05/11/2017

Barbora Jiříčková - Americké zápisky

Vždy, keď vychádza pôvodný slovenský alebo český young adult príbeh, automaticky zbystrím pozornosť. Inak to nebolo ani pri knihe Americké zápisky od Barbory Jiříčkovej. V tomto prípade ma navyše veľmi upútala téma - Češka na americkej vysokej škole - a už to bolo.

Hlavná hrdinka Anna dlho snívala o štúdiu v USA, no na splnenie svojho sna si musela počkať. Napokon sa jej príležitosť naskytne vďaka tenisu a tak sa napokon ocitá na letisku v Oklahome plná očakávaní aj obáv.

To je však pochopiteľne iba začiatok a na Annu čaká ešte veľa komplikácií, či už so školou, tenisom alebo medziľudskými vzťahmi... Ale tiež mnoho skvelých chvíľ.

Prvé strany tejto knihy nás pomerne podrobne oboznamujú s tým, ako sa Anne vlastne podarilo dostať do Ameriky, čo sa mi zdalo dosť zaujímavé. "Zaujímavé" je vo všeobecnosti vhodné slovo pre túto knihu, jej námet i samotný obsah.

Bavilo ma čítať o dojmoch Češky zo života v Amerike, sledovať všetky tie malé i veľké rozdiely v kultúre či spôsobe štúdia. Pre mňa novou a fascinujúcou témou bol aj tenis, ktorému sa Anna na škole venuje, a všetko s ním spojené. Neskôr autorka začína venovať dosť veľkú pozornosť ľúbostným vzťahom hlavnej hrdinky. A tu som narazila na jednu zo svojich výhrad.

Musím sa priznať, že som absolútne nechápala Annine rozhodnutia a konanie a najmä sa mi ona ani žiadne z postáv nedostali celkom pod kožu. Logicky som teda bola odosobnená i keď prišla na rad vzťahová dráma. V knihe je síce dostatok iných vecí, na ktoré sa dá sústrediť, ibaže...

...mojím najväčším problémom je fakt, že ide skutočne o zápisky a nie o tradičný príbeh. Autorke sa podarilo do 344 strán vtesnať celé vysokoškolské štúdium hlavnej hrdinky a ešte niečo navyše. Mnoho udalostí, ktoré by si zaslúžili vlastnú scénu a mali potenciál vyvolať skutočné emócie, v konečnom dôsledku dostali len niekoľko viet. Chýbalo mi klasické napätie či citové zainteresovanie a to sa odrazilo aj na mojom hodnotení.

Napriek tomu vôbec neľutujem, že som si Americké zápisky prečítala. Čítanie totiž príjemne ubiehalo (kvitujem napríklad nápad písať repliky Slovenky po slovensky, akurát škoda, že v nich bola kopa chýb...) a získala som dostatok zaujímavých informácií.

Knihu by som vám odporúčala podľa toho, čo od nej čakáte a či vás zaujala téma, ide totiž o veľmi špecifické dielo, ktoré nesadne každému. Za seba jej udeľujem 3 hviezdičky.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na albatrosmedia.sk. Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem albatrosmedia.

Obálka z albatrosmedia.sk

4 komentáre:

  1. Hej, jsem přemýšlela, jestli ta slovenština tam byla správně. :D Jsem měla pocit, že je trochu "počeštěná". A říkala jsem si, jestli jí na to mrkl nějaký Slovák, aby jí to zkontroloval. Ale asi ne, no. :D
    No a jinak koukám, že tvůj názor je dost podobný tomu mému, jop. :) Kdyby to nebyly ty zápisky, ale tradiční příběh, tak si i myslím, že jsme mohli dostat českou Stephanie Perkins, jop. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi nie, škoda, bola by to chvíľková záležitosť, :D
      Súhlasím... Ale tak možno ešte dostaneme, určite by som si od autorky prečítala niečo ďalšie.:D

      Odstrániť
  2. Zaujímavá recenzia. O knihe som už počula, ale nikdy som sa k nej nedostala, aj keď to pôsobilo lákavo už len kvôli tej Amerike. :D
    Netušila som však, že sú v tom aj slovenské repliky. Veľká škoda, že to neopravili. Neverím, že by sa na to nejaký Slovák nepodujal. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak, vyžiješ bez nej, ale zase - je to zaujímavé čítanie. :D
      Ako hovoríš, fakt škoda, na tie vety ani neboli nutné nejaké rozsiahle odborné znalosti.

      Odstrániť