17/06/2021

Predstavujem: Hierarchia tmy (Adriana Bolyová)

O čo ide?

Začiatkom júna vyšla vo vydavateľstve Ikar slovenská fantasy novinka s názvom Hierarchia tmy. Ide o prvý diel pripravovanej trilógie o démonologickom spoločenstve od mladej autorky Adriany Bolyovej. Okrem pôsobivej obálky láka na knižku i takáto anotácia:

"Radana Vranická sa naučila načúvať vnútornému hlasu, ktorý sa jej ozýva od osemnástych narodenín. Radí jej, predvída budúcnosť, pozná pravdu o každom človeku. Keď ju uprostred horúceho dňa v Prahe napadne démon, vďaka hlasu intuície sa jej podarí uniknúť. Na pomoc však prichádza aj oveľa väčšia záhada – žena, vyslaná Západným démonologickým spoločenstvom. Odvádza Radanu do Innsbrucku, do sídla organizácie, ktorá profituje z kontaktu s všemocnými bytosťami. Tie však s ľudstvom nepaktujú zadarmo.

S neznámym krvilačným svetom, ktorý sa skrýva pod povrchom modernej doby, je Radana nezvratne prepojená. Kým hrozba ešte drastickejšieho Východného spoločenstva stále narastá, Radana čelí aj nadpozemským silám. Ak chce zachrániť seba aj svojich blízkych, ostáva jej jediná a najhoršia možnosť – stať sa skutočnou démonologičkou." (obálka a anotácia z bux.sk)

Čo ďalšie by ste možno chceli vedieť?

-> Autorka tvrdí, že sa jej od detstva nepozdávali obmedzenia nášho sveta, a tak hľadala nemožné v knihách. Tým sa venuje nielen ako autorka a čitateľka, ale tiež ako knižná redaktorka.

-> Hoci je Hierarchia tmy jej prvý vydaný román, literárnej tvorbe sa podľa vlastných slov venuje už 10 rokov.

-> Inšpirujú ju najmä americkí autori ako Alison Goodman, Patrick Rothfuss či Brandom Sanderson, ale nepopiera ani inšpiráciu Ďalekým východom.

-> Na autorkinom webe nájdete názvy a takmer hotové obálky aj pre zvyšné diely trilógie. Ilustrácie na obálky si dala urobiť na mieru na svoje náklady a zdá sa, že túto investíciu neľutuje.

-> Celá trilógia je hotová a čaká len na vydanie! Ďalšieho dielu by sme sa pritom mali dočkať koncom tohto roka, pekne pod stromček.

-> Hierarchia tmy čitateľov vezme na miesta ako Praha, Budapešť či Innsbruck a autorka si dala záležať na tom, aby všetky lokality, o ktorých píše, osobne navštívila. S Google Earth sa vraj uspokojila len pri Singapure. (Ktovie prečo.😀)

-> Okrem tradičnej prítomnosti na Instagrame si od autorky môžete prečítať niekoľko blogových príspevkov na jej stránke alebo navštíviť jej YouTube kanál. Tam sa dozviete nielen viac informácií o jej tvorbe, ale tiež zaujímavosti zo zákulisia vydávania kníh. Ak vás napríklad vždy zaujímalo, koľko stojí dať si vytlačiť knihu, zrejme si budete chcieť pozrieť toto video.

-> K Hierarchii tmy existuje knižný trailer:

Kam ďalej? 

-> Pridajte si knihu na Goodreads.
-> Zamierte na bux.sk pre viac informácií či ukážku.
-> Navštívte autorkin oficiálny web (odkiaľ som čerpala väčšinu informácií v článku).
-> Sledujte autorku na Youtube, Facebooku alebo na Instagrame.
+ Už čoskoro zverejním recenziu.

Plánujete dať knihe šancu? Máte nejaké obľúbené slovenské fantasy?

2 komentáre: