niekedy láska skrátka nestačí a autorka si to uvedomuje, pripravte sa teda na zoznámenie s jedným z najlepších knižných shipov a zároveň na také to správne knižné utrpenie.

Fandom. Fandom tejto knihy sa objavil v podstate už pred vydaním, takže sa máte s kým podeliť o prípadné nadšenie. Taktiež k nej vznikli krásne fanarty, ktoré vás hádam presvedčia ešte lepšie než ja.

Aby som to zhrnula, autorke sa podarilo odštartovať objektívne dobrú a subjektívne prudko návykovú sériu. Už len dúfam, že budú pokračovania rovnako dobré! Čoskoro zverejním aj recenziu, v ktorej vám o Wicked Saints porozprávam viac.

(c) tealideal

Kam ďalej?

Oficiálny web autorky, na ktorom nájdete všetko potrebné - vrátane ďalších fanartov.
Autorkin twitter, kde môžete spolu s ňou fangirliť a/alebo nahliadnuť do zákulisia jej tvorby.
Autorkin instagram - má predsa tú mačku.
A, samozrejme, nezabudnite si pridať Wicked Saints na Goodreads.

obálka & pôvodná anotácia z goodreads.com; fotka & fanarty z eaduncan.com

2 komentáre:

  1. Znie to brutálne, toto si chcem prečítať!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Yees, tak dúfam, že prečítaš a že sa ti bude páčiť, ja sa už nemôžem dočkať dvojky a mám chuť na re-reading (ktorý nestíham :D zatiaľ!).

      Odstrániť