28/08/2022

Harry Potter: Boj o Bradavice – hrať či nehrať?

Písal sa rok 2020, keď sme sa so sestrou rozhodli kúpiť si namiesto vzájomných vianočných darčekov jeden spoločný – spoločenskú hru Harry Potter: Boj o Bradavice (angl. Harry Potter: Hogwarts Battle). V origináli vyšla už v roku 2016, v českom preklade práve v roku 2020. Ako obrovský fanúšik Harryho Pottera (a spoločenských hier) som ju skrátka chcela mať – napriek vysokej cene (tá cena asi nie je vysoká v porovnaní s ostatnými hrami podobného rozsahu, ale rozhodne pripadala vysoká nám). Aj dnes, po dvoch rokoch, ju stále nájdete v obchodoch a na e-shopoch v cenovom rozsahu od 1250 do 1500 českých korún (zaokrúhlene) (na Slovensku od cca 57 €).

Presuňme sa do júna 2022, pretože presne vtedy sme si so sestrou našli čas hru rozbaliť a zahrať si ju (prišiel k nám na návštevu synovec, ktorý sa na hranie hry tešil viac než na koncert Imagine Dragons). Vtedy sme stihli prejsť iba tri ročníky, ale o mesiac neskôr, keď sme so sestrou skončili v izolácii vinou nemenovaného vírusu, sme sa odhodlali zdolať Boj o Bradavice od začiatku do konca.

Tento článok nebude hodnotnou recenziou. Spoločenské hry zbožňujem, na Festivale fantázie vždy skúšame niečo nové a často si nejakú kúpime domov. No moja mozgová kapacita obvykle vystačuje len na pochopenie pravidiel pre tie menej náročné. Nemám teda žiadne skúsenosti s hraním hier podobného charakteru ako Boj o Bradavice. Ide totiž o kooperatívnu kartovú deckbuilding hru – a ak ste ako ja, museli by ste si vygoogliť dve z troch týchto termínov. Mojím cieľom je skôr, ako jeden fanúšik Harryho Pottera iným fanúšikom, povedať, či vám táto hra stojí za pozornosť a za tie peniaze.

Namiesto vlastného popisu sem hodím krátku anotáciu od vydavateľa, ktorým sú REXhry.

Harry Potter: Boj o Bradavice je krásná kooperativní karetní fantasy hra. Hráči v rolích studentů (Harry, Ron, Hermiona a Neville) bradavické školy bojují proti silám zla a snaží se je porazit dříve, než tyto síly bradavickou školu zničí. Hráči si vylepšují svůj balíček karet postavami, kouzly a kouzelnými předměty a pouze společnými silami mohou porazit temné síly. Hra je rozdělena na sedm částí, které do hry postupně přidávají nové a silnější nepřátele a kouzla a zároveň přidávají pokročilejší pravidla. Zachraňte společnými silami Bradavice!

Pre tých, ktorí si hneď neotvorili Google, tu mám laické objasnenie spomínaných výrazov.

Kooperatívna hra znamená, že všetci hráči sa vzájomnou spoluprácou snažia poraziť spoločného nepriateľa, ktorými sú v tomto prípade záporné postavy zo sveta Harryho Pottera. V prvom ročníku sú to Draco Malfoy, Crabbe a Goyle či profesor Quirrell. V ďalších ročníkoch k ním pribudne napríklad bazilisk, Bellatrix Lestrangeová, Lucius Malfoy, Peter Pettigrew… a napokon aj samotný Lord Voldermort, ktorého musíte poraziť ako posledného, aby ste zvíťazili.

Hra obsahuje 7 krabičiek, v ktorých nájdete karty určené pre príslušný ročník, štyri dosky hrdinov, viacero druhov žetónov (vrátane skvelých kovových žetónov pre nepriateľov), štyri kocky, základné pravidlá a doplňujúce pravidlá pre jednotlivé ročníky.

