26/08/2024

Čo si nenechať ujsť v Južnej Kórei?

Na jar 2024 sa mi podarilo splniť si sen a vyraziť na dva týždne do Južnej Kórey (okej, zdržiavali sme sa najmä v Soule... ale nie výlučne!). Mala som skvelú spoločnosť, ktorá zahŕňala moju milú spolublogerku Michelle. Presne tú Michelle, ktorá jej zhruba rok pred týmto výletom vravela, že ju návšteva Južnej Kórey nijak zvlášť neláka. Niežeby som voči tejto krajine mala nejaké predsudky, len nie som do tej juhokórejskej kultúry až taká zažratá ako iní (videla som iba pár skvelých seriálov). Hádajte, kto zásadne zmenil názor a kto by sa tam chcel čoskoro vrátiť.

Pri písaní tohto cestovateľského článku tak môžeme spojiť sily. Keďže sme nemali vždy rovnaký program a ani nemáme ambíciu podať vám kompletné hlásenie o každom našom kroku (z toho by bol hotový článkový seriál), rozhodli sme sa tento príspevok spracovať formou tipov, čo by ste podľa nás pri návšteve tejto fascinujúcej krajiny nemali vynechať.

Palác Gyeongbokgung

Kráľovské paláce v Soule

Každý článok, ktorý ponúka tipy na to, čo si nenechať ujsť počas návštevy Soulu, zaručene spomenie päť kráľovských palácov – vrátane poznámky o tom, že ich nemusíte vidieť všetky, stačí vám navštíviť jeden či dva, potom sa vám aj tak začnú zlievať dohromady. Ako niekto, kto navštívil všetkých päť, to môžem potvrdiť. Ako niekto, kto navštívil iba dva, to môžem potvrdiť tiež.

V každom prípade, minimálne dva by ste navštíviť určite mali. Gyeongbokgung je z nich najväčší a zároveň najnavštevovanejší, ale v jeho odľahlejších častiach sme boli takmer samy a spravili si skvelé fotografie. Najviac ľudí sa skutočne zdržiava hneď pri vstupe. Changdeokgung je výnimočný najmä svojou Tajnou záhradou (pri jej prehliadke sa dozviete, prečo sa volá „tajná“ a dôvod vás pobaví) – počas našej návštevy tam toho veľa nekvitlo, no napriek tomu nám ponúkla krásne scenérie. Hneď vedľa stojí palác Changgyeonggung, ktorý má spolu s palácom Deoksugung najnižšie vstupné, takže keď už idete okolo, prečo neprejsť skrz. Deoksugung je údajne večer krásne vysvietený, ale nestihli sme si to overiť. Nuž a potom je tu maličký Gyeonghuigung, do ktorého je vstup zdarma, takže ho môžete spojiť napríklad s návštevou Múzea histórie Soulu. Možno v Gyeonghuigungu rovnako ako my stretnete miesto ľudí skôr nejakú mačku – čo je skrátka ideálny scenár.

Palác Changdeokgung
(každý kórejský palác sa skladá z viacerých budov, takže toto nie je v skutočnosti celý „palác
)
Tajná záhrada v paláci Changdeokgung
Brána v paláci Deoksugung 

Fotenie v hanbokoch

Jedným z množstva populárnych a originálnych zážitkov, ktoré si môžete odniesť z návštevy Južnej Kórey, je nepochybne možnosť obliecť si hanbok – tradičný kórejský odev. Požičovní s hanbokmi je v Soule habadej, ale nás najviac oslovil Daehan Hanbok vďaka svojim zaujímavým príspevkom na ich Instagrame, kde majú pekne vysvetlené, ako to funguje. Takto má vyzerať marketing! Môžete si zvoliť akúkoľvek farebnú kombináciu šiat, kabátika i kabelky (alebo čokoľvek, čo nosievajú páni), prípadne si priobjednať účes a vyraziť na peknú pamiatku, kde si spravíte tonu fotografií. My sme šli do paláca Gyeongbokgung – hoci ho za normálnych okolností prejdete celkom rýchlo, s fotením sa tam určite zdržíte niekoľko hodín. Mimochodom, ak sa do paláca vyberiete v hanboku, nemusíte platiť vstupné ani čakať v rade.

Hanbok sme mali požičaný na celý deň, len škoda, že práve počas toho nášho dňa bolo extrémne teplo (a šaty sme mali oblečené na vlastnom oblečení... z čoho vyplýva užitočná rada – vezmite si pod hanbok primeraný odev, teda niečo fakt ľahké, ak tam idete v lete a niečo teplejšie, ak tam pôjdete v zime). Mimochodom, do požičovne je rozhodne lepšie ísť skoro ráno, aby ste mali čo najväčší výber.


N Seoul Tower

Pohľad na túto vyhliadkovú vežu je známy snáď každému, kto videl nejakú fotografiu Soulu. Okrem toho, že si ju pravdepodobne budete môcť často obzerať z diaľky, by som vám odporučila i návštevu. Sama som vnútri strávila nezabudnuteľný večer obdivovaním vysvieteného nočného Soulu. A ak by vám náhodou ľudia kazili fotografie, skočte na WC, kde vás čakajú rovnaké presklené steny ako vo zvyšku veže. Mňa rozhodne mrzí, že som sa tam nedostala aj večer, pretože na fotkách od Christie to vyzeralo báječne! Pripisujem si to na svoj bucket list pre ďalšiu návštevu Soulu.

Moja skupinka šla na vežu počas dňa, ale spravili sme tú chybu, že sme nepočúvli rady z internetu a vybrali sme sa tam, hoci nebolo jasno. Potom z toho výhľadu na Soul veľa nemáte, pretože všetko je pokryté bielosivým filtrom. A keď už sa ocitnete v tejto oblasti, určite sa zastavte v Namsangol Hanok Village, odkiaľ môžete začať svoj peší výstup na N Seoul Tower. Je menej prefláknutá ako populárna Bukchon Hanok Village a uvidíte tam ako tradičné kórejské domy, tak i nádhernú prírodu.


Namsangol Hanok Village

Čerešňové stromy

Pokiaľ sa chystáte do Južnej Kórey na jar, nezabudnite sledovať predpovede kvitnutia čerešní v rôznych častiach krajiny – ak ho totiž stihnete a zamierite na miesta, kde sú vysadené v obzvlášť hojnom počte, budete sa môcť pokochať očarujúcimi výhľadmi. Na nás lupienky čerešňových kvetov padali napríklad v parku Seoul Forest v Soule, na riečnom ostrove Nami alebo práve pri pešej túre z Namsangol Hanok Village na N Seoul Tower, čo bola najčarovnejšia časť nášho výstupu.

Rozkvitnuté čerešne v parku Seoul Forest

Nádherné parky

U tých, ktorí sa s obľubou túlajú po parkoch, Soul nepochybne získa body navyše. My sme zamierili napríklad do parku Seoul Forest, ktorý predstavuje takú prírodnú oázu uprostred mrakodrapov a kde prekvapivo ani nestúpate do kopca. Potvrdzujem. Ďalej sme navštívili parky Namsan či Naksan. Obomi sa tiahne obdivuhodne zachovaný historický múr, na ktorý som sa nemohla vynadívať – no pripravte sa, že v nich vás už stúpanie neminie. Po zotmení sú múry vysvietené, takže prejsť sa popri nich môžete aj večer – my sme sa takto prešli po parku Naksan a z jeho najvyššieho bodu sa nám tiež naskytol skvelý výhľad na nočný Soul.

K týmto parkom by som ešte pridala park, v ktorom sa nachádzajú kráľovské hrobky dynastie Čoson v Gangname. Je to historická pamiatka, takže sa tu platí vstupné (podľa môjho názoru len symbolické, v podstate ako pri väčšine pamiatok v Soule) a je to skôr taký lesík než park, ale ponúka príjemnú kombináciu prechádzky v prírode a objavovania kórejskej histórie.

Kráľovské hrobky dynastie Čoson v Gangname

Večerný výhľad na štvrť Dongdaemun z parku Naksan
Výhľad z parku Naksan cez deň

Kanál Cheonggyecheon

Okrem krásnych parkov sa môžete v Soule prechádzať i popri kanáli Cheonggyecheon, ktorý má dĺžku 10,84 km a nahradil pôvodnú asfaltovú rýchlostnú cestu. Nájdete tam zeleň, miesta na sedenie (často obsadené domácimi), malé vodopády či množstvo mostíkov, ktorými môžete chodiť z jednej strany kanála na druhú. Najviac sa mi páčili tie v podobe kameňov, po ktorých preskáčete na druhý breh. Je to čarovné miesto, na ktoré sme sa viackrát vrátili a prechádzali sme sa tu aj po večeroch. Potvrdzujem, túto príjemnú prechádzku by ste si v Soule nemali nechať ujsť.


Nakupovanie (nielen) v Myeongdongu

Povedzme si to na rovinu: ak nie ste extra odolní, v Južnej Kórei budete veľa nakupovať. Môžete sa rozhliadať po obchodíkoch v metre, stánkoch na väčších či menších tržniciach alebo rovno zamieriť do nákupnej štvrte, ako je Myeongdong. V každom prípade určite narazíte na veľa zaujímavých vecí, takže si nezabudnite nechať dosť miesta v kufri na všetky suveníry. Kiežby mi to niekto pomohol pochopiť ešte pred cestou – vzala by som si so sebou jeden prázdny kufor. Ale nie, ja som sa balila čo najúspornejšie, aby som so sebou neťahala veľa batožiny. Pf!

Ja som napríklad po obchodoch v Myengdongu behala počas nášho výletu hneď dvakrát, pričom najväčší dojem na mňa urobila ponuka doplnkov v trojposchodovom Nyu Nyu. Okrem toho tam mali veľa obchodíkov konkrétnych kozmetických značiek i známu drogériu Olive Young – rovno viacposchodovú. Tú rozhodne nesmie vynechať žiadny fanúšik kórejskej kozmetiky (presne na tomto mieste sa zo mňa stal fanúšik kórejskej kozmetiky), keďže v nej nájdete množstvo výhodných balení a darčekov (a predavačiek, ktorým sa hrozne ťažko hovorí nie). Treba však dodať, že predajne Olive Young nenájdete iba v Myeongdongu – kdeže, tie majú v Soule na každej ulici, občas hneď dvakrát.

(Nielen) v Myeongdongu nájdete aj japonské koláčiky mochi


Ochutnávanie jedál na trhoch… pre bojazlivých

Kórejské trhy sú známe svojím bohatým výberom všakovakých jedál od sladkého cez mäsové až po to morské a väčšina cestovateľov vám bude radiť, aby ste testovali úplne všetko. Ja sa skôr prihovorím tým, ktorí nepatria medzi veľkých odvážlivcov (presne ako my) – ak chcete skúsiť nové chute, no nemáte na to odvahu, zvážte niečo sladké či bezmäsité. Bungeoppang (prvý obrázok) je sladké pečivo v tvare rybky, obvykle plnené pastou z červenej fazule, ale zaručene nájdete v ponuke aj nám známejšie náplne, napríklad jablko a škorica. Hotteok je taká hrubšia palacinka so sladkou sirupovou náplňou. Ďalej je zaujímavý kórejský corn dog, čo je pároček obalený v sladkom cestíčku, usmažený a poliaty kečupom – alebo otestujte bezpečnejšiu variantu so syrovou tyčinkou namiesto párka, ako sme to urobili my. Aj takto to bola bizarná kombinácia. Tradičný je určite i hoppang, parená buchtička plnená sladkou pastou z červených fazúľ – tej však nepríde na chuť každý. A ak vás nečaká okružný výlet po východnej Ázii, môžete pohľadať čínsky snack v podobe kandizovaného ovocia na paličke tanghulu (tomu som tiež neodolala)čerstvo pripravené japonské koláčiky mochi (ktoré chutia oveľa lepšie ako tie balené) alebo nadýchané japonské palacinky (druhý obrázok), ktoré boli extra chutné (a mala som obrovskú radosť, keď sme na ne náhodou narazili posledný deň počas rozlúčkového túlania sa po Myengdongu, pretože som ich všade hľadala).

Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o trhoch v Soule – a predovšetkým kde by ste nemali testovať tradičné kórejské jedlá, aby ste nezostali sklamaní, pozrite si video od WorldWideSeanP. My sme robili ochutnávky najmä na Namsung Sagye Market a v Myeongdongu. Nuž a pokiaľ vás návštevy trhov až tak nelákajú, experimentujte aspoň v potravinách, kde sme objavili napríklad chutné ryžové koláčiky, na ktoré sa mi zbiehajú sliny dodnes.


Skvelé kaviarne

Teraz sa prihovorím tým, ktorí zbožňujú pitie všelijakých ochutených káv: kaviarne v Soule si zamilujete! Napríklad v reťazci Ediya Coffee si za veľmi príjemné ceny (do 4 € za veľkú kávu) môžete objednať chutnú kávu presne podľa svojich predstáv – chcete ju viac či menej sladkú? Teplejšiu či chladnejšiu? S väčším či menším množstvom ľadu? Stačí si to nahodiť v automate. Keď už budete kávičkovať, nezabudnite ani na zaujímavé príchute, ktoré u nás nezoženiete, alebo si naopak dajte iced americano s tonou ľadu ako mnohí miestni. Okrem popíjania nápojov z Ediye sme raz zamierili i do kaviarne Berry Berry Very Much v Itaewone, kde sme si ku káve vychutnali výborný jahodový koláčik a príjemné pokojné prostredie – poviem vám, že by som sa tam zaraz vrátila. Ja kávičky nepijem (a moja sestra preferuje maličké espresá), takže my sme veľa kaviarní nenavštívili, ale v The Coffee Company som si dala skvelý grepfruitový čierny čaj, na ktorý stále spomínam.


Kórejske BBQ

Ak ste mäsovým fanúšikom, rozhodne by ste si nemali nechať ujsť tradičné kórejské BBQ. V takejto reštaurácii máte gril na stole a zvyčajne si mäso pripravujete sami. Vyberiete si jeden z ponúkaných setov a následne si priebežne nakladáte toľko mäsa a príloh, koľko len zvládnete zjesť za určitý čas (v našej reštaurácii to boli 2 hodiny, potom sa priplácalo). Tip na takýto podnik sme našli vo videu Megan Osten, kde nám pekne objasnila princíp kórejského BBQ na svojej návšteve reštaurácie Myeongdong Korean BBQ All You Can Eat Pig Company. Je dosť pravdepodobné, že sme spravili viac než pár kiksov a nevychutnali sme si toto BBQ ako správni Kórejci so všetkými kórejskými príchuťami, ale napriek tomu to bolo skvelé – skvelé jedlo, skvelý zážitok. Ľutujem jedine to, že sme tam šli iba raz.


Miesta z obľúbených k-drám

Pokiaľ vás bavia kórejské seriály, rozhodne si pred návštevou vygooglite, kde sa niektoré z vašich obľúbených natáčali. My sme cielene vyhľadali jedno miesto z Alchemy of Souls v botanickej záhrade Garden of the Morning Calm a známu budovu z Vincenza v Soule. Návšteva parku Namsan ma zasa obzvlášť potešila preto, lebo sa mi spája so scénami z Itaewon Class. Viacero seriálov sa natáčalo i na riečnom ostrove Nami, hoci tam som ja osobne šla obdivovať skôr aleje stromov.

Rada by som zdôraznila, že Garden of the Morning Calm stojí za návštevu, aj keď ste Alchemy of Souls nevideli (no mali by ste), pretože je to krásne miesto, kde každý mesiac kvitnú iné kvety a stromy.

Sewoon Cheonggye Shopping Center môžete vidieť v seriáli Vincenzo
(a vôbec nebolo jednoduché nájsť ho na mape!)
Garden of the Morning Calm

K-pop podujatia

Fanúšikovia k-popu si zase v rámce prípravy na cestu bezpochyby budú chcieť zistiť, či sa v čase ich výletu nekonajú nejaké hudobné podujatia. Ak nie, ešte vždy je tu možnosť zaplatiť za vstup na natáčanie týždennej k-pop music show. Ponúkajú ju rôzne stránky, my sme napríklad šli na The Show cez Trazy a bol to skvelý zážitok.

Jeden z radov, v ktorých sa čakalo na vstup, a názov budovy, kde sa The Show konalo
(na samotnom natáčaní sme nesmeli fotiť)


Fotobúdky

Ak si potrpíte na výnimočné suveníry, vbehnite do nejakej fotobúdky – v niektorých častiach Soulu na ne narazíte skutočne na každom kroku. Bývajú samoobslužné a Kórejci to majú skvele premyslené. Pred fotením sa môžete upraviť (občas aj použitím žehličky na vlasy) a požičať si rôzne rekvizity. Potom máte možnosť spraviť si viacero záberov, vybrať tie najlepšie, upraviť vzhľad celého pásika, a keď už odídete s vytlačenými fotkami, nájdete na nich ešte QR kód, pomocou ktorého si stiahnete digitálnu verziu. Fotobúdky sú rozhodne niečo, čo by sa malo rozšíriť do celého sveta, pretože je to super nápad!


Most Banpo a jeho dúhová show

Od apríla do októbra si môžete večer v Soule spestriť i posedením pri moste Banpo, ktorý zároveň funguje ako fontána a konajú sa tam svetelné show. Miestni to berú veľmi vážne – chodia sem vybavení dekami, skladacími matracmi, svetielkami, piknikovými košmi či prenosnými grilmi. Bezpochyby tam uvidíte nejaký pár na rande alebo skupinu kamarátov oslavujúcich narodeniny. A ak sa pri rieke Han ocitnete počas dňa, určite si popri nej urobíte príjemnú prechádzku.




Národný park Bukhansan

Národný park Bukhansan sa nachádza na severnom okraji Soulu a z centra sa tam dostanete veľmi jednoducho metrom a/alebo autobusmi. Je to krásne miesto, kde si môžete odpočinúť od ruchu veľkomesta a užiť si skvelé výhľady (obzvlášť nádherné je to tam vraj v jeseni). Na svoje si prídu ako občasní turisti, tak aj tí skúsenejší.

My sme od začiatku plánovali výstup na Baegundae Peak s nadmorskou výškou 836,5 m. Cesta naň prechádza od jednoduchej cez náročnú až po ja tu určite zahyniem (ak nie ste kamzík, ktorý dáva ľavou zadnou akékoľvek terény... alebo mačka). Posledných pár metrov je skutočne náročných, pretože sa viackrát štveráte vertikálne po rovných skalách a sama sa čudujem, že som to zvládla. Počas celej cesty však boli v každom náročnejšom úseku laná a zábradlia, čo pomáha navodiť pocit bezpečia. No rozhodne nechoďte na vrchol, ak nemáte odchodených aspoň pár vysokohorských trás.

Viac sa o turistike v Bukhansane dočítate napríklad na Korea To Do.

Výhľad z Baegundae Peak – úplný vrchol je o také dva metre vyššie, ale tam som sa príliš triasla na to, aby som mohla zapózovať, a na fotkách spredu sa tvárim ako tesne pred smrťou (cítila som sa tak), plus tam lietalo také množstvo múch, že ich mám na každom zábere
Takto to vyzerá na začiatku najnáročnejšej časti šplhania sa na Baegundae Peak

Busanský chrám Haedong Yonggungsa

Do Busanu sa vybrala iba časť z nás na otočku a rovno vám hovorím, že jeden deň je na jeho návštevu málo – všetko sa tam nachádza hrozne ďaleko od seba. Keď sa k oklieštenému programu pridal fakt, že celý deň silno pršalo, naozaj to moje dojmy z tohto mesta trošku skreslilo... A predsa sa mi k nemu viažu skvelé spomienky. Navštívili sme totiž budhistický chrám Haedong Yonggungsa, ktorý sa nachádza na skalnatom pobreží, a v tomto prípade rozbúrené more a lejak len podčiarkovali jeho jedinečnú atmosféru. Ja som patrila do skupinky, ktorá do Busanu nešla, ale určite je to ďalší dôvod, prečo sa chcem do Južnej Kórey vrátiť.


Ostrov Jeju

Keď Christie vo fáze uvažovania o výlete do Južnej Kórey spomenula, že by sme si mohli na deň odletieť na ostrov Jeju, predstavovala som si ho ako malý ostrovček, ktorý obídete za pár hodín. Zrejme preto, že som si ho tak predstavovala tiež. Ukázalo sa, že najväčší juhokórejský ostrov je taký veľký, že by vám na jeho návštevu nestačil možno ani týždeň. No pretože som už bola zamilovaná do predstavy jeho návštevy, rozhodli sme sa so sestrou na tri dni odtrhnúť od skupinky a predsa len sme na Jeju odleteli. A stala sa z toho moja najobľúbenejšia časť celého výletu.

Jeden odsek mi nestačí na to, aby som opísala všetky tie úžasné veci, ktoré sme tam videli a zažili, ale pokúsim sa to zhrnúť: Ak sa chystáte do Južnej Kórey a ste milovníkom prírody, vyhraďte si vo svojom itinerári pár dní na návštevu ostrova Jeju – čím viac, tým lepšie. My sme za tri dni prešli ostrov po celom obvode, prevažnú väčšinu autobusmi (autobusová doprava tam funguje dobre, neverte rečiam o tom, že si musíte požičať auto či prenajať taxík). Vôbec sme sa však nedostali do vnútrozemia a vy už isto viete, čo to znamená – áno, musím sa tam vrátiť! Vulkán Halla-san ma volá, aby som ho zdolala!

Ak vás zaujíma, ktoré miesta na ostrove sme navštívili, môžete si pozrieť moju mapu. Sú tam označené aj ďalšie miesta, ktoré ma niečím zaujali, ale ktoré sa nám nezmestili do programu. Tentoraz. Viac si o mojej návšteve ostrova Jeju budete môcť čoskoro prečítať v dvoch samostatných článkoch.

Výhľad na tufový prstenec (typ malej sopky) Seongsan Ilchulbong z pláže Gwangchigi
Lávové schody Jusangjeollidae 

* * *

Toto sú naše tipy na to najzaujímavejšie, čo by ste si nemali nechať ujsť počas návštevy Južnej Kórey – no ani zďaleka to nie je všetko. Ak je to vaša vysnívaná destinácia, oplatí sa popracovať na tom, aby ste si svoj sen mohli splniť aj vy. Ak ste nad jej návštevou nikdy neuvažovali, určite to prehodnoťte, pretože vás má čím prekvapiť. Nám teraz neostáva nič iné, len dúfať, že sa tam čoskoro vrátime dohnať, čo sme nestihli, a následne si poriadne naplniť kufre pred cestou späť.

Michelle & Christie


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára