15/12/2021

Na úteku | Slovenská motorkárska romanca

Debutovým dielom slovenskej autorky Michaly Ries je román Na úteku. Rozpráva príbeh Júlie, ktorá po tragickej smrti v rodine stratí samu seba, svoje ciele i akúkoľvek predstavu o budúcnosti. Keď sa po dlhšom čase vracia z ciest na Slovensko, pripravená začať odznova, pripletie sa jej pod nohy muž, ktorému nedokáže odolať – no musí, lebo je to snúbenec jej novej kamarátky.

Anotácia


Príbeh o láske, vyrovnávaní sa so stratou a o tom, že najťažšie zápasy sú tie, čo sa odohrávajú v našom vnútri.

On. Motorkár telom aj dušou, verný svojmu klubu a svojim zásadám. Má presnú predstavu o tom, ako má jeho život vyzerať, a je presvedčený, že svoju budúcnosť drží pevne v rukách. O pár mesiacov sa žení.

Ona. V deň, keď jej otec tragicky zahynie, stratí nielen jeho, ale aj samu seba. Ani po dvoch rokoch nevie, kto vlastne je, no jedným si je istá: vie rozoznať, čo je správne a čo nie. Nie je pre ňu ťažké určiť, do ktorej kategórie patrí snúbenec jej novej kamarátky.

Keby záležalo na nich, ani jeden by toho druhého netúžil stretnúť. Ibaže sa stalo. Ako sa Júlia vyrovná so skutočnosťou, že svet nie je čierno-biely a medzi dobrým a zlým jestvuje tisíc odtieňov? Je nevera neverou, až keď je fyzická, alebo sa začína už v mysli? A bude vôbec Adam ochotný vzdať sa všetkého, čo si vybudoval, a vykročiť do neznáma? 

(Oficiálna anotácia)

Recenzia

Kým väčšina amerických románov z kategórie new adult sa točí okolo populárneho športu, autorka tejto knihy sa rozhodla začleniť svoj príbeh do prostredia motorkárskych klubov. Práve vďaka tomu nespadá do jedného vreca so všetkými futbalovými a hokejovými románmi, ale vytvára si vlastnú, neopozeranú identitu. Je to niečo nové a zaujímavé. Inakosť tomu dodáva aj slovenské prostredie, hoci je pravdou, že by stačilo vymeniť mená i rôzne názvy a mohlo by sa to odohrávať kdekoľvek.

Menej výnimočný je už celkový koncept. Môžete tu badať snahu napísať viac než príbeh o zakázanej vášnivej láske, ale istý psychologický román o mladej dievčine, ktorú v príliš mladom veku postretlo mnoho nešťastia, ktorá sa cíti opustená a stratená. Lenže zo všetkých strán sa na vás valí povrchné sexuálne napätie nasledované okamžitou láskou, pričom ani jedno nie je podložené reálnym vývojom na papieri. Príbeh nefunguje ani ako ukážka toho, ako dokážu byť ľudia zo sebeckosti deštruktívni pre svoje okolie. Adam a Júlia sa obvykle stretávajú v spoločnosti svojich známych, majú enormne málo súkromných okamihov či interakcií, ktoré by vás presvedčili o ich citoch. Namiesto toho dostanete množstvo úvah o tom, ako veľmi toho druhého chcú a milujú.

Na druhej strane, keď už došlo na tie súkromné okamihy hlavných hrdinov, viaceré boli predvídateľné a prehnane účelové. Čo sa asi tak stane, keď Júlii dajú lieky proti bolesti, po ktorých sa vždy správa nepredvídateľne? Žeby zostala sama s Adamom a povedala či urobila niečo, čo by inak neurobila? Sklamaním je aj postava snúbenice Betky, ktorá je vykreslená ako absolútne nevhodná partnerka pre Adama, takže čitateľ nemá prečo nesúhlasiť s Adamovou a Júliinou nespútanou a nevysvetliteľnou vášňou. Obaja sú divokí, obaja milujú motorky, pochádzajú z toho istého sveta. Betka je outsider, Adamova pohodlná voľba a rohožka. Samozrejme, že k nemu nepatrí. Morálnu dilemu zažehnaná.

Aj keď je tu viacero postáv, je zložité nájsť si k nim cestu. Betka je otravná, Adamovo správanie je vrcholne nesympatické. Hádam len Júlii sa jej pochabosť dá odpustiť, pretože je to decko, ktoré o živote nič nevie (hoci sama neznáša, ak to o nej niekto povie).

Autorke sa však nedá odoprieť, že píše dobre – alebo mala veľmi dobrého editora. Text sa číta hladko a plynule, neobťažuje vás žiadne opakovanie slov a stránky vám len tak odsýpajú. Slabšia je v tomto smere iba prvá kapitola, ktorá čitateľa zahrnie množstvom informácií z Júliinho doterajšieho života. Tieto fakty mohli byť pokojne prezentované postupne v priebehu knihy.

Ak obľubujete príbehy o zakázanej láske a osudovosti so štipkou humoru, môžete dať knihe Na úteku šancu. Nie je horšia ako priemerné americké romance. No nie je ani výnimočne lepšia. Ak dokážete ignorovať jej nedostatky (alebo tam žiadne neuvidíte), určite si potom radi prečítate aj pokračovanie, ktoré nesie názov Na love.

 „Stará Júlia bola dieťa. Šťastné, bezstarostné, milované. Nová Júlia poznala priveľkú bolesť, ale málo poznala život, aby mohla byť ženou. A tak som visela kdesi v priestore, nevediac, kto vlastne som.“

 

star_up  star_up star_down star_down star_down

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára