15/10/2021

Small Magics | Povinné čítanie pre fanúšikov Kate Danielsovej

Small Magics je zbierkou poviedok, ktoré boli v minulých rokoch publikované samostatne – či už online alebo v rámci rozličných antológií. Všetko sa však číta lepšie ako „kniha“, takže pokiaľ ste fanúšikom mestskej fantasy série o Kate Danielsovej či autorského dua Ilony Andrews (pretože nie všetky poviedky v zbierke sa odohrávajú vo svete KD) a doposiaľ ste sa týmto príbehom z akéhokoľvek dôvodu vyhýbali, odporúčam siahnuť po Small Magics a zhltnúť ich naraz. Stoja za to.

Hodnotenie poviedok

A QUESTIONABLE CLIENT – Dej sa odohráva pred začiatkom KD série. Žoldnierka Kate sa snaží ochrániť svojho pochybného „známeho“ Saimana pred čarodejníkmi. Poviedka je typickou „kateovkou“ plnou humoru, akcie a nevšednej mytológie, len v kratšom svižnejšom rozsahu.

RETRIBUTION CLAUSE – Ľadový obor Adam a jeho partnerka Siroun majú za úlohu pomstiť smrť klientky, ktorá vedela, že zomrie. No odpovede nie sú také jednoznačné, ako sa spočiatku zdalo. Dočkáte sa tu správnej zapletenej mýtickej záhady, morálnych dilem, sympatických hrdinov, medzi ktorými to krásne iskrí, akciu i humor. Poviedka sa odohráva vo svete KD.

OF SWINE AND ROSES – Alena Kornova je príbuznými prinútená ísť na rande s Chadom Thurmanom, ktorý síce pochádza z bohatej rodiny, ale je to násilnícky idiot. Ich rande končí naháňačkou za prasaťom. Veľkú časť poviedky netušíte, o čo tam ide, avšak záverečný zvrat náramne pobaví. Nie je to také akčné, skôr dobrodružné, a ku koncu naozaj rozkošné.

GRACE OF SMALL MAGICS – Grace a jej rodina sú naveky odsúdení slúžiť klanu Dreoch. Keď si ju hlava klanu povolá, aby sa zúčastnila ich vojny, má jedinečnú šancu vyjednať pre rodinu lepšie podmienky. Dočkáte sa hrdinov s úžasnou chémiou (napriek extrémne malému rozsahu – niektorí autori nevytvoria takú skvelú chémiu medzi postavami ani v plnohodnotnom románe), zaujímavej histórie a náramne sympatickej hlavnej hrdinky.

MAGIC TESTS – V tejto poviedke sa opäť vraciame do sveta KD. Katina chránenkyňa Julie sa dostáva na magickú akadémiu, kde musí vyriešiť záhadu strateného dievčaťa. Poviedka prináša krátky detektívny a mystický príbeh. Vďaka Julie dostávame nový pohľad na samotnú Kate, jej svet i Julie ako takú. Je to vtipné, dobrodružné a rozhodne to navnadí na spin-off s Julie v hlavnej úlohe.

CURRAN POV – Súčasťou zbierky je aj súbor scén z KD série prerozprávaných z Curranovho pohľadu. Nedozviete sa veľa nového, ale Curran je záživný a zábavný rozprávač. A je to Curran.

„Those we love know us the best. They know all the right places to strike.“


star_up  star_up  star_up  star_up  star_up

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára