24/09/2021

Jo Nesbo - Žiarlivec a iné príbehy

Žiarlivec a iné príbehy je útla zbierka poviedok a noviel s témou žiarlivosti od uznávaného autora severského krimi. Moje priebežné dojmy z čítania nájdete v tomto článku, dnes sa na knihu pozrieme ako na celok.

Žena, ktorá si objednala vlastnú vraždu.

Vyšetrovateľ, ktorý sa špecializuje na zločiny spáchané zo žiarlivosti.

Na prvý pohľad nenápadná predavačka.

Smetiar so sklonmi k agresivite.

Ohrdnutý manžel bohatej dedičky.

Spisovateľ, ktorý by najradšej utiekol ďaleko od všetkých.

Taxikár, ktorý nájde v šéfovom aute známu náušnicu.

Táto kniha ponúka sedem jedinečných príbehov o najrôznejších postavách, ktoré majú spoločné jedno - ich životy nejakým spôsobom ovplyvnila žiarlivosť.

Alebo slovami anotácie: "Na stránkach knihy sa stretávajú dôvtipné mysle s pomstychtivými srdcami, neukojiteľná nenásytnosť s láskou bez škrupúľ, aby spolu vytvorili delikátnu mozaiku, ktorá poteší všetkých priaznivcov temných a strhujúcich poviedok."

V textoch sa ocitáme v rôznych kútoch sveta a spoznávame postavy z vyšších i nižších spoločenských vrstiev, ktoré sa venujú rôznym druhom práce a čelia v spoločnosti rôznym výzvam. Všetci však riešia problémy s vlastnými emóciami, činmi a medziľudskými vzťahmi a vždy v tom má prsty žiarlivosť, hoci v rôznych podobách. Väčšinu postáv nemožno označiť za typicky kladných hrdinov - niektoré sú skôr zloduchovia - a dokopy tvoria pôsobivú mozaiku ľudskosti, respektíve jej odvrátenej strany. Ako bonus nechýbajú ani občasné relevantné spoločenské komentáre či niekoľko podnetných myšlienok.

Väčšinou sú texty krátke a úderné, akurát jeden konkrétny zaberie veľkú časť knihy. Občas dostávame skôr dialógy a filozofovanie, inokedy akciu. Lenže zároveň sa vždy môžeme spoľahnúť na jednotnú mrazivú atmosféru, prítomnosť smrti a viac či menej prekvapivý koniec. Snáď najlepšia je na tejto zbierke práve rovnováha medzi spoločným jadrom a náležitým množstvom osobitých detailov v každom z príbehov.

Príbehy teda nie sú všetky rovnakého typu a dalo by sa povedať, že ani kvality. Je preto pravdepodobné, že zatiaľ čo pri niektorých budete mať chuť na konci zatlieskať, pri iných sa môžete dokonca trochu nudiť. Celkovo však spracovanie a kvalita nekolíšu natoľko, aby to bol skutočný problém.

Žiarlivec a iné príbehy nie je zástupca toho druhu literatúry, ktorá vám zmení život a nad ktorou budete ešte dlho premýšľať. No ak sa chcete zabaviť a odreagovať pri trochu temnejšom, mrazivejšom čítaní, ktoré je navyše šikovne spracované, mohla by to byť kniha presne pre vás.

 Internetové kníhkupectvo BUX.sk

Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

obálka a úryvok z anotácie z bux.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára