30/07/2019

Knižný súhrn: Jún & júl 2019

Čo sa udialo za posledné dva mesiace? Absolvovala som niekoľko skvelých výletov. Začala som byť (svojím spôsobom) aktívnejšia na instagrame. Podarilo sa mi zverejniť napríklad kopu nových rozhovorov, dvakrát sa posťažovať (na prístup k prekladom & postavám) či napísať nový príspevok do rubriky S knihami o knihách. Mojím hosťom bol mysteriózny sci-fi thriller Najtemnejšia časť noci, ktorý určite zaujme fanúšikov konšpiračných teórií, neohrozených starších dám i tajomných lesov (viac v minirecenzii). Mimochodom, za recenzný e-book ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Podarilo sa mi tiež dočítať fantastickú sci-fi sériu od Patricka Nessa, Nespútaný chaos, a spísať nielen minirecenzie, ale aj celkové zhrnutie - ak ste teda zvedaví na môj názor alebo váhate s čítaním, určite zamierte sem.

Okrem toho som čítala rôzne iné knihy a dnes bude - ako vždy - reč hlavne o tých, ktoré na blogu priestor nedostali a nedostanú.

Konečne som sa dostala k ospevovanej contemporary A Thousand Perfect Notes (v slovenčine Tisíc dokonalých tónov). Autorka má naozaj jedinečný, trošku poetický štýl písania. Navyše mi na malom počte strán dokázala predostrieť dojímavý (a zároveň nie príliš deprimujúci), očarujúci príbeh plný hudby. Po dočítaní som bola hladná, smutná a odhodlaná prečítať si od autorky niečo ďalšie. Ak vám neprekáža téma domáceho násilia, určite dajte tomuto dielu šancu. 4*.

Keďže je leto, povedala som si, že sa musím pustiť do niečoho dlhšieho... Takže som si konečne prečítala Obsidio aka záverečný diel trilógie The Illuminae Files. Zatiaľ čo Illuminae a Gemina ma vážne dostali, Obsidio ma nepresvedčilo. Dej sa zase raz držal zaužívaného vzorca, nové postavy ma nezaujali a záver mohol byť o čosi odvážnejší a zapamätateľnejší. Napriek tomu je Obsidio solídne čítanie a sériu ako takú odporúčam. 3,5*.


Predsavzatie čítať dlhé knihy mi akosi nevydržalo a čoskoro som sa vrhla na grafický román Under The Moon: A Catwoman Tale. Ide o prerozprávanie originu Catwoman, z ktorej je v tejto verzii tínedžerka na úteku a nádejná zlodejka. Ako napovedá obálka, vnútri nájdete množstvo nádherných kresieb v modrých odtieňoch (chvíľami som zastavila a len na ne zamilovane hľadela), nápad je fajn, no samotný príbeh na zadok nikoho neposadí - je trošku jednoduchý, chvíľami až hlúpy a ťažko priemerný. Škoda.

Ďalšou jednohubkou bol pre mňa komiks Cheshire Crossing. Ide o crossover s tínedžerskou verziou Alice z Krajiny zázrakov, Dorothy z krajiny Oz a Wendy z Petra Pana v hlavných úlohách. Za dej & text je zodpovedný Andy Weir (autor mojej obľúbenej sci-fi knihy Marťan) a za ilustrácie geniálna Sarah Anderson. Aj v tomto prípade však všetko zlyhalo na príbehu. Bol akýsi uponáhľaný a nevedela som sa rozhodnúť, akej vekovej kategórii je vlastne určený. Prelínali sa tu totiž vyslovene detinské momenty s nadávkami a sexuálnymi narážkami. Ak vás teda spojenie námetu a dvoch známych mien nadchlo... Brzdite.


To je odo mňa všetko. Budem rada, ak mi napíšete, čo čítate vy a prípadne mi odporučíte nejaký dobrý grafický román či komiks. Prajem pekný zvyšok leta! :)

2 komentáre:

  1. Jako komiks rozhodně doporučuju klasiky: Vrána, Strážci nebo třeba můj all time favourite Hellboy. Ale nádherný příběh je prý komiks Sochař, špatné nejsou ani komiksy Zaklínače, jestli bys chtěla zkusit horo tak skvělá série je Zámek a klíč, každopádně na výběr je toho kvanta :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka za tipy, musím sa na ne pozrieť.:) Fíha, nevedela som, že k Zaklínačovi sú aj komiksy. :D

      Odstrániť