25/05/2021

Marek Zákopčan - Zvonením sa všetko začína (#1)

Nedávno som sa s vami podelila o priebežné dojmy z čítania tejto slovenskej novinky a dnes vám svoj záverečný verdikt prezradím v recenzii.

Zvonením sa všetko začína sa venuje viacerým postavám, ktoré spája jedno gymnázium.

Mladá učiteľka Lívia Smolná na škole práve začína pracovať a má problém so svojím kolegom Danielom Riečanom. Ten je síce medzi študentmi vo všeobecnosti obľúbený a má slušný morálny kompas, no jeho povaha a protivné poznámky si vyžadujú poriadnu dávku trpezlivosti... Hlavne keď s ním Líviu dajú do jedného kabinetu.

Gymnázium navštevuje aj Líviin mladší brat Marko. S partiou kamarátov si užívajú bláznivé stredoškolské časy plné zábavy i občasných problémov. Lenže Markovi priatelia netušia, aká komplikovaná je situácia uňho doma. A práve to sa nečakane dozvie Mirka, ktorá je doňho už dlhšie zamilovaná.

Slovami anotácie, "alkoholizmus žien, nedorozumenia, narušené vzťahy, tínedžerské lásky, vynucovanie autority, priateľstvo, význam vzdelania či podceňovanie druhých sú len zlomok tém, ktorým sa Marek Zákopčan venuje" - a robí to s nadhľadom a humorom.

Humor sa v knihe nachádza v rôznych podobách. Pobaviť môžu uštipačné poznámky, ktoré si medzi sebou vymieňajú Lívia a Daniel, výroky rôznych postáv na začiatku kapitol alebo vyslovene komické situácie. Možno na vás nezafunguje vždy všetko a možno vám bude za postavy občas poriadne trápne, no väčšina ľudí sa zrejme pri čítaní zabaví.

Napriek odľahčenej atmosfére sa však príbeh venuje tiež menej veselým stránkam života či vážnejším témam. Autor sa zaoberá spolužitím s alkoholikmi, ale i úlohou učiteľov či otázkou (ne)náležitých trestov a spravodlivosti - a má k tomu čo povedať.

Postáv je tu pomerne dosť, keďže okrem hlavnej štvorice svoj priestor dostávajú aj vedľajšie postavy. V kombinácii s obmedzeným rozsahom to síce znamená, že sa pri nich nedá ísť celkom do hĺbky, ibaže zároveň sú všetky vykreslené naozaj šikovne a osobito. Nie je preto problém zorientovať sa v nich alebo si ich obľúbiť, čo je rozhodne dobre, keďže sa chystá pokračovanie. Navyše postavy pôsobia dojmom, že presne takých ľudí bežne stretávate na ulici (alebo teda v škole).

Dej ako taký je vcelku jednoduchý, skôr sledujeme menšie epizódne príhody a výzvy, ktorým čelia jednotlivé postavy. Medzi tínedžermi sa dočkáme pomerne tuctovej - hoci slušne spracovanej - romantiky medzi nenápadnou introvertkou a populárnym chalanom s tajomstvom. Očami učiteľov sa zase oboznámime s tým, čo všetko so sebou prináša učiteľské povolanie na Slovensku. Až na konci sa potom príbeh trochu viac prepletie a vystupňuje a... Skončí sa poriadne otvorene.

Asi najlepšie na tomto diele je, že pôsobí skutočne slovensky a autenticky. Autor výborne zachytil bežný hovorový jazyk, v ktorom nechýbajú ani nadávky a jedinečnú atmosféru strednej školy. Zároveň priblížil menej známe aspekty učiteľského života. Celkovo tak vzniklo vydarené zábavné čítanie, v ktorom nechýba ani istá hĺbka. Ak vás kniha zaujala, rozhodne jej dajte šancu. Ja jej udeľujem 4 hviezdičky.

Internetové kníhkupectvo BUX.sk 

Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, stačí kliknúť vyššie.
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Ak hľadáte niečo podobné, mohlo by vás zaujať napríklad:

-> Najhoršia (autenticky pôsobiaca slovenská kniha pre všetky vekové kategórie o šikane na strednej a depresii)

-> Päť hviezdičiek pre teba (zábavno-vážny nemecký román pre dospelých zo školského prostredia, v ktorom sa stretáva mladá začínajúca učiteľka a protivný otec jej žiačky)

Obálka z bux.sk

2 komentáre:

  1. Neviem, nakoľko je to relevantný a užitočný komentár, ale páči sa mi obálka tej knihy. :D

    OdpovedaťOdstrániť