08/05/2020

Demi Moore - Moja spoveď

"V hlave sa mi jednostaj vynárala tá istá otázka: Ako som mohla dospieť až sem?"

Demi Moore je americká herečka a producentka, ktorá svoju kariéru odštartovala už v 80. rokoch 20. storočia. Preslávila sa viacerými nezabudnuteľnými filmovými úlohami a stala sa najlepšie platenou herečkou Hollywoodu. Nevyhli sa jej však ani škandály či verejný nesúhlas a mnohí si ju určite spájajú s jej celebritnými partnermi (teda s Brucom Willisom či výrazne mladším Ashtonom Kutcherom).

Minulý rok vyšla v zahraničí autobiografia, v ktorej sa rozhodla rozpovedať svoj príbeh - a maximálne otvorene. Teraz sme sa vďaka vydavateľstvu Ikar dočkali slovenského prekladu. Pred prečítaním by zo mňa vyliezlo asi len "Demi Moore, to je herečka, nie?". Napriek tomu som po knihe siahla, pretože moja fascinácia filmovým priemyselnom v posledných rokoch čoraz väčšmi narastá.

Text je rozdelený na prológ a tri časti: Boj o prežitie, Úspech a Zmierenie. Pre mňa bola najzaujímavejšia prostredná časť, ktorá sa venovala hlavne Deminej hereckej kariére a sprievodnej sláve. Moja spoveď prináša zainteresovaný pohľad na pozitívne i odvrátené stránky nablýskaného Hollywoodu, vezme nás na natáčanie Deminých najvýznamnejších filmov a ukazuje nám, čo sa za tie roky vo filmovom priemysle zmenilo - a čo naopak nie, hoci by bolo načase. No väčšiu časť knihy tvorí sonda do Deminho osobného života a citov. Herečka začína rozprávaním o svojom detstve, ktoré malo od ideálneho ďaleko, pokračuje dospievaním, vzťahmi, závislosťami, úspechmi aj zlyhaniami... Jej príbeh je plný snahy vyrovnať sa s početnými traumami a prežiť.

"Všetko, s čím som bola bytostne spätá, ma opustilo. Ešte aj zdravie. Prišli šialené bolesti hlavy, desivo som vychudla. Vyzerala som presne tak, ako som sa cítila: ako troska."

Zdá sa, že neexistuje žiadna téma, ktorá by bola pre Demi príliš tabu a svojich rodinných príslušníkov či kolegov často nešetrí. Táto autobiografia je písaná veľmi úprimne a otvorene. Hádam až príliš. Cítila som sa totiž trochu nepríjemne, že niekomu nazerám takto veľmi do súkromia... Okrem toho ide o značne deprimujúce čítanie, ktoré rozoberá ťažké témy ako napríklad znásilnenie či poruchy príjmu potravy. A aj keď má popularita rozhodne svoje tienisté stránky (v istých bodoch Deminu situáciu ešte zhoršila), v knihe zároveň vidno, aké možnosti bohatstvo ponúka a tiež, že celebrity naozaj nežijú v našej realite.

"Bývali chvíle, keď som si kládla otázku, či budem so svojím životom spokojná, ak už nikdy nebudem pracovať. Bude mi to stačiť?"

Moja spoveď prináša skrátka to, čo si predstavujem pod pojmom autobiografia: subjektívny, nefiltrovaný pohľad na vec konkrétnej osoby. Ťažko povedať, kde je pravda alebo ako situáciu vnímajú ostatní zúčastnení. Verím však, že pri dostatočne kritickom čítaní má kniha čo ponúknuť. Okrem historiek z natáčania ma najviac fascinoval práve zaujatý náhľad na svet niekoho, kto vedie veľmi špecifický život (hoci som často skrátka... nechápala).

Túto knihu vám odporúčam, ak ste fanúšikmi:
-> Demi Moore, 
-> deprimujúcich pravdivých príbehov, v ktorých je svetlo na konci tunela,
-> náhľadov na filmový priemysel zvnútra,
Ak nimi nie ste, pokračujte v jazde.

Internetové kníhkupectvo BUX.sk
Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:
-> Scrappy Little Nobody (autobiografia Anny Kendrick, v ktorej nájdete poriadnu dávku irónie, humoru a zaujímavých informácií "zo zákulisia" + menej traumy)
-> Dancing at the Pity Party (smutno-humorná autobiografia vo forme grafického románu; príbeh obyčajného dievčaťa, ktorému zomrela mama na rakovinu a ona sa s tým musí vyrovnať)
(Viac autobiografií som zatiaľ neprečítala, ale prijímam tipy.)

Obálka z bux.sk

2 komentáre:

  1. Tak tato kniha určitě není pro mě. Co tak přemýšlím, tak jsem žádnou autobiografii ještě nečetla. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chápem, tiež ich nemám na konte veľa, ale občas ma niečo zaujme.:D

      Odstrániť