22/05/2020

Lusy Adams - Odstíny života (#1)

Mladá česká autorka Lucie Adamová - známa tiež pod pseudonymom Lusy Adams - prvýkrát vydala knihu Odstíny života v roku 2011. Teraz je späť s vylepšenou verziou vo forme cenovo dostupného e-booku a pracuje aj na pokračovaniach. Ak máte teda náladu pustiť sa do novej urban fantasy série, určite zbystrite pozornosť.

Alexandra Goodwynová nemá pokoj ani v hrobe. Takmer tri roky po tom, čo ju zavraždili, sa totiž opäť preberá k životu. Vzápätí zisťuje, že po svete behajú čarodejnice, démoni a iné nadprirodzené bytosti, zúri v ňom nepretržitá vojna Dobra so Zlom a, čo je najlepšie, práve ona je vyvolená spasiteľka, ktorá má rozhodnúť tento odveký boj. Spočiatku sa snaží pred touto zodpovednosťou utiecť, lenže neúspešne. Pridáva sa preto k skupine Lovcov, od ktorých sa môže veľa naučiť o boji s nebezpečným potvorami - za predpokladu, že sa dokážu povzniesť nad prílišné vzájomné sympatie a antipatie.

Svet, v ktorom sa príbeh odohráva, sme už videli mnohokrát v rôznych obmenách. Nočnými ulicami sa potulujú rozličné viac i menej nebezpečné bytosti, výnimočne nadaní ľudia sa pred nimi snažia ochrániť ničnetušiacich bežných smrteľníkov, občas zablúdime do nejakého toho démonského baru či na cintorín... Autorka však okrem tradičných nadprirodzených potvoriek pridala tiež niekoľko originálnejších tvorov a najmä sa sústredila na to, aby jej svet nepôsobil čierno-bielo. Hoci teda anotácia sľubuje boj Dobra so Zlom, čoskoro sa ukazuje, že to nebude také jednoduché - existuje totiž množstvo sivých miest, morálnych dilem a rozdielnych názorov. Osobne si tento aspekt cením.

Konkrétna zápletka tohto dielu je vo svojej podstate naozaj jednoduchá a dosť rýchlo sa vyrieši. Veľká časť knihy sa sústreďuje predovšetkým na oboznámenie sa s novým svetom a postavami, čo dopĺňajú náznaky a prísľuby do budúcna. Na druhej strane sa vďaka príjemnému štýlu písania ľahko číta, nekomplikovaný dej plynie skutočne svižne a náležite sa tu striedajú akčné scény s tými venovanými rozvíjajúcim sa vzťahom a novým odhaleniam.

Čo sa týka zmienených postáv a ich vzájomných interakcií, ingrediencie sú opäť známa klasika: máme tu hneď niekoľko super sexy Lovcov, drzú hlavnú hrdinku a náznak milostného trojuholníka, voči ktorému je Alex navyše slepá. V autorkinom podaní to však funguje prekvapivo dobre. Vzájomné naťahovanie sa aj sarkastické poznámky ma vyslovene bavili a extra body kniha nazbierala na záhadných vedľajších postavách, o ktorých sa chcem dozvedieť viac.

Celkovo Odstíny života vnímam ako slušne napísaný úvodný diel do novej série s priamočiarou zápletkou a množstvom potenciálu do budúcna. Na danom rozsahu sa síce nedalo ísť celkom do hĺbky a príbeh sám o sebe zrejme nikoho vyslovene neposadí na zadok, no zároveň skvele poslúži ako zábavno-akčné oddychové čítanie pre fanúšikov (nielen) urban fantasy. Osobne som si čítanie užila, zaujíma ma, čo bude ďalej, a knihe udeľujem opatrné 4 hviezdičky.


Za poskytnutie knihy výmenou za úprimnú recenziu ďakujem autorke.
E-book si môžete zakúpiť napríklad tu (SK), tu (CZ) alebo na iných portáloch - ich zoznam a mnoho ďalších informácií vrátane ukážky nájdete na autorkinom webe.
Viac o autorke sa dozviete i v tomto rozhovore.

Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:
-> séria Kate Daniels (výborná urban fantasy pre dospelých)
-> Kliatba večnosti (voľne dostupný YA urban fantasy príbeh - link z názvu vedie na Wattpad)

Obálka z goodreads.com

4 komentáre: