05/04/2021

10 Blind Dates | Keď vám rande dohadujú príbuzní

10 Blind Dates (2019) od autorky Ashley Elston je populárna vianočne ladená YA kniha zo súčasnosti, ktorá v roku 2020 ovládla vianočné sviatky slovenských i českých čitateľov (SK: Mojich 10 rande naslepo, CZ: 10 rande naslepo). So SueNeliss a Barborou sme ju prelúskali v rámci spoločného čítania (aj keď už po sviatkoch). Kniha nám sľubovala oddych, zábavu, romantiku a roztomilosť. Lenže my sme v nej našli čosi iné.

Anotácia

Sophie dostane krátko pred Vianocami kopačky od frajera. A akčná stará mama má riešenie vždy poruke – pripraví pre Sophie desať rande naslepo. Či sa vydá na kúl párty s pekným vysokoškolákom, alebo s krpatým prvákom pózovať do živého betlehema, liečba, zdá sa, funguje. Aj keď sa ju bývalý snaží získať späť, Sophie si uvedomuje, koľko premeškala. A toho pravého mala možno rovno pod nosom. Budú pre Sophie tieto Vianoce veľký chaos alebo zmena, ktorú skutočne potrebovala, a sama o tom nevedela?

(Slovenská anotácia)

Recenzia

Hlavná hrdinka Sophie má za sebou zlý rozchod. V snahe rozveseliť ju pre ňu jej obrovská rodina pripraví 10 rande naslepo, ktoré jej majú ukázať, že jedným rozchodom sa život nekončí. Týmto jednoduchým a pomerne neopozeraným nápadom kniha vzbudí pozornosť nejedného čitateľa túžiaceho po ľahkom, vtipnom príbehu, ktorý zároveň kladie dôraz na rodinu a jej dôležitosť. Nie je až také obvyklé vidieť v literatúre rodiny, kde sa (takmer) všetci majú radi, kde rodičia nie sú mŕtvi, hrozní alebo sa o dieťa nezaujímajú.

Nedostatky tejto knihy by sa dali zhrnúť do troch bodov:

1. Je náramne povrchná a prvoplánová. Deje sa tam toho veľa na málo stranách a čitateľ často dostane len stručné scénky, ktoré citovo neoslovia. Netušíme, ako vyzerajú ani hlavné postavy a niektorí nápadníci sú skrátka len "cute boy" a "the guy". Na jednej strane je to pochopiteľné, lebo pri toľkých postavách by musela mať kniha päťsto strán. No takto väčšina postáv pripomína jednodimenzionálne figúrky na šachovnici.

2. Kto je Sophie? Autorka ju absolútne nevykreslila, netušíme nič o jej záľubách, snoch či reálnych plánoch do budúcna, hoci postavy často riešia svoj prechod na vysokú školu. Miestami skutočne pripomína prázdnu stranu, s ktorou sa dá iba ťažko súcitiť. To, že so sebou nechá zametať a že jej rodina riadi život "pre jej dobro", je už len čerešnička na torte. Hlavne, že autorka dosť často opakuje (nie ukazuje), ako to Sophie baví.

3. Vzťah Sophie a toho, o kom od začiatku viete, že bude jej vyvoleným, sa autorka tiež neunúvala rozpitvať a radšej siahla po otravnom klišé. Ak by namiesto rande s bezvýznamnými postavami (ktorých sa i tak väčšinu času nepochopiteľne zúčastnili aj hrdinkini príbuzní) zvolila autorka zábavné aktivity s rodinou a do toho rozvíjala vzťah Sophie a toho pravého v reálnych scénach, príbeh by mal väčší zmysel a hlbšie emócie.

Autorka má napriek všetkému príjemný, svieži štýl a pokiaľ knihu príliš neanalyzujete, ale necháte sa iba unášať vianočnou rodinnou atmosférou, dokážete si jej čítanie užiť. Značná povrchnosť deja, všednosť postáv a skôr detinský humor ma však nútia zaradiť ju medzi tie slabšie YA knihy zo súčasnosti.

„Is there no privacy in this family?“
Everyone at the table answers, „No.“

 

star_up  star_up star_down star_down star_down

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára