31/10/2019

Knižný súhrn: September & október 2019

Ďalší rok, ďalšie jesenné obdobie a na blogu nastal tradičný scenár: začala sa škola a ja som ledva stíhala čítať, nie to ešte o knihách pravidelne písať. Skúsim to čiastočne napraviť aspoň týmto súhrnom.

Tento semester mám nanešťastie hneď dva literárne predmety - fínsku a americkú literatúru. (Ani dokopy však nie sú také zlé ako britská literatúra, čo veľa vypovedá o našich vyučujúcich.) Časť prečítaných kníh (a poviedok a esejí) je teda maximálne - zív - nudná. Napriek tomu by som rada vypichla fínsku dystópiu Jádro slunce od Johanny Sinisalo. Je to niečo ako kríženec Príbehu služobníčky s Orwellovým 1984, ibaže vo fínsky podivnej verzii a je prekvapivo dobré. Takže ak by ste sa z nejakého dôvodu chceli zahĺbiť do čudnosti fínskej literatúry bezbolestným spôsobom, toto je cesta.

Okrem toho sa mi konečne podarilo dopočúvať audio spracovanie marvelovskej Civil War od Graphic Audio (či presnejšie audio spracovanie románovej adaptácie komiksov, ehm) a wau! Audiokniha sa prezentuje ako "film vo vašej hlave" a presne tak aj znie. Navyše je táto verzia príbehu neskutočne fascinujúca, komplexná a zamotaná. Zabudnite na film a zoznámte sa s ňou! Bonus: Je to v pohode stráviteľné i pre nečitateľov komiksov, stačí, ak sa orientujete v postavách prostredníctvom rôznych filmov a seriálov.


Pokúsila som sa začítať tiež do komiksu Loki – Agent of Asgard, ale čo ja viem, akosi sa mi nechce čítať druhý volume... Bolo to na môj vkus priveľmi zamotané. No ak ste fanúšikom MCU Lokiho a zároveň nečitateľom komiksov, tento určite stojí za pokus.

Väčšie šťastie som mala s príbehmi zo života. Získalo si ma napríklad YA contemporary o schizofrénii Slová načmárané na stenách. Viac sa dozviete v mojom predstavení, v recenzii alebo na bux.sk. Teraz len rýchlo pripomeniem, že zbožňujem hlavného hrdinu a že sa autorka vyhla romantizovaniu, jupí.

Okrem toho sa mi zapáčila kniha pre dospelých The Bookish Life of Nina Hill o knihomoľskej introvertke Nine, ktorá náhle zistí, že má obrovskú šialenú rodinu a jej organizovaný život sa začne akosi rozpadať... Kniha je jedinečne napísaná a taká roztomilo-vtipná, že až. Nechýba v nej ani romantika, ale prekvapivo nie je na prvom mieste.


Tak a to je všetko! Budem rada, ak sa so mnou podelíte o tipy na knihy, ktoré vás v poslednej dobe zaujali, alebo mi napríklad prezradíte, čo práve čítate.

8 komentárov:

  1. Ja som sa nedávno vrhla na rereading HP v angličtine a je to super, pre mňa prvé čítanie v originálne a veľmi si to užívam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej, re-reading HP vždy poteší.:) Tak si užívaj aj naďalej!:)

      Odstrániť
  2. Jádro slunce si chci už dlouho přečíst, tak jsem ráda, že jsou na něj pozitivní ohlasy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite aspoň skús.:) Je to také... fínske, ale môže to pôsobiť ako fajn zmena. :D

      Odstrániť
  3. Jádro slunce už mám dlho v hľadáčiku, len sa k tomu dostať je u mňa menší problém :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No... pomôže, keď ti poviem, že je to krátko a prečítaš to rýchlo?:D

      Odstrániť
  4. Jádro slunce bych si ráda přečetla. Co jsem tak koukala, vypadá dobře. :) A navíc je to odeonka, a ty já ráda. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak v tom prípade určite skús, je to také svojské, ale dobré.:)

      Odstrániť