02/02/2020

Crystal Smith - Krvavec (#1)

Krvavec je ten druh knihy, ktorý dokáže zaujať a spoľahlivo ozdobiť poličku. Romanticko-dobrodružné prerozprávanie menej známej rozprávky, mágia, princezná na úteku, tajomný neznámy... Je to síce klasika, ale klasika s potenciálom. Horšie je to už so samotným napĺňaním očakávaní.

Princeznú Aureliu podozrievajú z čarodejníctva v kráľovstve, kde mágia znamená smrť na hranici. A podozrievajú ju právom - odmala totiž vidí duchov a potajomky praktizuje krvavú mágiu. Jej blízkym je jasné, že princeznú treba z kráľovstva čím skôr dostať a ideálnou príležitosťou je dohodnuté manželstvo s princom zo susedného kráľovstva.

Okolnosti sa však zmenia a Aurelia je napokon nútená do susedného kráľovstva utiecť sama a v prestrojení za slúžku. Našťastie si onedlho nájde niekoľko nových priateľov, vrátane istého sympatického mladého muža... Lenže aj toto kráľovstvo má svoje problémy a Aurelia bude svoje magické schopnosti ešte zúfalo potrebovať.

Jednou z vecí, ktorú tejto knihe skrátka nemožno uprieť, je čitateľnosť a rýchly spád. Žiaľ, niekedy stránky i udalosti odsýpajú až prirýchlo a za cenu toho, že sa im autorka venuje len povrchovo a všetko pôsobí akosi unáhlene.

Rýchlym tempom a nedostatočnou hĺbkou utrpeli aj postavy. Tie majú sami o sebe potenciál: hlavný hrdina pre zmenu nie je fyzicky dokonalý neohrozený silák, hlavná hrdinka nie je za každých okolností neomylná a jej výnimočnosť sa v závere prekvapivo rozumne objasní. Ani hlavná dvojica, ani vedľajšie postavy však nie sú prepracované natoľko, aby pôsobili dostatočne ľudsky alebo aby ma ich osudy dokázali výraznejšie zaujať.

Samotný námet a svet sú vcelku zaujímavé, hoci opäť nejdú príliš do hĺbky. V knihe plnej krvavej mágie, duchov a božstiev som podvedome očakávala tiež nejakú temnejšiu (či aspoň zapamätateľnejšiu) atmosféru, no márne. Krvi zase toľko netečie a autorkin štýl neponúka priestor na akúkoľvek atmosféru a minimálne vo mne nedokázal vyvolať absolútne žiadne emócie.

Na druhej strane sa Crystal podarilo šikovne vyvážiť romantiku s dobrodružstvom a celkovo príbeh nie je až taký priamočiary, ako by sa mohlo zdať. Zatiaľ čo niektoré odhalenia sú od začiatku jasné všetkým okrem Aurelie, inými zvratmi ma autorka dokázala úspešne zmiasť a prekvapiť. Očakávaná romantika mohla dopadnúť horšie, ale stále má nebezpečne blízko k nie-práve-podloženej insta-love. Čo si jednoznačne cením je koniec, ktorý je tak akurát uzavreto-otvorený.

Krvavec je ďalší príbeh, ktorý v sebe spája tradičné klišé a trópy žánru, ibaže tentoraz bez pridanej hodnoty alebo vynikajúceho spracovania. Vo výsledku teda ide o priemernú knihu, ktorá odo mňa získava neohromené 3 hviezdičky. No ak hľadáte vyslovene rýchle, ľahké čítanie, ktoré nie je príliš emocionálne vyčerpávajúce ani príliš nechutné či ťaživé, možno sa vám Krvavec zapáči. Knihu by som tiež odporučila mladším čitateľom.



Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na albatrosmedia.sk. Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem albatrosmedia.

Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:
-> Wicked Saints (krvavá mágia, gotická atmosféra, podmanivá romantika a naozaj šokujúce zvraty)
-> Descendant of the Crane (príbeh s výborne prepracovanými postavami, v ktorom sa princezná snaží zlepšiť situáciu vo svojom kráľovstve, kde je mágia zločin)
-> Blood Heir (princezná na úteku, ktorá vie magicky ovplyvňovať krv + veeeľmi pomalá super romantika)

Obálka z albatrosmedia.sk

6 komentárov:

  1. Mňa strašne mrzí, že knihy zo žánru YA fantasy sa začínajú na seba podobať. Teda aspoň, tie ktoré sa prekladajú a pritom, keby vydavateľstvo trochu zaexperimentovalo, tak verím že by nám vedeli priniesť nie jeden klenot z tohto žanru. Krkavec vyzerá nádherne, ale keď som premýšľala či sa mi to oplatí čítať, tak som začala váhať, nielen kvôli tej ohranej téme, ktorú má každá druhá young adultovka... A keďže to hodnotíš ako priemer, tak som rada, že som ju obišla. Radšej siahnem na staršiu YA, ktorú som už čítala ako sa nechať sklamať novinkou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa sa v každom žánri vyskytujú skupinky podobných kníh a nie je to žiadna novinka... ani nutne zlé. Treba si skrátka vedieť nájsť tie najlepšie alebo tie "svoje". A dá sa to aj medzi tými novými. Konkrétne k YA fantasy v tomto štýle chystám taký prehľadový článok. :) Ale teda v tvojom prípade si naozaj nemyslím, že by ťa Krvavec (tiež to inak stále volám Krkavec :D :D) ohúril.

      Odstrániť
  2. Moc pěkná recenze :) Na tuhle knihu se velmi těším, takže škoda že patří jen mezi průměrné knihy. Snad se mi i tak zalíbí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vypadá moc dobře. :) Hlavně ta obálka je krásná. :) Akorát teď od YA si dávám trochu pauzu. :)

    OdpovedaťOdstrániť