21/08/2019

Francesca Zappia - Eliza a more príšer

Túto knižku som prvýkrát prečítala v roku 2017, keď vyšla v origináli. Už vtedy sa mi fakt páčila - som predsa nejaká fanúšička - a tak som sa tešila na tohtoročný re-reading v slovenčine. Na druhýkrát vo mne príbeh neočakávane zarezonoval úplne novým spôsobom a knihu skrátka milujem.

Online sa Eliza Mirková stáva neohrozenou LadyConstellation - záhadnou autorkou populárneho webkomiksu More príšer. Offline je iba dievčaťom, ktoré sa snaží bez kamarátov prežiť strednú školu a ktoré má nezdravý prístup asi ku všetkému. Veci sa v jej živote zmenia k lepšiemu, keď do jej školy prestúpi nový chalan. Zhodou náhod je nielen fanúšikom, ale tiež jedným z najznámejších autorov fanfiction k Moru príšer. Elizu však čaká skutočne náročný rok...

Eliza a more príšer je ideálne čítanie pre všetky tvorivé duše, introvertov a oddaných fanúšikov. Hlavná hrdinka Eliza totiž spĺňa všetky tri kritéria. Presne vie, aké je to stratiť sa vo vymyslenom svete, aké je to ťahať za nitky vo vlastnom príbehu, aký môže byť fandom úžasný i toxický zároveň... Aj aký ťažký môže byť niekedy prechod do "skutočného" sveta. A že tá hranica vlastne nie je až taká jednoznačná.

Autorka naozaj autenticky pracuje s myšlienkou online života, zachytáva všetky stránky fandomu a prostredníctvom Elizinho komiksu šíri lásku a nadšenie z tvorby a kreatívneho procesu medzi svojich čitateľov. Ak teda niekde narazíte na tvrdenie, že je táto kniha ako milostný list pre fandom, buďte si istí, že je to pravda.

Eliza je zároveň ťažký introvert a škola je pre ňu utrpením o to viac, že má duševné problémy. Neviem, či ju budete mať radi (ja áno), no jej charakter je vykreslený naozaj detailne a sledovať jej cestu i myšlienkové pochody je podľa mňa naozaj fascinujúce.

Eliza a more príšer je ideálne čítanie pre ľudí, ktorí očakávajú od contemporary aj iné veci ako romantiku. Hoci tu máme veľmi milý, pozvoľne rozvíjajúci sa vzťah, vo veľkej miere sa kniha venuje práve duševnému zdraviu tínedžerov či konfliktom v rodine. Oceňujem, že autorka neodsunula na bočnú koľaj Eliziných rodičov (ktorí to myslia dobre, lenže Elizine hodnoty a záujmy vôbec nechápu) či mladších bratov - pôsobia skutočne a sú naozaj súčasťou deja. Navyše Francesca so všetkými  témami pracuje veľmi citlivo a realisticky. Ide skrátka o premyslený, plnohodnotný príbeh zo života, ktorý si užijete a ešte si z neho môžete niečo odniesť.

Eliza a more príšer je ideálne čítanie pre všetkých. Možno sa vám bude zdať tempo pomalšie, no vďaka autorkinmu jednoduchému štýlu písania vám bude dej určite ubiehať. Nechýbajú ani ozvláštnenia v podobe vierohodných ukážok z chatov postáv, z Elizinho komiksu či jeho prepisu. Možno si ho zúfalo zamilujete (ako ja) a možno nie - určite ním však nebudete zbytočne zahltení.

Eliza a more príšer je ten typ knihy, ktorý by ste si mali prečítať buď preto, že proste chápete a v mnohom sa nájdete, alebo preto, že dostanete skvele spracovaný náhľad do života niekoho diametrálne odlišného a vďaka tomu aspoň trochu pochopíte. Odo mňa Eliza dostáva zamilovaných 5* a odhodlané odporúčanie. (Ak stále váhate, prečítajte si napríklad môj včerajší článok.)



Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na albatrosmedia.sk. Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem albatrosmedia.

Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:
-> Fangirl (introvertka & fanúšička, láska k písaniu, príbeh v príbehu)
-> All the Feels (pohlcujúci filmový fandom, výška, cony)
-> Geekerella (geeky popoluška ide na con namiesto bálu)

Obálka z albatrosmedia.sk

4 komentáre:

  1. To by mohla být knížka pro mne, já tu romantiku zase tolik nemusím :D Trochu, ale ne moc.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerá to ako kniha, ktorú si určite prečítam, keď sa mi dostane do ruky :)

    OdpovedaťOdstrániť