18/06/2021

Adriana Bolyová - Hierarchia tmy (#1)

Slovenské fantasy diela vždy automaticky upútajú moju pozornosť a inak to nebolo ani v prípade tejto novinky od vydavateľstva Ikar. Ak sa chcete dozvedieť viac o autorke a jej tvorbe, môžete si prečítať tento príspevok. Dnes sa pozrieme na to, kto by si knihu (ne)mal nechať ujsť.

Radana Vranická by o sebe asi nepovedala, že je úplne obyčajné dievča - má totiž taký záhadný vnútorný hlas, ktorý nepôsobí celkom ľudsky. No jej život študentky medicíny v Prahe je napriek tomu pomerne obyčajný... aspoň do chvíle, keď na ňu zaútočí démon. Zo stretnutia síce vyviazne živá, lenže aby živá aj ostala, musí poslúchnuť démonologičku, ktorá jej pribehla na pomoc, a odísť do Innsbrucku - do sídla démonologickej organizácie, ktorá zarába na dohodách s démonmi.

V Innsbrucku Radana zisťuje pravdu o svojom pôvode i o nadprirodzených bytostiach a chtiac-nechtiac sa zamotáva do spleti všadeprítomných tajomstiev a intríg. Jej najlepšou šancou na prežitie je pritom opustiť svoj starý život a stať sa démonologičkou.

Hierarchia tmy čitateľov vrhne do víru udalostí doslova od prvej stránky. Ani po úvodnej akcii príliš nespomaľujeme. Ak sa náhodou práve nedeje nič vyslovene akčné, stále je tu množstvo nových informácií a odhalení, ktoré treba vstrebať. Vpred pritom poháňa tiež príjemný, priamočiary štýl písania a kniha dokáže dokonca nenásilne pobaviť.

Oceniť treba ďalej zvolené prostredie. Dej sa odohráva na skutočných miestach v našom svete, z veľkej časti dokonca "tu v okolí" (teda napríklad v Maďarsku či v Rakúsku). Autorke sa podarilo toto zasadenie zvládnuť tak dobre, že priam vidíte, ako tými ulicami pobehujú démonológovia.

Čo sa týka sveta, do ktorého sme s hrdinkou vhodení, je v ňom čo objavovať, či už ide o neľahké morálne dilemy, pestrú škálu nápaditých nadprirodzených bytostí alebo o ľudské organizácie plné komplexnej politiky. V tomto príbehu nič nie je celkom čiernobiele a hrdinka i čitateľ neraz zapochybujú, komu (a čomu) by mali veriť.

Na druhej strane je to množstvo komplikovaných spoločenských problémov a osobných vzťahov často predstavené len v rýchlosti a ľahko sa v ňom dá stratiť. Navyše autorka svoj šikovne vymyslený svet a bytosti zbytočne - a hádam až nekorektne - prepája s existujúcim náboženstvom.

No predovšetkým v tomto diele za ostatnými zložkami zaostávajú postavy. Dá sa pochopiť, že tu vzhľadom na rozsah (zhruba 350 strán) nie je priestor podrobne spoznať všetky vedľajšie postavy. Ibaže ani hlavnej hrdinke tak úplne nevidíme do hlavy a jej konanie a predovšetkým vzťahy k druhým následne nemajú výrazný efekt. Treba ešte dodať, že prípadných fanúšikov romantiky zvláštne, rýchlo vybudované vzťahy skôr nepotešia. Navyše je slečna Radana Vranická priam bolestivo výnimočná a taká mocná, že sa na ňu nechytajú ani dlhoroční profesionálni démonológovia.

Celkovo ide bezpochyby o zaujímavý literárny počin. Ak vás zaujal námet, dokážete oceniť rýchly spád deja, zaujímavé nápady a prostredie a nie ste príliš vysadení na postavy - skúste Hierarchiu tmy. Keďže však mne osobne až tak nesadla, udeľujem jej 3,5*.

 Internetové kníhkupectvo BUX.sk

Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:

-> Gwind: Nezabiješ? (vydarené slovenské fantasy pre dospelých o hrdinke, ktorá sa ocitne v inom svete, kde padne do rúk spoločenstvu nájomných vrahov - a musí sa k nim pridať alebo zomrieť)

-> V znamení ametystu (slovenské YA fantasy s veľmi zaujímavým svetom a dejom plným záhad)

Obálka z bux.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára