11/05/2019

Jessica Brody & Joanne Rendell - Sky Without Stars (#1)

Čo má spoločné vesmír, YA a Bedári? To vám objasní tento nový retelling – ak naň budete mať dosť trpezlivosti.

Sky Without Stars sa odohráva v nedefinovanej budúcnosti. Ľudia úspešne zničili Zem a utiekli do vesmíru opakovať svoje staré chyby. Dej nás vezme na planétu inšpirovanú Francúzskom a Bedármi. Spoločnosť je veľmi nespravodlivo rozdelená na tri vrstvy a tí najchudobnejší ledva prežívajú, preto niet divu, že sa schyľuje k revolúcii...

Zatiaľ sa však akurát tak so všetkým oboznamujeme prostredníctvom troch postáv – Marcellusa (syn zradcu a vnuk de facto vodcu planéty), Chatine (chudobná dievčina, ktorá sa vydáva za chalana a jej jediným cieľom je odletieť preč) a Alouette (vychovaná mimo systému záhadnými sestrami v podzemí).

Čo sa týka aspektu „retelling Bedárov“, táto časť sa mi páčila. Priznám sa, že knižnými Bedármi som sa nebola schopná prehrýzť, ale za to zbožňujem muzikálové spracovanie. Spočiatku som bola zmätená a nevidela som veľa súvislostí, no postupne sa začali odhaľovať a všetko do seba pekne zapadlo (extra body kniha získava za podobne znejúce mená). Autorky našli ideálnu rovnováhu medzi dostatkom paralel a odkazov i novými prvkami, ktoré čitateľa dokázali zmiasť a prekvapiť.

Nanešťastie má Sky Without Stars s Bedármi spoločné ešte niečo – šialene pomalé tempo a priveľký počet strán. Na prvých 50% sa nič poriadne nedeje. Len sa prostredníctvom postáv zoznamujeme s ich životom a svetom a ich cesty sa postupne čoraz väčšmi prepletajú. Pritom nejde o to, že by v príbehu uplynulo veľa času, autorky skrátka na všetko spotrebujú zbytočne veľa slov. Navyše zabúdajú úvodné zoznamovačky preložiť napínavými a dramatickými scénami. Najlepšiu šancu na úspech má táto kniha v prípade, že si obľúbite tri hlavné postavy, ibaže ani tie v prvej polovici podľa mňa práve nežiaria – Marcellus je až bolestivo naivný a nemastný-neslaný, Chatine je klasická „drsňačka“, ktorá sa vymotá zo všetkého, a Alouette zase typické sladké dievčatko bez pridaných vlastností.

Lenže vo chvíli, keď som si hovorila, že je Sky Without Stars márne, sa dej konečne posunul vpred. V druhej polovici sa dozvedáme viac o rebélii a o rôznych tajomstvách či o minulosti postáv. Pohľady hlavných hrdinov na svet sú konfrontované s realitou a oni musia urobiť dôležité rozhodnutia. Konečne je tam akcia, napätie a zásadné zvraty. Kým som sa dostala na koniec, postavy mi už viac neboli ľahostajné, osud komplexného sveta ma zaujímal a hovorila som si, že autorky rozohrali zaujímavú hru.

Škoda, že to neurobili trochu svižnejšie a chytľavejšie. Vďaka ich štýlu písania síce samotné čítanie nebolelo, ale prvý diel stále pôsobí iba ako úvod do niečoho väčšieho. Prvá polovica je navyše taká nudná a priemerná, že mi to nedokázal vynahradiť ani vydarený zvyšok, a tak knihe udeľujem len 3,5*.



Obálka z goodreads.com

2 komentáre:

  1. V touto recenziu sa úplne stotožňujem. Tiež ma bavil celkový námet, tá inšpirácia a neskôr aj samotné postavy, ale tiež je pravda, že autorky sa miestami možno až príliš zamestnávali opisom motivácie každej postavy. Ale tak je to retelling Bedárov, preto sa asi nemôžeme čudovať, že autorky mali rovnaký prístup k nepotrebným detailom ako Victor Hugo. (Viď jeho opis každej tehly Notre Damu.) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha hej, tiež som si vravela, že v tomto sú celé po Hugovi. :D

      Odstrániť