06/09/2020

Holly Bourne - To sa môže stať len vo filme

Holly Bourne je jedna z mojich najobľúbenejších YA contemporary autoriek. Dokáže totiž s ľahkosťou a humorom písať aj o vážnych témach, odkazuje svojim čitateľkám tie správne veci a nebojí sa poslať známe klišé kade ľahšie. Keď jej teda v slovenčine vyšlo To sa môže stať len vo filme, nastal čas na ďalšiu "bournovku" - a zase raz som z nej nadšená.

Audrey stratila vieru v lásku, keď sa rozpadol na prvý pohľad dokonalý vzťah jej rodičov. A keď ju jej prvý priateľ opustí pre inú, Audrey má toho naozaj dosť. Sekne s divadelným krúžkom (chodí tam predsa on), udržuje si odstup od kamarátok a vo voľnom čase sa rozčuľuje nad otrasnými romantickým filmami plnými klišé, ktoré nám klamú.

V snahe dostať sa z domu (jej mama po rozvode fakt nie je v poriadku)  začne pracovať v kine, kde stretne Harryho. Harry je typický zlý chlapec - na všetkých hádže svoj očarujúci úsmech, flirtuje s každou, pije, húli... Lenže Audrey v ňom vidí to pomyselné niečo viac. Okrem toho Harry natáča zombícke filmy a z Audrey sa tak čoskoro stáva nahnevaná zombícka nevesta v jeho filme a je pre ňu čoraz ťažšie predstierať, že ju to k Harryho neťahá. Ibaže vzťah s "napraveným zlým chlapcom" v skutočnom živote nie je žiadna idylka...

Na oddychovom romantickom čítaní či pozeraní príbehov o dvoch protikladoch, ktoré sa priťahujú, veľkých romantických gestách, ktoré zahladia povinné malé nedorozumenie, a dokonalých bozkoch nie je nič zlé. Ak ste si však niekedy pomysleli, že by tie klišé mohla fikcia občas konfrontovať aj so skutočným životom, prečítajte si túto knihu.

Audrey je zranená, nahnevaná a stratená. A nie, čerstvé zamilovanie sa jej problémy nevyrieši ako mávnutím čarovného prútika. Tak ako nezmaže ani Harryho charakterové vady. Romantika je tu pozvoľná, milá, vtipná, ale zároveň realistická a nesľubuje nemožné. Autorka sa nevyhýba trápnym situáciám, otvorene hovorí o sexe, necháva hrdinov nadávať... Skrátka zobrazuje svet tak, ako funguje, a navyše očami uveriteľných, prepracovaných postáv.

Okrem vydarenej romantickej časti dostáva priestor tiež priateľstvo, rodinné vzťahy, herectvo a, samozrejme, filmy. Text dotvárajú vtipné, trefné úryvky z Audreinej úlohy o nebezpečných filmových klišé, hrdinovia v rámci práce v kine stavajú papierové figúrky superhrdinov, pozerajú filmy, hovoria o filmoch, žijú filmami... Množstvo popkultúrnych narážok je jedným z aspektov, ktorý dej pevne zasadzuje do súčasnosti - no nie je jediným. Tu pôsobí autenticky hádam všetko vďaka množstvu vhodne zvolených maličkostí.

Nemám rada, keď spisovatelia začnú v rámci snahy "poučiť" mládež tlačiť na pílu a pochovávať dej. Aj preto si vážim Holly Bourne. Tá síce čitateľom rozhodne podsúva zdravú dávku feminizmu a rúca zaužívané klišé o romantike, sexe i duševnom zdraví, ale nikdy nie nasilu. Jednoducho rozpráva svojský typ príbehov svojským štýlom (ľahkým, svižným a vtipným) a ono to vážne funguje.

Snáď jediné, čo môžem kritizovať, je fakt, že som sa s postavami celkom nezžila a kniha ma citovo nezasiahla, čo ju u mňa napokon stálo polhviezdičky. Zvyšné 4,5* sú však skutočne zaslúžené a toto dielo považujem za skvelú protiváhu všetkých typických, nereálnych romantík. Ak máte chuť na zmenu alebo sa chcete uistiť, že tínedžerky vo vašom okolí neberú idealizované príbehy príliš vážne, určite siahnite po To sa môže stať len vo filme.

Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na slovart.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:

-> Si ty normálna?! (ak vám sadol autorkin štýl písania a chcete s ňou zbúrať ďalšie klišé, skúste toto)

-> Sloppy Firsts (úprimné, otvorené a vtipné čítanie o tínedžeroch)

-> Baby z Brooklynu: Pia (úprimné, otvorené a vtipné čítanie o stratených dvadsiatničkách, kde romantická láska nehrá hlavnú úlohu)

-> Fame, Fate, and the First Kiss (v tejto je hlavná hrdinka tiež herečka, hoci ide skôr o typickú milú YA romantiku)

Obálka zo slovart.sk

2 komentáre:

  1. Teda, to vypadá mco dobře. :) Píšu na seznam. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To by sa ti mohlo páčiť, aj keď sa romantike vyhýbaš, takže len do toho.:D

      Odstrániť