17/09/2019

Barbora Vanická - Dvere v kúte sveta

Fantasy pre mládež od slovenských autorov fakt nedokážem ignorovať a inak to nebolo ani v prípade novej knihy pre deti od Barbory Vanickej, ktorá vychádza už 24. septembra vo vydavateľstve Ikar.

Dej nás spolu s dvanásťročným Adamom vezme cez zvláštne dvere do Stromorohu - čarovného sveta, v ktorom žijú rozličné magické bytosti ovládajúce živly. Táto krajina sa rozpriestiera okolo mocného Stromu Anat, ktorý je počiatkom všetkého života. Ibaže Anat aj Stromoroh umierajú... A naša zem je s nimi previazaná.

Adam nie je jediný, kto po dlhom čase prešiel z jedného sveta do druhého. Spolu s ním sa v Stromorohu ocitla tiež jeho panovačná sestra Eva, vtipkár Tomi, zachmúrená Petra a zvláštny Samo, ktorý neustále opakuje len "kúsok po kúsku vytvoríme celok".

Zatiaľ čo niektorí obyvatelia ich vítajú ako záchrancov sveta, iní by ich najradšej potrestali za všetko zlo, čo ľudia v Stromorohu kedy napáchali. Isté však je, že im nikto nechce povedať celú pravdu. Dokážu zachrániť Strom Anat a s ním všetko živé? A je to vôbec ich úloha?

Keď sú vaši hlavní hrdinovia deti na základke, môže to byť trochu zradné - prečo by mali zachraňovať svet práve oni? A čo všetko sú naozaj schopní vykonať a zvládnuť? Správajú sa detskí hrdinovia primerane na svoj vek? Určite je tu nejaká tá voľnosť a práca predstavivosti, no cením si, keď autori tento aspekt neopomínajú.

V tomto prípade nie všetky postavy dobre reagujú na nové prostredie a hrdinovia nevykonávajú žiadne kaskadérske kúsky. Navyše dostaneme vysvetlenie, čo si o ich zmiznutí myslia ľudia mimo Stromorohu. Napriek tomu sa mi chvíľami zdalo, že sa správajú a uvažujú, ako by boli aspoň o pár rokov starší... (A dnešné dvanásťročné deti na matike rozhodne nepočítajú rovnice, to iba na okraj.) Z tohto uhla pohľadu teda hlásim viac-menej úspech.

Za to jednoznačný úspech u mňa zožalo prepojenie príbehu s prírodou. Samotný Stromoroh je na tejto harmónii založený a vidno tu jasný kontrast s tým, ako sa u nás zaobchádza so životným prostredím. Podľa mňa je to niečo, o čom treba hovoriť, obzvlášť s mladšími čitateľmi. Plusom je tiež, že sa pokope ocitá skutočne nesúrodá skupinku detí. Musia sa naučiť navzájom tolerovať a dokonca spolupracovať, bez ohľadu na to, akí sú pre nich druhí "sprostí" či "divní" - lebo v konečnom dôsledku to tak nikdy celkom nie je, však.

Samotný príbeh je jednoducho fajn - nič úplne prevratné, nič celkom predvídateľné. Nový svet a magický systém sú dostatočne zaujímavé na to, aby pomohli preklenúť pomalšie pasáže. Výrazný humor neočakávajte, no kniha sa aspoň príjemne číta.

V konečnom dôsledku by som povedala, že nejde o ten druh detskej literatúry, ktorý by si nutne mali prečítať aj dospelí - pre starších čitateľov to bude maximálne milá oddychovka. Ale ak hľadáte vhodné čítanie pre deti vo vašej rodine alebo okolí, pokojne dajte šancu tejto knihe. Verím, že to pre ne môže byť pekné, dobrodružné čítanie, ktoré dokáže i niečo nenásilne naučiť.



Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:
-> Ničnever (neskutočne čarovné čítanie, postavy konajú logicky a primerane; moje najobľúbenejšie middle-grade)
-> Akata Witch (deti musia zastaviť magického zločinca, tentoraz v Afrike; zaujímavý pohľad na inú kultúru)
-> séria Percy Jackson (neskutočne vtipné + grécka mytológia)

Obálka z bux.sk

2 komentáre:

  1. Kdybych byla mladší, je mi jasné, že by se mi to hodně líbilo. :D Ale teď mi přijde, že to není nic pro mě a kniha by tak možná získala i horší hodnocení.

    OdpovedaťOdstrániť