24/01/2020

Minirecenzie: Zn. 2x populárno-náučná literatúra

Občas si rada rozšírim vedomosti v pre mňa zaujímavých a/alebo podstatných oblastiach - ideálne bez utrpenia. Za ideálny spôsob považujem práve čítanie vydarených populárno-náučných kníh a práve dve z nich vám chcem dnes priblížiť.

Colin Stuart: Ako žiť vo vesmíre

Ako žiť vo vesmíre pokrýva všetko, čo môže bežných smrteľníkov zaujímať: dejiny objavovania vesmíru, každodennú realitu pobytu vo vesmíre (či už ide o krásne výhľady, nepraktické upratovanie, ešte nepraktickejšie sprchovanie alebo napríklad vplyv absencie gravitácie na ľudské telo) i zhodnotenie možností do budúcnosti. Nechýbajú ani grafy, schémy či fotografie.

Podľa mňa odviedol autor naozaj skvelú prácu. Kniha je veľmi prehľadná a ponúka komplexný pohľad na kontakt ľudstva s vesmírom naprieč časom. Je plná zaujímavostí a odpovedí na otázky, ktoré si kladiete, ale tiež na tie, ktoré by vám ani nenapadli. Dokáže zaujať, pobaviť, šokovať, varovať, strhnúť ružové okuliare aj dovysvetliť prípadné odborné aspekty. Pokiaľ toho o vesmíre veľa neviete a nikdy ste neskúmali, čo to tí astronauti vlastne robia, no zároveň vás to celkom zaujíma, v tejto knihe si určite prídete na svoje. Osobne som ju priam zhltla a môžem ju vrelo odporúčať.

Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na bux.sk. Za poskytnutie recenzného e-booku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Ikar.


Roland Oravský a kol.: Lovci šarlatánov

Lekári a iní odborníci sa v tejto publikácii spojili, aby dokázanými poznatkami bojovali za záchranu zdravého rozumu. V prehľadných kapitolách a so správnou dávkou irónie čitateľom zrozumiteľným spôsobom približujú populárne medicínske nezmysly a vyvracajú potenciálne nebezpečné mýty z rôznych oblastí týkajúcich sa zdravia.

Je smutné, aká malá pozornosť sa v našom školskom systéme venuje praktickému fungovaniu ľudského tela či starostlivosti o zdravie - skrátka vedomostiam, ktoré sú relevantné pre bežný život. A potom ľudia veria neskutočným hlúpostiam... Našťastie sa môžeme vždy dovzdelať. Lovci šarlatánov v tejto knihe pokrývajú naozaj široký záber mýtov a dezinformácií a vyvracajú ich podloženými faktami. Nezabúdajú pri tom zrozumiteľne vysvetľovať prípadné problematické miesta (takže čím viac toho viete z biológie a chémie, tým viac budete musieť preskakovať). Dôjde tiež na humorné a/alebo uštipačné poznámky, takže sa určite nebudete nudiť. Za mňa má kniha jednoznačne palec hore a dúfam v pokračovanie.

obálky z bux.sk & goodreads.com

8 komentárov:

  1. Lovci šarlatánov zní moc dobře. Zrovna toto je něco, co bych si i ráda přečetla a něco se přiučila. :)
    I ten vesmír vypadá zajímavě. Jenže, co jsem si teď dala za sebou dvě sci-fi knihy, potřebuji od vesmíru pauzu. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lovci sú fakt skvelá voľba... Minimálne si môžeš pozrieť ich články na webe/sledovať ich na fb a tak.
      A teda, chápem, aj vesmíru môže byť niekedy priveľa. :D

      Odstrániť
  2. Obidve knihy znejú celkom zaujímavo, ale viac by ma asi zaujímali tí šarlatáni. Aj keď som si celkom istá, že niekto by vedel napísať knihu, ktorá informácie v nej niečím vyvráti :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môžeš rozčítať, keď budeš najbližšie u nás.:D Prípadne majú rôzne články na webe.:) Všetky info v knihe majú podložené metaanalýzami a podobne, proste sa neopierajú o osamotené štúdie realizované za pochybných podmienok a netvária sa, že vedia aj to, čo preskúmané nie je... Takže vierohodnejšie to už hádam ani nejde. :D

      Odstrániť
    2. Ja nespochybňujem tú knihu a jej obsah, len vravím, že obzvlášť oblasť zdravia a zdravej výživy má výskumy na všetko a každý si vie tvrdiť niečo iné :D

      Odstrániť
    3. Áno, ale nie každý s rovnako kvalitnými dôkazmi. :D A inak nie je to vyslovene o výžive, teda, je tam o nej kapitola, ale inak je ten záber širší.:)

      Odstrániť
  3. No ja osobne náučnú literatúru veľmi nečítam avšak obe tieto knihy znejú tak, že by ma v správnej nálade mohli zaujímať. Možno by som mohla jednu z nich prečítať v rámci rozširovania svojich knižných obzorov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pre mňa je to občas fajn oddych od fikcie.:) Tak budem držať palce, aby sa ti páčili, ak sa k nim náhodou dostaneš.:)

      Odstrániť