Deckbuilding je zas označenie pre hernú mechaniku, ktorá je založená na tvorbe kartových balíčkov. V tomto prípade dostane každý hráč na začiatku hry desať kariet, ktoré sú špecificky určené pre jeho postavu. Počas hry si môže „kupovať“ ďalšie karty zo spoločného balíčka a takto si vylepšuje ten svoj. Tieto karty obsahujú kúzla, magické predmety či spojencov a pomáhajú hráčovi získavať žetóny vplyvu (na nákup kariet), životy (pretože tie vám uberajú nepriatelia a karty čiernej mágie), blesky (na porážanie nepriateľov) a mnohé ďalšie výhody potrebné pre úspešné zakončenie hry.

Aby som to zhrnula, v hre si môžu dvaja až štyria hráči vybrať jednu zo štyroch postáv (Harry, Ron, Hermiona a Neville) a efektívnym využitím akcií na kartách v ich balíčku sa snažia poraziť nepriateľov skôr, než ovládnu takzvané „lokace“, čiže konkrétne miesta. Nepriatelia vám hádžu polená pod nohy špecifickými schopnosťami (uberajú vám životy, pripravujú vás o karty, ktoré máte „na ruke“, bránia vám vykonávať určité ťahy, ovládajú lokácie…) a rovnaké nevýhody vám dáva aj balíček kariet čiernej mágie, z ktorého si musíte potiahnuť na začiatku každého ťahu minimálne raz. Nepriateľa porazíte tým, že nazbierate požadovaný počet bleskov, a keď zlikvidujete všetkých nepriateľov v danom roku, presuniete sa do ďalšieho ročníka.

Hra je rozdelená, presne ako príbeh Harryho Pottera, do siedmich ročníkov. Namiesto toho, aby ste vždy zahodili všetky karty a hrali s novými, spájate nepriateľov, karty čiernej mágie i bradavické karty (to sú tie, ktorými vylepšujete svoj balíček) do čoraz väčších hromádok, takže v siedmom ročníku musíte poraziť nepriateľov zo všetkých predchádzajúcich rokov. Najväčšou nevýhodou je, že na začiatku každého ročníka začínate hru len s desiatimi kartami určenými tej-ktorej postave, takže si musíte svoj herný balíček budovať zakaždým nanovo.

Výber z kariet patriacich do Hermioninho balíčka.

Keďže ide o kooperatívnu hru, hráči medzi sebou môžu komunikovať, radiť sa, hľadať spoločnú stratégiu na porazenie nepriateľov. Ak vám to umožňujú karty, alebo vo vyšších ročníkoch špeciálne schopnosti postáv, môžete spoluhráčom napríklad darovať život či žetóny vplyvu. S každým ďalším ročníkom sa zvyšuje náročnosť a pravdepodobnosť prehry, ale zároveň čím dlhšie hráte, tým viac trikov sa naučíte a vaša hra je o to efektívnejšia. Hra je aj bez vzájomného súperenia dostatočne akčná a dramatická – obzvlášť, keď vás nepriatelia štvú svojimi schopnosťami alebo keď vás jediný žetón delí od toho, aby ovládli lokáciu. Zároveň tu však hrá rolu náhoda – budete to mať ľahšie alebo zložitejšie podľa toho, aké bradavické karty dostanete v ponuke (niektoré vám dávajú lepšie výhody ako iné) alebo aká vám padne kombinácia nepriateľov (potom sa stane, že vás vo vašom ťahu jeden prinúti zahodiť kartu „na ruke“, ale druhý vám v prípade, že zahodíte kartu, odoberie život navyše).

