30/05/2021

A. S. King - V tejto rodine kopte hlbšie

V mojej časti knižnej komunity sa novinka V tejto rodine kopte hlbšie od CooBoo skloňovala veľmi často. Reakcie sa pritom pohybovali od absolútneho nadšenia až po absolútne zhrozenie. Myslím, že po prečítaní rozumiem obom stranám.

Takto nejako to vyzerá, keď sa rozhodnete vytvoriť si vlastný názor:

Otvoríte knihu a zoznámite sa s postavami. Marla a Gottfried sú starší pár, ktorý sa pripravuje na oslavu Veľkej noci - napriek tomu, že nevychádzajú medzi sebou ani so svojimi deťmi. Och a Gottfried pritom myslí na drozdy a plače. Bratia Jake a Bill majú hada. Odhŕňač dostane od suseda odhŕňač svojho srdca a už ho nepustí z ruky. Čudáčka prebleskuje hore-dole. A to ste ešte nestretli Malcolma, ktorý so zadĺženým otcom každú chvíľu letí na Jamajku, Akovámpomôžem? s jej vedľajším drogovým biznisom alebo Lorettu s blším cirkusom.

Otvoríte knihu a dlho nechápete, no napriek tomu máte chuť zvýrazňovať si všetky tie trefné myšlienky, keďže sa autorka venuje dôležitým témam ako nefunkčné rodiny, nenávisť, predsudky či rasizmus.

A možno tú chuť vôbec nemáte, možno by ste knihu radšej spálili. Pri takomto svojskom literárnom počine to skrátka môže dopadnúť všelijako.

Táto kniha je čudná na viacerých úrovniach. Obsahuje prvky magického realizmu a zároveň sa často len tak pohráva s rôznymi metaforami a obrazmi. V konečnom dôsledku je ťažké rozpoznať, čo je skutočné. Postavy dlho vystupujú pod netypickými prezývkami a autorka si za ústredný motív zvolila zemiaky. Nejde vyslovene o nepochopiteľné čítanie, ale ani o celkom priamočiare.

Postavy sa zase občas správajú tak, že by ste sa s tým na ulici rozhodne nestretli a inokedy konajú neskutočne ľudsky. Nemožno ich však označiť za sympatické ani príjemné. V tomto prípade si ich nemusíte obľúbiť, máte ich vidieť.

Dej? Ten vlastne absentuje. V tejto rodine kopte hlbšie vám dopraje rozvláčny úvod, neskôr nejaké epizódy zo (strašného) života. Ku koncu sa čosi odhalí, prepojí (občas podľa očakávania a náznakov, občas prekvapivo) a úplný záver je až nečakane zmysluplný. Najmä ak ste už začínali pochybovať, či z toho chaosu na stránkach autorka niečo dokáže vytvoriť. Dokáže, akurát to chce trpezlivosť. Ale typickú stavbu príbehu, akciu ani výraznú zápletku tu nečakajte.

Najsilnejšou stránkou diela sú témy. Tie sú z veľkej časti úzko naviazané na americký kontext - problém s rasizmom tu má americké špecifiká, naráža sa tu na extrémistické hnutia v USA, nevyhneme sa ani odkazom na policajnú brutalitu, ekonomické rozdiely a americké zdravotníctvo. Ak sa niekto o spoločenskú situáciu USA príliš nezaujíma, ľahko mu môže niečo uniknúť. Na druhej strane sú v pozadí vždy univerzálne problémy ako predsudky alebo nenávisť - a tie sa týkajú nás všetkých.

Ťažké témy sa dajú spracovať rôzne. Tu sú spracované bez príkras a vyslovene nepríjemne. Deprimujúce obrazy toho najhoršieho, čo ľudstvo ponúka, sú v knihe nesmierne koncentrované. Autorka sama uvádza, že to tak chcela. Otázkou zostáva, či to vy chcete čítať.

Nenechajte sa totiž zmiasť, V tejto rodine kopte hlbšie nie je povinné čítanie pre každého. Ak hľadáte príjemné dielo s bežným dejom, prípadne také, ktoré bude ľahko stráviteľné - hľadajte ďalej. Ak chcete hĺbať o ľudskej psychike a spoločenských problémoch, neprekáža vám pochmúrna atmosféra ani experimentálne spracovanie a veríte, že dokážete oceniť pointu, ku ktorej autorka dospela - tento titul by ste si nemali nechať ujsť.

Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na albatrosmedia.sk. Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem albatrosmedia.

Obálka z albatrosmedia.sk

2 komentáre:

  1. Zní to hodně, ale hodně zajímavě. Až ani nevím, co si o tom mám vůbec myslet. :D

    OdpovedaťOdstrániť