Vydavateľ uvádza, že hra môže trvať 30 až 60 minút, ale tieto údaje ani zďaleka nie sú vystihujúce. Áno, prvý ročník si stihnete zahrať za 30 minút. Druhý ročník si možno zahráte za 45 minút (záleží na počte hráčov – čím viac hráčov, tým kratšia hra). Tretí ročník vám už môže trvať hodinu. Lenže taký siedmy ročník vám zaberie aj 2 hodiny! Ak si to potom zrátate dokopy – lebo väčšina hráčov určite chce prejsť aspoň raz celú hru –, skončíte na niekoľkých hodinách. A to neberiem do úvahy možnosť, že sa vám v ročníku nepodarí zvíťaziť na prvý pokus. So sestrou sme hrali štyri dni, každý deň aspoň 2, niekedy aj 3 hodiny, niektoré ročníky viackrát. Náš herný čas sa tak vyšplhal minimálne na 9 hodín, než sme úspešne zvíťazili vo všetkých ročníkoch. Po prehre našťastie nemusíte začínať prvým rokom, ale opakujete len konkrétny ročník. Ak sa stanete skúsenejšími hráčmi, môžete si zahrať len vyššie ročníky, prípadne si hru skomplikovať tým, že dáte nepriateľom náskok na lokáciách.

Rozloženie hry (na obrázku piaty ročník). Vľavo hore sú karty lokácií, vedľa nich karty čiernej mágie, do spodného riadku sa ukladajú aktívny nepriatelia (začínate s jedným, od piateho ročníka hráte s tromi), pod nepriateľov sa ukladajú blesky, ktorými ich ničíte. V pravej časti sú bradavické karty, ktorými si môžete počas svojho ťahu rozširovať hrací balíček.

Podľa vydavateľa je odporúčaný minimálny vek 10 rokov, ale my sme hrali aj s osemročnou neterou a išlo jej to. No a pretože je veľkým fanúšikom Harryho Pottera, nadchlo ju to rovnako ako nás. Podľa môjho názoru (ale aj podľa hodnotení, ktoré som našla na internete od ľudí, čo sa v hrách vyznajú) ide len o stredne náročnú hru. V zásade má jednoduché pravidlá, ktoré sa učíte prakticky za pochodu. Každý ročník má osobitný súpis pravidiel a tie vám presne povedia, ktoré karty si máte nechať, ktoré zahodiť a aký prídavok prináša hre daný ročník. Napríklad vo štvrtom vstupujú do hry kocky, v siedmom zasa horcruxy (viteály), ktoré musíte zničiť skôr, než začnete bojovať so samotným Voldemortom. Párkrát sa nám síce stalo, že sme si museli význam tej-ktorej karty domýšľať (raz sme hľadali radu na Googli), ale v zásade sme nenarazili na nič, čo by nám hranie kazilo.

Harry Potter: Boj o Bradavice je hra, ktorá nadchne predovšetkým fanúšikov Harryho Pottera – možno aj tých, ktorí nefičia na spoločenských hrách. Ak ste v prvom rade milovníkom náročných hier, toto asi nebude pre vás to pravé orechové. No ako rodinná hra pre fanúšikov to funguje a stojí to aj za tie peniaze, pretože získate hodiny a hodiny zábavného hrania, ktoré vás tak rýchlo neomrzí. Ja sama sa už neviem dočkať, kedy sa znovu pustím do celej hry.

Taktiež si žhavím peňaženku na prvé rozšírenie – Harry Potter: Boj o Bradavice – Obludné obludárium (angl. Harry Potter: Hogwarts Battle – The Monster Box of Monsters Expansion) a v angličtine je dostupné už aj druhé rozšírenie, The Charms and Potions Expansion, ktoré pridáva do hry postavu Ginny a rozširuje hru na päť hráčov. Okrem toho je v obchodoch dostupná už aj česká verzia hry Harry Potter: Boj o Bradavice – Obrana proti černé magii (angl. Harry Potter: Hogwarts Battle – Defence Against the Dark Arts), ktorá predstavuje samostatnú kartovú hru (nerozširuje základnú hru a nemusíte ju vlastniť, aby ste si mohli kúpiť a zahrať túto) pre dvoch hráčov, v ktorej proti sebe zápasia v magických dueloch.

Rozloženie hry vo štvrtom ročníku - nepriatelia sú v tomto prípade dvaja.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára